İşte, Beyincik sarkması nedir?

Beyincik sarkması, beyinciğin alt uç kısımlarının foramen magnum adı verilen ve kafatasının boyun kısmında bulunan açıklıktan aşağıya doğru yer değiştirmesi durumudur. Fıtıklaşmış doku, beyin omurilik sıvısının (BOS) normal akışını engeller. Beyin omurilik sıvısı açıklık boyunca kolayca hareket etmek yerine, beyinciği daha da aşağıya doğru iter. Blokaj, omurilikte (syringomyeli) veya beyinde (hidrosefali) sıvı birikmesine neden olabilir.

Chiari sendromu çoğu zaman yanlış teşhis edilir çünkü baş ağrısı, boyun ağrısı, baş dönmesi, kol uyuşması, uyku problemleri gibi çok çeşitli belirtilere neden olur. Başın arkasında öksürük, hapşırık veya öne eğilmekle kötüleşen baş ağrısı ayırıcı tanı için önemli bir işarettir.

Beyincik sarkması belirtileri nelerdir?

Genel olarak, omurganın içine ne kadar fazla beyin dokusu sarkarsa, belirtiler o kadar şiddetli olur.

Belirtiler hastalığın tipine, beyin ya da omurilikte aşırı sıvı birikimine ve dokular veya sinirler üzerindeki baskı miktarına bağlı olarak değişiklik gösterir. Hastalıkta esas olarak beyincik etkilediğinden belirtiler tipik olarak denge, koordinasyon, görme ve konuşmayı içerir. En sık görülen belirti; başın arkasında egzersiz yapmak, öne doğru eğilmek, hapşırmak, ıkınmak gibi aktivitelerle şiddet artan baş ağrısı olmasıdır. Sık görülen diğer belirtilerden bazıları şunlardır:

Baş dönmesi

Boyun ağrısı

Ellerde ve ayaklarda uyuşma veya karıncalanma

Yutma güçlüğü

Vücudun üst kısmında zayıflık, ağrı ve sıcaklık duyusu kaybı

İşitme kaybı

Denge kaybı ya da yürümede zorluk

Daha az sıklıkta görülen diğer belirtiler arasında vücutta genel kuvvetsizlik, kulaklarda çınlama, omurgada eğrilik, yavaş kalp atışı ve anormal solunum sayılabilir.

Beyincik sarkması yaşayanlar

Beyincik sarkması sonucunda beyin sapı etkilendiği zaman yutma zorluğu, uyku apnesi ve öğürme refleksinin kaybolması gibi sorunlar ortaya çıkar. Eğer sarkma sonucunda etkilenen kısım beyincik ise denge kaybı, baş dönmesi, bulantı ve kusma gibi belirtiler ortaya çıkar.

Beyincik Sarkması Ameliyatı nasıl olur?

Ameliyatta farklı teknikler uygulansa da, genellikle ense kemiği kaldırılır ve sıkışan beyincik etrafında beyin zarı açılarak duraplasti yöntemi ile beyinciğe daha fazla yer açılır. Buna ek olarak ince araknoid zarlar kesilip açılarak beyin omurilik sıvısının rahat dolaşması sağlanır. Bu ameliyat tekniği genellikle hastaların şikayetlerinin büyük kısmını geçirir. İleri derece beyincik sarkması hastalarında bazen basıya yol açan beyincik tonsillerinin çıkarılma işlemi de yapılır. Ayrıca beyinde aşırı su birikmesi ve omurilikte sıvı birikmesi gibi durumlar varsa shunt gibi ek tedaviler gerekebilir.

Yakınmaları uzun süreli ve şiddetli olan hastalara yapılan ameliyat, hastaların daha kötüye gidişini engeller. Chiari dışında kafa tabanında platibasi gibi ek anomaliler varsa hastalar için birden fazla farklı ameliyatlar gerekli olabilir. Omurilik kanalında ileri derecede genişleme olan gecikmiş ve ağır yakınmaları olan hastaların ameliyat sonuçları ise her zaman iyi sonuç vermeyebilir.

Editör: Haber Merkezi