Hem taze hem de kurutulmuş ceviz, lezzeti nedeniyle popülerdir ve en çok tüketilen kuruyemişlerden biridir. Ceviz A, B1 ve B6 vitaminlerinin yanı sıra potasyum, kalsiyum, demir, çinko, karbonhidrat, protein, magnezyum ve sodyum içerir. Ceviz, içerdiği multivitamin sayesinde kansızlıktan bağışıklık sistemine, kalp hastalıklarından kansere kadar pek çok rahatsızlığa karşı koruyucu kalkan görevi görebiliyor. Ülkemizde ceviz genel olarak temmuz ve eylül aylarında hasat edilmektedir. Mevsiminde hasat edilen cevizler genellikle güneşte kurutulur. Ceviz kurutma işlemi her ne kadar zor gibi görünse de uyguladığınız tekniklerle oldukça basit hale getirebilirsiniz. Ceviz harika bir ilaçtır ve kilo vermeye yardımcı olması nedeniyle birçok diyet listesinde yer almaktadır. Taze ceviz nasıl kurutulur ve faydaları saymakla bitmez? Taze ceviz nasıl saklanır? Cevap aşağıdaki gibidir:

Taze ceviz nasıl kurutulur?

- Bir cevizin olgun olup olmadığını anlamak için bir bıçak kullanarak cevizi sapından ikiye bölün. Cevizin iç kabuğu kahverengiye dönüyorsa ceviz olgun demektir.

- Böylece ceviz hasadına başlayabilirsiniz. Cevizlerin kabukları çatlamadan önce toplanması en iyisidir. Cevizlerin kalitesinin düşmemesi ve lezzetini kaybetmemesi için toplanan cevizlerin yeşil kabuklarının zamanla ayıklanıp temizlenmesi gerekmektedir.

-Cevizlerin tamamını ayıklayıp temizledikten sonra üzerini kapatıp serin ve karanlık bir yere koyun ve üzerine cevizleri yerleştirin. Cevizleri dizdikten sonra kurumasını bekleyin.

- Metal ızgaranız varsa metal ızgarada kurutmak cevizlerin daha hızlı kurumasını sağlayacaktır. Bu sayede ceviz alttan hava alarak daha doğru ve hızlı kurur.

- Üzerine serpilmiş cevizleri ara sıra çevirmeyi unutmayın. Cevizlerin kuru olduğundan emin olduktan sonra hepsini toplayın. Ülkemizde bazı şehirlerde kurutma işlemi yaklaşık 10 gün güneşte bırakılması şeklindedir. Ancak güneşte kurutmak cevizin kararmasına ve lezzetinin bozulmasına neden olur.

Ceviz kuruduktan sonra nasıl saklanır?

Cevizler doğru şekilde saklanırsa en az birkaç ay ilk günkü tazeliğini koruyabilir. Ayrıca taze cevizler toplandıktan hemen sonra dondurucuda saklanabilir.
Cevizleri güneşte kabuklarına zarar vermeden kuruttuktan sonra hava almayan kavanozlarda saklayabilirsiniz. Ancak yanlış saklanan cevizler kısa sürede bozulmaya ve kokmaya başlar.
Burada en önemli nokta, kurutma ve depolama aşamalarında cevizin güneş ışığından uzak tutulmasına dikkat edilmesi gerektiğidir.