KENDİN ÜRET, KENDİN TÜKET= DÜNYA İLE REKABET ET

Dolar kurundaki dalgalanma sanayicileri yerli ve milli kaynaklar ile üretime yönlendirirken, elektriğe ve doğalgaza gelen zam ile üreticiler dar boğaza girdi. Makina Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Hüseyin Ovayolu, yerli üretime fabrikanın kendisinden başlanması gerektiğini savunarak güneş enerjisi ile elektrik üretilmesinin Gaziantep sanayicilerinin maliyetini düşürürken, rekabet gücünü artıracağını belirtti. Ovayolu, ‘yerinde üretim özünde tüketim’ mantığıyla, devletten gelen destekle, model fabrikaların da kendi enerjisini kendisinin üretmesi noktasında örnek olacağını vurguladı.

Dolar kurundaki dalgalanmalardan kaynaklanan etkiyi en aza indirmek adına hükümet ‘yerli üretim’ çağrısı yaptı. Türkiye’de olduğu gibi Gaziantep’te de bu çağrı sanayiciler tarafından memnuniyetle karşılandı. Fakat elektrik ve doğalgaza gelen zamlar, üreticilerin elini kolunu bağladı. Makina Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Hüseyin Ovayolu, sanayicilere ‘yerli enerji’ kullanımı ile maliyetlerin aşağı çekileceğini, Dünya ile rekabet gücünün de orantılı olarak artacağını belirtti. Enerji tasarrufu konusunda önemli bir öneride bulunan Ovayolu, fabrikaların elektrik ve enerji maliyetlerin azımsanacak durumda olmadığını belirterek, “Yerli ve milli üretime dayalı ekonomi sistemini doğru buluyoruz. Ancak yerli üretim yaparken, milli üretim tekniklerine de geçmemiz gerekiyor. Özellikle sanayi bölgelerimizde bulunan fabrikaların ciddi elektrik ve enerji tüketimleri söz konusu. Bu enerji tüketimlerini, kendi öz kaynaklarından yerinde üretim özünde tüketim yöntemiyle çözmelerinin hem kendileri hem de milli servet açısından mutlaka yerel, doğal ve çevreci kaynaklardan temin etmemiz gerekiyor” dedi.

SANAYİCİMİZ, GÜNEŞ’TEN GELEN ENERJİYİ KULLANMALI

Türkiye’nin güneş haritasında bakıldığında Gaziantep’te güneşten enerji üretilmesinin doğru bir yöntem olduğunun altını çizen Ovayolu, “Dünya var oldukça var olacak olan güneş enerjisini Gaziantep sanayicimizin de kullanması gerekiyor. Kayseri’de bulunan Organize Sanayi Bölgelerinde bu tür çalışmalar yapılıyor. Gaziantep sanayisinde de bu tür çalışmaların yapılmasını istiyoruz. Güneş enerji sistemlerinin geçişinde şuan dolar kurunun yüksekliğinden dolayı sıkıntı yaşanabilir, ama halihazırda 5.Organize Sanayi Bölgesi başta olmak üzere yeni yapılacak tüm fabrikalar, güneş enerjisinden elektrik üretim sistemlerine uygun olarak projelendirilebilir. Bu fabrikalarda sistem sonradan işleyecek olsa dahi ruhsat verilme aşamasında şart koşulması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

MİLLİ ENERJİ SAYESİNDE DÜNYA İLE REKABET EDEBİLİRİZ

Fabrikaların çatılarına kurulacak sistem ile işletmelerin kendi tüketeceği elektriği kendisinin üretebileceğini ve bu sistemde kazancın büyük olacağını kaydeden Ovayolu, “İmkanlar dahilinde sanayicimiz, yerli üretim yaparken kendi ürettiği elektriği kullanmalı, hatta çalışmadığı dönemlerde de ürettiği elektriği yan komşusuna da bu elektriğini satabilecek durumda olmalı. Güneş enerjisi ile elektrik üretim sistemleri amorti süresi olarak biraz daha uzun görünebilir. Organize sanayi bölgesinde sanayicilerimizin milli sermaye olarak düşünmesi gerekir. Uzun vadede rüzgar tersine döndüğünde sanayicimizin lehine olabilecek bir durum olacak. Amorti süresi bittiği zaman enerji giderleri minimum olduğu için sanayicimizin dünya ile rekabet etme gücü açılacak” şeklinde konuştu.

BU SİSTEM ÇEVREYİ DE KORUYACAK

Güneş enerjisi ile elektrik üretim sistemlerinin kullanılmasının sosyal sorumluluk anlamında da büyük katkıları olacağını, çevre bilinci açısından yeni kurulacak fabrikaların da çağa ayak uyduracağını kaydeden Ovayolu, “Çevreci olmamız gerekiyor, yaptığımız her işin çevre ile uyumlu olması gerekiyor. Hem dışarıya karşı enerjide bağımlılığımızı bitirecek hem de çevreci bir enerji kullanmış olacağız. Sanayicimiz kendi enerjisini kendi üretirse, önümüzdeki süreçte ihracatta da çok ciddi rekabet gücünü yakalayacak. Ülkemiz güneş açısından zengin, Gaziantep de konum olarak çok uygun. Dünya var oldukça bitmeyecek güneş enerjisini kullanmamız gerekiyor. Bu sürdürülebilir, çevreci, karbon salınımına katkıda bulunabileceğimiz bir enerji, bu enerjiyi kullanmalıyız” ifadelerini kaydetti.

SANAYİCİLER YALNIZ BIRAKILMAMALI

Sanayicilerin fabrikalarını güneş enerjisi ile elektrik üretim sistemlerine uygun hale dönüştürürken ya da kuracağı yeni fabrikaları bu sisteme uygun oluştururken devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini belirten Ovayolu, “ Bu sisteme geçmek isteyen sanayicilere devlet tarafından farklı destekler sunulmalı. Ayrıca Avrupa Birliği’ne uyum çerçevesinde fabrikaların karbon salınımına göre de değerlendirilmesi gerekiyor. Çevreci fabrikalar kurmamız gerekiyor. Bu fabrikaların da temelinde güneş enerjisi ile elektrik üretimi var. Avrupa Birliği’ne uyum çerçevesinde sanayicilerimiz bu anlamda destek alabilmeli, üreticilerimizin önü açılmalı. Elektrik fiyatlarında sanayiciye uygulanan indirim desteği, kendi elektriğini üretmek isteyen sanayiciye de farklı destekler olarak sunulmalı. Taşın altında hem sanayicinin eli, hem devletin eli, hem meslek odalarının eli olursa, bu iş el birliğiyle çözülür” dedi.

GÜNEŞ’İ KULLANARAK DÜNYA’DA İLK 10 EKONOMİYE GEÇEBİLİRİZ

Fotovoltaik pillerle elektrik üretiminde dışa bağımlı olduğumuzu ifade eden Ovayolu, sözlerini şöyle sürdürdü; “Biz hücreleri ve invorterleri dışarıdan alıyoruz, yerli üretim yapıyoruz. Fakat artık her anlamda millileşmemiz gerekiyor. Hücrelerin Türkiye’de üretilmesi gerekiyor. Bunu sağlayabilirsek katma değeri çok yüksek bir gelir kaynağımız olacak. Güneş gökyüzünde, hücreleri biz üretelim, tamamen milli sermaye ile kendi içimizde enerji problemimizi çözmüş oluruz. Artık güneş enerjisi panelleriyle elektrik üreteceksek bizim hücreleri üretmemiz lazım. Ana maliyetlerden ikisi hücre ve invorterler. Gerek sanayici gerek devlet bu sisteme geçişte gecikirse, dünya bize fark atacak. Biz bunları yaparak Dünya’da ilk 10 ekonomiye geçebiliriz. Zaman geçiyor, biz yapmazsak Avrupalı yapıyor”.

GAZİANTEP TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLSUN

Sanayi Bakanlığı ve Gaziantep Sanayi Odası’nın birlikte model fabrika kuracağını hatırlatan Ovayolu, model fabrikanın güneş enerjisi ile elektrik üretim sistemlerine uygun olarak projelendirilmesinin örnek teşkil edeceğinin altını çizdi. Ovayolu, Gaziantep Sanayi Odası yönetimi ile konuya ilişkin görüştüklerini aktararak, “Gaziantep’e ve diğer 4 ile kurulacak olan model fabrikalarda bu sistemin yaygınlaşması ve desteklenmesi gerekiyor. Gaziantep’te kurulacak olan model fabrikaların planlanma, yapım ve işletme aşamalarında Gaziantep Sanayi Odası ile el birliği yapacağız. Teknik meslek odaları olarak böyle bir projeye destek olmamız gerekiyor. Sanayi Odamız ile birlikte çalışmalar yürüteceğiz, bu kent için çalışıyoruz. Çağrılarımıza kimse kayıtsız kalmamalı. Gerekirse bütün sanayicilerimiz ve odalarımız ile Valimiz Ali Yerlikaya başkanlığında çalıştay düzenleyerek konuyu masaya yatırmak istiyoruz. Bu proje ile Türkiye’ye örnek teşkil ederiz” ifadelerini kaydetti.

BU SİSTEM İLE MİLLİ SERVET CEPTE KALIR

Milli üretim tekniklerine geçmek için Fotovoltaik pillerde kullanılan hücrelerin Türkiye’de üretilmesi gerektiğini aktaran Ovayolu, “ Yüksek bölgelere yapılan güneş enerjisi ile elektrik üretim sistemleri sanayicilerimize ait. Sanayicilerimiz bu kredibilitesi ile kendi fabrikasının çatısında enerjisini üretip kendi fabrikasında kullanmak yerine, helikopter inmeyecek arazilerde güneş enerjisi panelleriyle elektrik üretiyorlar. Bu enerjinin transferinde, altyapısında giderler ve elektrik kayıpları var. Bu kayıplar ve giderler milli servet. Enerjinin üretildiği yerde tüketilmesi ile üretildiği yerden uzakta tüketilmesi anlamında elektrikte taşıma kayıpları yaşanıyor. Devletin cebinden çıkan bu kayıplar ve altyapı giderleri minimuma bu proje ile indirilebilir” dedi. (NEVRE SARAÇ)

Editör: Haber Merkezi