Türkiye’de İşçi Sağlığı ve İş güvenliği ile ilgili tartışmalar devam ederken, yaşanan iş kazaları can yakıyor. İş Sağlığı ve Güvenliği Meclisi (İSİG) tarafından hazırlanan İş Kazaları Raporu’na göre, 2023 yılının 9 aylık döneminde bin 409 işçi hayatını kaybetti.
İSİG AÇIKLADI
İSİG Meclisi’nden yapılan açıklamada, ‘’2023 yılının ilk 9 ayında 78 şehirde ve yurtdışında 13 ülkede iş kazası kayıtlara geçti. 209 ölüm İstanbul’da; 53 ölüm Adıyaman’da; 52 ölüm Hatay’da; 46 ölüm Bursa’da; 45 ölüm Kocaeli’nde; 44 ölüm Antalya’da; 43 ölüm Ankara’da; 42 ölüm İzmir’de; 40 ölüm Manisa’da; 37 ölüm Adana’da; 36 ölüm Konya’da; 31 ölüm Samsun’da; 28’er ölüm Aydın, Denizli ve Muğla’da; 27 ölüm Mersin’de; 25’er ölüm Balıkesir, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa’da; 24 ölüm Malatya’da; 22 ölüm Kayseri’de; 21 ölüm Tekirdağ’da; 20’şer ölüm Çorum ve Gaziantep’te; 19 ölüm Sakarya’da; 18’er ölüm Afyon ve Trabzon’da; 17’şer ölüm Düzce ve Zonguldak’ta; 15’er ölüm Isparta, Karaman ve Mardin’de; 14 ölüm Kastamonu’da; 12’şer ölüm Aksaray, Batman ve Burdur’da; 11’er ölüm Diyarbakır, Edirne, Eskişehir, Ordu ve Osmaniye’de; 9’ar ölüm Elazığ, Erzurum, Sivas, Uşak ve Yalova’da; 8 ölüm Rize’de; 7’şer ölüm Bolu, Giresun, Kütahya ve Siirt’te; 6’şar ölüm Artvin, Çankırı, Kars, Nevşehir ve Şırnak’ta; 5’er ölüm Amasya, Bilecik, Erzincan ve Van’da; 4’er ölüm Ardahan, Çanakkale, Kırıkkale, Kırklareli, Niğde ve Sinop’ta; 3’er ölüm Ağrı, Bartın, Bingöl, Karabük, Kilis ve Tokat’ta; 2 ölüm Gümüşhane’de; 1’er ölüm Bitlis, Iğdır, Kırşehir, Muş ve Yozgat’ta; 19 ölüm yurtdışında (4 Irak, 2 Azerbaycan, 2 Gürcistan, 2 Polonya, 1 ABD, 1 Bosna Hersek, 1 Japonya, 1 Karadağ, 1 Makedonya, 1 Meksika, 1 Moritanya, 1 Özbekistan, 1 Yunanistan)... Bayburt, Hakkari ve Tunceli’de iş cinayeti tespit etmedik’’ ifadeleri yer aldı.
İŞ GÜVENLİĞİ NEREDE?
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği konusu Gaziantep’te de en çok tartışılan meseleler arasında yer alıyor. Akademik Meslek Örgütleri, işçi sağlığı ve iş güvenliği uygulamalarının yönetmelik ve yasalar uygunluğunun denetlenmesi için çağrıda bulunurken, hemen her gün yaşanan iş kazaları yeni bir canı hayattan koparıyor.
2022 YILINDA 50 CANIMIZI YİTİRDİK…
İSİG Meclisi tarafından 2022 yılında yayımlanan İş Kazaları Raporu’nda Gaziantep’e ilişkin veriler can yakmıştı. Kentte yaşanan kazalarda 50 işçi hayatını kaybederken, Gaziantep iş kazalarında 9.sırada yer almıştı. 2023 yılının sonlarına yaklaşılırken, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği konusunda gerekli adımların da atılması bekleniyor. AYHAN DUMAN