Şehitkâmil Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen programa, İletişim Başkanlığı Gaziantep Bölge Müdürü Mücahit Taşkın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Koordinatörü İdris Kardaş, TRT Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Oğuz Göksu, Gazeteci- Yazar Ekrem Kızıltaş, Sabah Gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Mehmet Çelik öncülük etti. Programa Gaziantep basınından iştirak eden gazeteciler yoğun ilgi gösterdi.

“YENİ YÜZYIL SİZLERLE TÜRKİYE YÜZYILI OLACAKTIR”

Dezenformasyonla mücadeleyle ilgili Yerel Medya Buluşmaları gerçekleştiren ve Gaziantep programında basın mensuplarıyla bir araya gelen Başkan Taşkın, konuya ilişkin konuşmasında dezenformasyonla mücadelede atılan adımlara dikkat çekti.

Taşkın, "Hakkaniyetin temsilcileri olan gazeteciler ve medya mensupları sağlıklı ve güvenilir haberlerle demokrasiyi güçlendirmektedir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın işaret ettiği Türkiye Yüzyılı, iletişiminde yüzyılı olacaktır. İletişim Başkanlığı, Türkiye markasını güçlendirmek adına İletişim Başkanı Sayın Fahrettin Altun'un öncülüğünde yola çıktı. Türkiye iletişim modelini hep birlikte inşa edeceğiz. Türkiye markası çok kıymetli ve önemlidir. Yeni yüzyıl sizlerle Türkiye Yüzyılı olacaktır. Demokrasinin önemli tutumlarından birinin de özgür, güçlü ve çok sesli, nitelikli ve hakkaniyetli bir medya olduğunu işaret eden Sayın Fahrettin Altun, bu bağlamda dezenformasyonla mücadele merkezi kurarak hayata geçirmiştir” ifadelerine yer verdi.

“NASIL İŞLENECEĞİNE KARAR VERİLECEK”

Medya Derneği Başkanı ve Takvim Gazetesi Köşe Yazarı Ekrem Kızıltaş, sunumunda dezenformasyon faaliyetlerinin küresel anlamda çarpıtılmış olduğunu ifade etti.

Çarpıtılmış haberlerin olduğunu örneklerle sunmaya çalışan Ekrem Kızıltaş, “Biz gazeteciyiz, haberin doğru olduğunu araştırdığımız emin olduğumuz şeyleri aktarırız bu konuya dikkat etmeliyiz. Sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle yalan haberler doğru haberlerden daha hızlı yayılıyor. Ama dezenformasyon yasası onaylandı önümüzdeki günlerde nasıl işleneceğine karar verilecek” şeklinde konuştu.

“BAZEN SESSİZ KALMAKTA DEZENFORMASYONA KARŞI BİR MÜCADELEDİR”

Sabah Gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Mehmet Çelik ise konuşmacı olarak katıldığı panel kapsamında, “Dezenformasyonda biz gazeteciler habere ilişkin yapılmış yanılgıları anlayabiliyoruz ama dışarıda vatandaş bunu anlayamıyor. Gazeteciler olarak bize düşen hızlı olmak için tık uğruna haberi araştırmadan servis edilmemeli komik duruma düşülmemeli. Toplumlar hızla akan haberlerle yönlendirilmekte bu haberleri yayınlarken başkalarının amacına hizmet edilmemeli doğruyu yayınlamak adına dikkatli olunmalı. Eskiden savaşlar ve ihtilaller olurdu ama şimdi en tehlikelisi bu medya üzerinden düşünce ve fikirlerin yayılmasıyla gerçekleştiriliyor. Evet, bizim de siyasi ve dini görüşlerimiz olabilir ama haber yaparken tarafsız olmalıyız. Bu bağlamda bazen haberi yaymamak, sessiz kalmak, olumsuz, negatif ya da toplumu soruna yönlendirecek bir haberi yaymamakta dezenformasyonu önleyici bir davranış olacaktır” cümlelerine yer verdi.

“DEZENFORMASYONA EN FAZLA MARUZ KALAN ÜLKE TÜRKİYE”

TRT Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Oğuz Göksu Türkiye’nin araştırmalara göre dezenformasyona en fazla maruz kalan ülke olduğuna dikkat çekerek dış ülkelerden Türkiye medyasını ve toplumunun yanlış ve çarpıtılmış haberlere maruz kaldığı örnekleri sundu. Dezenformasyonla mücadelede okuryazarlığın artırılması ve dikkatli habercilik yaparak bu sorunu en aza indirebileceği konusunda açıklamalarda bulundu.

Editör: Haber Merkezi