Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Gaziantep İl Temsilcisi Kenan Seçkin, antepfıstığında rekoltenin düşüşüne dikkat çekerek, “Geçen yıl Türkiye geneli 240 bin ton olan fıstık rekoltesi bu yıl 86 bin ton olması bekleniyor. Neredeyse fıstık rekoltemiz üçte bir oranında düşmüş” dedi.

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Gaziantep İl Temsilcisi Kenan Seçkin antepfıstığının var yılı ve yok yılının olduğunu hatırlatarak bu yıl rekoltenin 86 bin ton olacağını açıkladı. Seçkin, gazetemize yaptığı açıklamada, “Antepfıstığında, var yılı-yok yılı sorununu ortadan kaldırmak için sulu tarım şart. Gerçek fıstık rekoltesini Tarım ve Orman Bakanlığı açıklar. Geçen yıl Türkiye geneli 240 bin ton olan fıstık rekoltesi bu yıl 86 bin ton olması bekleniyor. Neredeyse fıstık rekoltemiz üçte bir oranında düşmüş. Çünkü Antepfıstığında ‘Var yılı’ ‘Yok yılı’ denilen bir olay var. İran ve ABD yaptığı çalışmalarla bu sorunu ortadan kaldıracak duruma geldi. Bizimde Antepfıstığında ‘Var yılı’ ‘Yok yılı’ sorununu ortadan kaldırabilmemiz için sulu tarıma geçmemiz lazım” şeklinde konuştu.

VALİLİK PROJE HAZIRLIYOR

Gaziantep’te sulu tarımın zor olduğunu ve antepfıstığının kuru tarım yöntemi ile üretildiğini belirterek, “2004 yılından bu zamana kadar yaşanan kuraklık nedeniyle birçok tarım arazisine fıstık ekildi. Ayrıca var yılı-yok yılı sorununu ortadan kaldırmak için sulamanın yanı sıra iyi bir besleme yapılması gerekmektedir. Bunların yanı sıra iyi bir zirai mücadele yapılmalıdır. Çünkü iyi bir zirai mücadele yapılmadığında önümüzdeki yılın verimini de olumsuz etkiliyor. Dolayısıyla bir yıl içerisinde yüzde 60 verim kaybı yaşanıyor. Enerji maliyetleri yüksek olduğundan çiftçiler sulu tarıma geçemiyor. Maliyetlerin aşağıya düşürülmesi için güneş enerji sistemlerinin devreye girmesi lazım. Gaziantep Valiliği, bu konuda proje hazırlıyor. Bu projeler hayata geçtiğinde enerji maliyetleri çok aşağıya düşecektir. Dolayısıyla o zaman tüm çiftçiler sulu tarıma geçecektir. Toplanan artıklar, Ocak ayı sonunda ya da Mart ayının başında yakılması gerekmektedir. Çünkü budama artıkları fıstıklarda karagöz kurduna neden oluyor. Karagöz kurdu kış ayını bu artıkların içerisinde geçiriyor. Tüm bunları yaptıktan sonra kuru dalları demetleyerek, ağaçların gövdesine bıraksınlar” ifadelerine yer verdi. (TÜLAY KARA)

Editör: Haber Merkezi