Gaziantep’te 50 yıldır gümüş kuyumculuğu yapan Gaziantep Akik Gümüş Kuyumculuk Sahibi Cevdet Basım, “Altın ürünleri satarken çok bir değer kaybı yaşanmaz. Gümüş ürünlerde ise maden payının işçiliğe oranla düşük olmasından dolayı büyük bir maddi getiri beklenmemelidir” ifadelerini kullandı.

Gümüş ürünlerinin daha çok gerçek manada takı takan insanların tercihi olduğunu ifade eden Cevdet Basım, “Gümüş her zaman kendisini kabul ettirmiş bir madendir. Bu anlamda bakıldığında her dönemde bir ilgi odağı olmuştur. Gümüş gerek medeninin kalitesinden kaynaklı gerekse kullanılan taşlardan dolayı görsele çok hitap eden bir üründür. Hem görsel olarak hem de sağlık açısından bakıldığında gümüş her dönemde bir ilgi odağı olmuştur. Gümüş hem işçilik kalitesi açısından hem de ürün çeşitliliği açısında kendisini geliştiriyor. Gümüşü tercih eden insan sayısı her geçen gün artıyor. Gümüşte fiyatlar artış gösteriyor ama bu artış genellikle işçilikten kaynaklı oluyor. Gümüşün maden olarak fiyatı düşüktür. Kaliteli işçilik fiyatı belirler. Bunun dışında gümüşteki fiyat artışı diğer sektörlerin etkilendiği kadardır” ifadelerini kullandı.

“Gümüşle Altın Arasında Bağ Kuramazsınız”

Altın fiyatlarının yükselmesi sonrası gümüşe bakışın değişmediğini ifade eden Cevdet Basım, “Altının yükselmesi altının müşteri kapasitesini düşürmez. Vatandaşlar altın alırken 10 gram almazlar 8 gram alırlar. Sonuç olarak bakıldığında altın bir yatırım aracıdır. Bu yüzden gümüşle altın arasında bağ kuramazsınız” diye konuştu.

“Gümüş Çok Fazla Sektörde Kullanılıyor””

Gümüş ürünleri gerçek manada takı takan insanların tercih ettiğini söyleyen Basım, “Gümüş bir takıdır. Onun haricinde gümüş sağlık açısından en iyi madenlerdendir. Biz müşterilerimize bu bilgileri elimizden geldiğince vermeye çalışıyoruz. Gümüş madeni hem çok iyi işlenebilen hem de görsele oldukça fazla hitap eden bir madendir. Gümüş ürünlerde doğal taşlarla çok güzel bir sentez oluşuyor ve çok orijinal ürünler ortaya çıkıyor. Bunun dışında gümüş çok fazla sektörde kullanılıyor. Fiyatlara da bakıldığı zaman şu an öyle uçuk bir zam yok. Bizim takip ettiğimiz, fiyatlarına da baktığımızda diğer madenlere göre gümüşün fiyatları geride bile diyebiliriz” dedi.

“Kaliteli ürünler kullanmaya özen göstermek lazım”

İnsanların gümüş alırken dikkat etmesi gereken şeylere de değinen Cevdet Basım, “En temel şey aldıkları ürünün gerçek manada gümüş olmasına dikkat etmeliler. Çünkü gümüş fiyatı yükseldikçe hammadde değerleniyor. Bazı kötü niyetli kişiler de bunu fırsat bilerek sahte ürünler piyasaya sürülebiliyor. Bunun yanı sıra gümüşün üzerinde kullanılan taşların kalitesi çok önemlidir. Öyle bir hale geldi ki dünya, her ürünün 10 farklı kalitesi ortaya çıkabiliyor. Bu yüzden kaliteli ürünler kullanmaya özen göstermek lazım. Ürünün işçilik kalitesine de çok dikkat etmek gerekiyor. Gümüşte şu an çok ileri kaplama teknikleri kullanılıyor. Örneğin bir ürünü elinize alıp dikkatlice incelemediğiniz zaman altın mı gümüş mü anlayamazsınız. Bunun sebebi de kullanılan kaplamanın kaliteli olması. Kullanılan kaplamalar kalitesiz olduğu zaman kaplamalar dökülebilir. Bu yüzden kaliteli ürünlerin tercih edilmesi önemlidir” ifadelerini kullandı.

“Gümüş ürünlerde maden payı düşüktür”

Gümüş ile altının değer olarak birbiri ile mukayese edilebilecek ürünler olmadığına değinen Cevdet Basım, “Çünkü 250-300 liraya aldığınız gümüş bir ürünün içerisindeki gümüşün fiyata payı yüzde 20 seviyelerindedir. Çünkü gümüş ürünlerde işçilik payı maden payından daha fazladır. Ama altına baktığınızda bu oran çok yüksektir. Altın maden olarak çok değerli bir madendir. Alınan altın bir ürünün içerindeki işçilik oranı yüzde 15-20 oranındadır. Bu yüzden altın ürünleri satarken çok bir değer kaybı yaşanmaz. Ama gümüşte zaten yüzde 20 olan maden payından dolayı satıldığı zaman büyük bir maddi getiri beklenmemelidir” dedi.

“Külçe Olarak Alınan Gümüş Yatırım Aracı Olarak Kullanılabilir”

Gümüşe yatırım yapmak isteyen vatandaşlara da önerilerde bulunan Cevdet Basım, “Gümüşe yatırım yapmak isteyen insanlar için önerimiz maden ya da külçe olarak alınmasıdır. Çünkü işlem görmüş, kolye, küpe ve benzeri ürünlerde yatırım imkânı miktarda yaratacak bir maden söz konusu değildir. Ama külçe olarak alınan gümüş yatırım aracı olarak kullanılabilir” dedi.

Editör: Haber Merkezi