Bu yılki tema, “doktoruna sormaktan çekinme” başlığını taşıyor

Meydanlı: “Kadınları etkileyen bu kanserler hakkında ne yazık ki toplumun yeterli bilgisi yok”

“Bilgi güçtür; fakat çözüm iletişimle mümkün olur”

Medical Park Gaziantep Hastanesi 20 Eylül Dünya Jinekolojik Onkoloji Günü adına toplantı düzenledi

Türkiye genelinde rahim ağzı kanseri oranı 100 binde 3 veya 4 civarında değişiyor

Dünya Jinekolojik Onkoloji Günü kapsamında Medical Park Gaziantep Hastanesi, toplantı düzenledi. Günün anlam ve önemine dikkat çeken Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Mutlu Meydanlı, “Dünya Jinekolojik Onkoloji Gününün amacı, toplumda kadın üreme sistemi kanserleri ile ilgili farkındalığı artırmaktır” dedi.

Dünya Jinekolojik Onkoloji Günü kapsamında Medical Park Gaziantep Hastanesi, basın açıklaması düzenleyerek önemli paylaşımlarda bulundu. Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Mutlu Meydanlı tarafından yapılan açıklamada kadınların rahim kanseri, yumurtalık kanseri ve rahim ağzı kanseri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Jinekolojik Onkoloji, kadın üreme sistemi kanserleri ile ilgilenen bir bilim dalı olduğunu dile getiren Meydanlı, “Dünyada her yıl bir milyondan fazla kadın, kadın üreme sistemi kanseri tanısı almaktadır. En sık görülen kadın üreme sistemi kanserleri sırasıyla rahim kanseri, yumurtalık kanseri ve rahim ağzı Kanseridir. Kadınları etkileyen bu kanserler hakkında ne yazık ki toplumun yeterli bilgisi yoktur. Bu yıl üçüncüsünü kutladığımız Dünya Jinekolojik Onkoloji Günü’nün teması, ‘doktoruna sormaktan çekinme’ başlığını taşıyor” dedi.

Doktor Meydanlı kadınlara önemli mesajlarda bulundu

Bilginin güç olduğunu fakat çözümün iletişimle mümkün olabileceğini dile getiren Meydanlı, kadınlara ilettiği mesajda “Kadınlara Vermek İstediğimiz Mesaj, doktorunla Konuş, sormaktan Çekinme, kadın üreme sistemi kanserleri hakkında bilgi almaktan korkma ve düzenli jinekolojik muayeneye giderek kanserden korun” ifadelerine yer verdi.

Rahim ağzı kanseri korunmak mümkün

Her kadın, hiçbir şikâyeti olmasa da yılda en az bir kez jinekolojik muayeneden geçmesi gerektiğini ifade eden Meydanlı, “Biz buna jinekolojik check-up diyoruz. Bu sayede kanserden korunabilir ya da erken tanı ile başarılı bir tedavinin kapısı aralanabilir. Örneğin rahim ağzı kanseri korunabilir bir kanserdir. Ülkemizde, aile sağlığı merkezlerinde yürütülen rahim ağzı kanseri tarama programlarına 30 yaş üzerindeki tüm kadınlar ücretsiz olarak katılabilirler. 10-12 yaş arasındaki kız çocuklarına HPV aşısı uygulayarak onların hayatlarının ileriki dönemlerinde rahim ağzı kanserine yakalanmasını engelleyebiliriz. Böylece HPV aşılamasını ulusal aşılama programına alan Avustralya rahim ağzı kanserini önümüzdeki 15-20 yıl içinde ortadan kaldıracağını ilan etmiştir” şeklinde konuştu.

“HPV cinsel yollarla bulaşan bir virüs”

Türkiye genelinde rahim ağzı kanseri oranı 100 binde 3 veya 4 civarında değişiyor. Bu HPV’nin pozitif olmasıyla yakında ilişkili bir durum. Üreme veya cinsel aktif çağındaki kadınlarda HPV pozitifliği sıklıkla dünyada rastlanan bir bulgu. Bizdeki oranlar daha düşük olmasına rağmen coğrafi farklılıklar gösteriyor. Örneğin İç Anadolu’ya göre İstanbul, İzmir, Antalya, Samsun ve Doğu Karadeniz bölgesinde HPV pozitif oranı daha yüksek. Bu HPV cinsel yollarla bulaşan bir virüs ve tedavi edilmediği takdirde uzun yıllar içinde rahim ağzı kanserine dönüşür.

“Kadın Üreme Sistemi Kanserlerinin Kurdele Rengi Mordur”

Mor renk tişört giyerek 20 Eylül Dünya Jinekolojik Onkoloji Gününe destekte bulunan Meydanlı, “Tüm dünyada kadınlar saçlarını mor renge boyayarak, mor renk oje ya da mor renk ruj sürerek, mor renkte tişörtler giyerek kadın üreme sistemi kanserlerine dikkat çekmekte ve farkındalığı artırmaya çalışmaktadır” ifadelerini kullandı. (MERVAN SAK)

Editör: Haber Merkezi