Son zamanların yükseliş rekorunu kıran altının gram fiyatı 765 liraya çıktı. Fiyatların sürekli yükselmesi ise, yatırım yapmak isteyen vatandaşları kuyumculara yöneltiyor. Adeta alıcısını da satıcısını da şüpheye düşüren altın ile ilgili son noktayı Gaziantep Kuyumcular Odası Başkanı Sedat Özdinç koydu. Özdinç, Altınının güvenli liman olduğunu söyleyerek yatırımcılara altına yatırım yapın çağırısında bulundu.

Düğünlerin ve yastık altı yatırımcılarının vazgeçilmezi altındaki yükseliş devam ediyor. Son dönemlerde yaşanan kur ve altın fiyatlarının yükselişi insanların yatırım tercihlerini de etkiledi. Son yükselişlerden sonra insanların kafasında nereye yatırım yapsam daha fazla kazanırım sorular dolaşmaya başlarken konuya ilişkin Gazetemiz Doğuş’a açıklamalarda bulunan Gaziantep Kuyumcular Odası Başkanı Sedat Özdinç, “Altına yatırım yapanlar şu an da dolardan daha fazla kazanıyor” ifadelerini kullandı.

Altın fiyatlarındaki yükselişin eskiden sadece Türkiye’de görüldüğünü aktaran Özdinç, “Şimdi dünyada altının ONS fiyatı da yükseliyor. Özellikle Covid-19 pandemisiyle birlikte insanların altını güvenli liman olarak görmesiyle birlikte doların da yükselişinin etkisiyle altın da yükselmeye başladı. Altın dünya genelinde de yükseliyor ve daha da yükselecek gibi duruyor” şeklinde konuştu.

Yatırım yapacak insanlara tavsiyelerde bulunan Özdinç, Altının her zaman güvenilir liman olarak görüldüğünü belirterek, “Altında dolara endeksli olarak hareket ediyor. Dolar yükseldikçe altın yükselir. Altının dünyada onsunun yükselişi ve doların ülkemizdeki yükselişi ile insanların altına yatırım yapması daha önemli olacaktır. Altına yatırım yapanlar şu an da dolardan daha fazla kazanıyor” dedi.
Altının gram fiyatının daha da yükseleceğini öngören kuyumcu Çağlar Yağlı ise vatandaşları altınları yastık altında saklamaları ve bozdurmamaları konusunda uyarıyor.

“3’te 2’si satıyor, 3’te 1’i alıyor”
Gaziantep’te 13 yıllık kuyumculuk yapan Çağlar Yağlı, Gazetemiz Genel Müdürü Aslı Emektara verdiği röportajda altın ve doların yükselişinden dolayı yatırımcıların hangi yöne eğilim gösterdiklerini belirterek şunları söyledi: “Bir gurup insan fiyatların daha fazla yükselmeyeceğini düşünüp altın satma düşüncesinde, diğer bir gurup ise fiyatların daha fazla yükseleceğini düşünüp altın alıyor. İnsanların 3’te 2’si altınlarını satma derdinde. 3’te 1’i yatırım yapmak amacıyla altın alma düşüncesinde. Bunun sebebi kafasında oluşturduğu yatırım düşünceleri, fakat yine de altın satan daha fazla.”

“Altın alan yatırımcı daha fazla”
Vatandaşın yatırım amacıyla dolara mı, altına mı yönelmesi konusunda da bilgi veren Yağlı, “Altın dünyadaki gelişmelerden etkilendiği için yükseliyor, çünkü kendine has ONS denilen bir birimi vardır. ONS birimini dünyadaki gelişmeler yükseltip, düşürebilir. Aynı zamanda altın, dolardan da etkilenebilir. Fakat dolar Türkiye’de yaşanan olaylardan etkilenir. Bu nedenle altın alan yatırımcı daha fazla” dedi.

“Cumhuriyet, çeyrek, yarım altın ve Has altın alınmalı”
Altında yatırım aracı olarak 2 tip ürün tercih edilmesi gerektiğini belirten Yağlı, “Temel olarak iki tip ürün tercih edilmeli. Bir tanesi ziynet dediğimiz cumhuriyet, çeyrek, yarım altın gibi ürünleri içinde barındıran grup, diğeri de has altındır. Şöyle de bir bakış açısı var. Takı takmayı seven insanlar da bilezik tercih etmelidir” ifadelerini kullandı.

Son dönemde rekor üstüne rekor kıran altın fiyatları, hızlı yükselişiyle dikkatleri çekerken, bundan sonraki süreçle ilgili açıklamalarda bulunan Yağlı, “Maalesef bende bu konu hakkında karamsarlığa düşmüş durumdayım. Bir döneme kadar çok daha fazla yükselmeyeceğini düşünmekle beraber artık bu nokta itibariyle bunun Nisan ayına kadar yükseleceğini düşünüyorum. Sebebi şu merkez bankası faizi belli bir noktaya getirmek istiyor. Onların istediği seviyeye baktığımız zaman ancak Nisan ayında ulaşabileceğiz. Yani bu önümüzdeki 4 ay boyunca yükseliş devam edecek” diye konuştu. (Tülay Kara)

Editör: Haber Merkezi