Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü’nde ‘Kayıtlı İstihdamın Teşviki’ semineri düzenlendi. Seminerin açılış konuşmasını yapan SGK il Müdürü Mehmet Uzun, “Bu teşvikler sonrasında hala kayıt dışı çalıştıran esnafımız varsa bunu bir kez daha düşünmeli. Ceza açısından baktığımızda bir kişinin bir yıl boyunca kayıt dışı çalıştırıldığını tespit ettiğimiz zaman o çalıştıran kişiye maliyeti 50 bin TL. Bir kaza olması halinde rakamlar çok daha yüksek. Bu riski neden alalım? Artık kayıtlı çalıştırmak bir lütuf değil bir haktır” dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü’nde ‘Kayıtlı İstihdamın Teşviki’ seminerine SGK İl Müdürü Mehmet Uzun, SGK İl Müdür Yardımcısı Mustafa Kahraman, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörü Cengiz Helvacıkara ile çok sayıda işçi ve işveren katıldı.

KAYITSIZ İSTİHDAMLA MÜCADELE

Kayıtlı istihdama teşvik ile kayıt dışı istihdamın önüne geçmeyi hedeflediklerini, bu hedefleri doğrultusunda da cumhurbaşkanı önderliğinde yürütülen istihdam seferberliğine katkı sağladıklarını belirten SGK İl Müdürü Mehmet Uzun, “Kayıtlı istihdama teşvik, tersinden bakıldığında kayıtsız istihdamla mücadele demek. Dolayısıyla cumhurbaşkanımızın başlatmış olduğu istihdam seferberliği kapsamında örtüşüyor. Kayıt dışılığın sebeplerinden birine baktığımız zaman, primlerin ekonomik olarak yüksek olması deniliyor. Yılsonuna kadar şartları uyan ve yeni işe girmiş olan birinin primi, sigortası devlet tarafından karşılanıyor. Dolayısıyla artık bu teşvikle birlikte kayıt dışı çalıştırmanın sebebi kabul edilen primlerin yüksek olması nedeni ortadan kalkmış oluyor. Sadece kayıtsız çalışan ya da halk arasında kaçak diye kabul edilen işçilerimizi kapsamıyor. Primi eksik yatırılan, ayda 30 gün çalıştığı halde part-time gösterilen işçiler de kayıt dışıdır” şeklinde konuştu.

‘ÜLKEMİZ, AVRUPA’NIN İLERİSİNE GEÇİYOR’

Türkiye’nin Avrupa standartlarına ulaştığını, bunun ise devletin koyduğu kurallara uyulması ile gerçekleştiğini söyleyen Uzun, “ Artık ülkemiz, ben iddia ediyorum Avrupa’nın çok ilerisine geçiyor. Biz bundan 15 yıl önceki kuru tartışmaları geride bıraktık. Bundan sonra da Avrupa’nın çok ilerisine geçeceğiz. Bu durum insanların kurallara uymasıyla, birbirine saygı göstermesiyle oluyor. Herkes kendi üzerine düşeni yaptığı zaman devletin koyduğu kurallara uyduğu zaman adalet tesis edilir. Bu teşvikler sonrasında hala kayıt dışı çalıştıran esnafımız varsa bunu bir kez daha düşünmeli. Ceza açısından baktığımızda bir kişinin bir yıl boyunca kayıt dışı çalıştırıldığını tespit ettiğimiz zaman o çalıştıran kişiye maliyeti 50 bin TL. Bir kaza olması halinde rakamlar çok daha yüksek. Bu riski neden alalım? Artık kayıtlı çalıştırmak bir lütuf değil bir haktır. Bu anlamda Sosyal Güvenlik Kurumu olarak beklentimiz kesinlikle kayıt dışına tevessül edilmemesi” ifadelerine yer verdi.

‘TEŞVİKLERİN TANINMASINI HEDEFLİYORUZ’

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörü Cengiz Helvacıkara, kayıtlı istihdama teşvik için eğitimler, seminerler ve programlar düzenlediklerini vurgulayarak , “Hasan Kalyoncu Üniversitesi olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın otoritesi olduğu Avrupa Birliği projesiyle aslında zaten Sosyal Güvenlik Kurumu’muzun çok başarılı işler yaptığı, kayıtlı istihdama teşvik etmesi konusunda biz de katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Çeşitli faaliyetlerimiz var, eğitim, sanayi bölgelerinde eğitim ve seminerler düzenliyoruz. Programlara genellikle Kobiler katılıyor. Bu programlarla kayıtlı istihdam bilincinin, istihdam ile ilgili devletimizin sağladığı teşviklerin, biraz daha tanınmasını, bilinirlik sağlanmasını hedefliyoruz. Projemiz kapsamında bazı işsiz gençlerimizin de meslek sahibi olmalarını hedefliyoruz. 3 tane meslek eğitimi gerçekleştirdik. Eğitimler devam edecek” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından SGK İl Müdür Yardımcısı Mustafa Kahraman, kayıt dışı kabul edilen istihdamların türlerini ve kayıtlı istihdamda zayıf bölgeleri açıkladı.

Editör: Haber Merkezi