GAZİANTEPLİ EMEKLİLERDEN YENİ DÜZENLEME TALEBİ

Ekonomik sıkıntıların ve enflasyonun had safhaya ulaşması, memur ve emekli maaşlarına yapılan zam oranının az olması Gaziantep sokaklarını emekli maaşı ve ekonomiden isyan eden vatandaşlarla doldurup taşırdı. İçerisinde Gaziantep’inde bulunduğu ASAL Araştırma ve Danışmanlık Şirketi’nin yaptığı memnuniyet araştırmasında, Katılımcılara "Hükümetin memur ve emeklilere yönelik açıkladığı yüzde 30 zam oranından memnun musunuz?" diye soruldu. Katılımcıların yüzde 55,5'i "Evet" yanıtını verdi. Yüzde 29,2'si ise "Hayır" dedi. "Fikrim yok/Cevap yok" diyenler ise yüzde 15,3'de kaldı. Araştırma verilerine yönelik Gaziantep Doğuş Gazetesi muhabirleri sahaya inerek vatandaşlara memur ve emekli maaşlarına yapılan zam oranını sordu.

“PARANIN ESAMESİ BİLE OKUNMUYOR”

Emekli maaşlarına ilişkin konuşan Refik Eryılmaz, “Cumhurbaşkanımız güzel adımlar atıyor ancak işçi bir insan hayatının 30-40 yılını çalışarak geçiyor, 65 yaşına geldiğinde ancak emekli olabiliyor şimdi EYT düzenlemesi geldi fakat ömrünün büyük bir çoğunluğunu çalışarak geçiren bir insanın o yaştan sonra hayatına dair güzel şeyler yaşaması bu ekonomide zor görünüyor. Alınan emekli maaşının o işçinin emeklilik hayatında en azından gezebilmesi, kirasını ödeyebilmesi, bir evi geçindirebilmesi için yeterli olması lazım. Ancak paranın adı var kendisi yok, hiçbir şeye yetmiyor. Örneğin hastaneye gittiğimde devlet benden muayene ücreti alıyor bu yetmiyor eczanede ilaçlar için benden ayrı bir yüzdelik alıyor bu gibi durumlarda paranın esamesi bile okunmuyor. Bütün bunlara bir çözüm getirilmesi gerekli” dedi.

Emekliler için yeniden bir düzenleme yapılması gerektiğini dile getiren Eryılmaz, “Yetkili mercilerin kendisini vatandaşın yerine koymasını istiyorum. 5 bin 500 TL ile ben geçinebilirim diyorlarsa tamam ama Gaziantep’te en düşük kira 5 bin TL. Benim 4 öğrencim var, bu öğrencilerin masrafı var bu ücretlerle insan idare edemez, mümkün değil. Endişesiz ve rahat yaşamak istiyoruz. Koltuk kavgası değil de birlik olma endişesine düşmek gerek” şeklinde konuştu.

“EK GELİR GİBİ OLDU”

Kenan Aydın Kapsız, “EYT bana vurmadı, sigorta girişim 2001, bir insandan hem 25 yıl istiyorlar hem de 20 yıl sigorta istiyorlar. Bu şartları yerine getiren kişiyi kim olursa olsun artık bırakmaları lazım. Burada çok büyük bir yanlış var, istediği koşulları sağlayan herkesi emekli yapması gerekiyor. Yaş 60-65 olunca o insan zaten bitiyor. Alınan maaşlar zaten çok düşük oranda maaşlar bunu yetkililerimizin elden geçirmesi gerekiyor. Bugün bir emeklinin geçinebilmesi için en kötü 7 bin TL alması gerekiyor. Bu şartlarda emekli maaşının asgari ücretle denk olması gerekiyor. Emekli olduktan sonra o insanın çalışmaması rahata ermesi gerekiyor ancak verilen ücretler yeterli gelmediği için emekli de çalışmak ek işler yapmak zorunda kalıyor. Emekli maaşları bizim ülkemizde ek gelir gibi görülüyor. Hayat zor, yaşama şartları da zor, bizlere bir zorluğu da devletimizin getirmemesi gerek. Bugün bir milletvekili bir dönem vekillik yapıyor süper emekli oluyor, bu hak mı, adalet mi, hukuk mu? Başta adalet olursa sonu da adaletle biter. Hepimizin adil yaşamaya ihtiyacı var” açıklamalarında bulundu.

“EMEKLİLİĞİM DE YETMİYOR”

Adam Balever, “İşsizlik sıkıntısı bir yandan, emekli olma çabası bir yandan. Şu zamanda ev geçindirmek çok zor emekli olmak için gün saymak da emekli olduktan sonra 5 bin 500 TL’ye geçinmekte zor. Ev kiraları zaten aldı başına gitti. Gaziantep’te ev kirası bir emekli maaşı ile aynı fiyatta nasıl barınacağız. Et yemek zaten imkansızdı, tavuk yemekte artık hayal oldu. Emekli maaşı ancak bize ek gelir gibi oluyor. Bu memleketin vatandaşıyım ama emekliliğim de yetmiyor, girdiğim işlerde aldığım düşük ücretlerde geçinmeme yetmiyor. Ülkede pek çok sorun var, ortak akılla vatandaşa hizmet gerek” ifadelerini kullandı.

“BİN TL İLE GEÇİNİYORUM BANA YETİYOR”

Ali Ağa, “Ben sonradan Türk vatandaşlığı aldım. Ülkemizden ve yöneticilerinden çok memnunum. Bin TL maaş ile geçiniyorum, evim kira ancak bana yetiyor. Kanaat eden herkese yeter ancak bu millete ne verseniz az gibi görüyorlar. Ben sadece devletten cüzi bir miktarda çocuk yardımı alıyorum. O da çok düşük bir ücrette ancak bana yetiyor. Bu millette fırsatçılık var ne verirsen ver az derler” dedi.

Editör: Haber Merkezi