Gaziantep son yıllarda eğitim alanında gerçekleştirilen yatırımlarla dikkat çekiyor. Gaziantep’te gerçekleştirilen eğitim yatırımlarını Gazetemiz Doğuş’a değerlendiren Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe, “Öğrencilerimizin her türlü imkana sahip okullarda eğitim görmesi için çabalıyoruz. Çocuklarımızı başarılı oldukları alanlara yönlendirmek için var gücümüzle çalışıyoruz” dedi.

“Okul öncesi eğitimde yüzde 100 seviyesine ulaştık”

Gaziantep’te bu geçtiğimiz eğitim öğretim döneminde çok sayıda okulun hizmete girdiğini açıklayan Yasin Tepe, “Gaziantep’te şu an yapımı devam eden 161 adet okulumuz var. Buna ilave olarak Bakanımızın buraya geldiği zaman sözünü verdiği 138 anaokulunun parası bakanımız buradan gittiği günün ertesinde parası bize aktarıldı. Şu an bu 138 anaokulu ile okul öncesi eğitimde yüzde 100 seviyesine ulaştık. 3-4 yaşta yüzde 50 seviyesine ulaşıyoruz” dedi.

Okullaşmadaki en önemli adımın şehrin orta ve doğu bölgelerdeki çarpık kentleşme olan bölgelerde alan açmak olduğunu ifade eden Tepe, “Bu bölgelerde alan açılırsa biz buralara da okullar yapıp bu sorunu çözmek istiyoruz. Bakanımız da bununla ilgili 250 milyon lira sözünü verdi. Milli Eğitimde bu zamana kadar hiç kamulaştırmaya bütçe ayrılmamış. Bakanımızın verdiği söz ile ilk defa buralara kamulaştırma için bütçe ayrıldı” dedi.

Türkiye’de 5-6 yıldır eğitim sıralamasının paylaşılmadığını ifade eden Yasin Tepe, “Sıralamayı görebileceğimiz ipuçları bulunuyor tabi. Bu ipuçları yüzde 100 olmasa da yüzde 98 oranında doğru bir sıralama veriyor. Biz şu an LGS’de kesinlikle 25 ile 30 arasında bir sıralamadayız. YKS’de bu sıralamayı vermek mümkün değil. Ama eğitimde sonuncu olduğumuz 2010-2011 yıllarında bizim ilk bindeki öğrenci sayımız 5 iken şu an 62’ye çıktı. Bu açıdan bakıldığında yüzde binlik bir artış göstermişiz. Ama bu bizi tam olarak kaçıncı sıraya koyuyor onu bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Gaziantep’te birçok hayırseverin okulların yapılmasında büyük katkısı olduğundan bahseden Yasin Tepe, okul yaptırma konusunda 3 farklı yöntemleri olduğunu belirtti. Yasin Tepe, “Bunlardan birincisi bizim verdiğimiz arsanın üzerine temelden inşa etme yöntemi. Bu yöntemde hayırsever vatandaşlarımız temelden tamamen kendisi yaptırıyor okulumuzu. 2. Yöntemimiz ise yapımı tamamlanmış yeni okullarımızdan birinin en az yüzde 51’lik maliyeti karşılanarak isim hakkının satın alınması. Burada tamamını da veren hayırseverlerimiz var fakat burada en az yüzde 51 payının karşılanması gerekiyor. 3. Yöntemimiz ise arsa bağışı yöntemi. Vatandaşımız elinde inşaat maliyetlerinin büyük kısmını karşılayacak arsalarını bağışlayarak da okullara isim verebiliyor” diye konuştu.

“Sistem ile ilgili bir sorun yok”

Türkiye’de eğitim sistemi ile ilgili bir sorun olmadığını ifade eden Yasin Tepe, “Bence sistem ile ilgili bir sorun yok. Çünkü bütün dünyada sınav sistemi bizimki gibi. Burada yapılması gereken şey sürecin iyileştirilmesi. Buna örnek olarak eğitim ortamlarının iyileştirilmesini verebiliriz. Sadece okul yapmakla iş bitmiyor. Okullarımızın içinin her anlamda dolu olması gerekiyor. Biz bunu gerçekleştirmek için çabalıyoruz. Avrupa’dan birçok temsilci de Türkiye’deki okullarımızı gezdiler ve çok beğendiler. Çünkü Avrupa’nın birçok ülkesinde 100 yıllık okullar bulunuyor. Genç nüfus az olduğu için yeni okullar yapılmıyor. O yüzden bizdeki yeni okulları gördükleri zaman çok şaşırdılar” dedi.

Öğretmen olmaya lise yıllarında karar verdiğini ifade eden Yasin Tepe, “Ben okulda bize eğitim veren öğretmenlerime hayrandım. O yüzden lisede öğretmen olmaya karar vermiştim. Bizde öğrencilerimizin hangi mesleği seçeceğine doğru şekilde karar vermesi için birçok yatırım yapıyoruz. Biz yetenek tarama ile ilgili liseden spor ile ilgili ise 3. Sınıftan itibaren taramalarımızı gerçekleştiriyoruz. Çocuklarımızı başarılı oldukları alanlara yönlendirmek için var gücümüzle çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Gaziantep’te öğrencilerin faydalanabileceği birçok spor alanının tamamlanarak hizmete açıldığını söyleyen Tepe, “Biz sadece son 3 yılda 22 tane spor salonu yaptık. Bunlara ek olarak 20 spor salonu da Büyükşehir Belediyesi ile Gençlik ve Spor Bakanlığı yaptı. Bu süreçte Gaziantep’e 13 tane de yüzme havuzu yapıldı. İstanbul haricinde Türkiye’nin hiçbir kentinde kamuya açık bu kadar havuz yok. Belediyelerimiz ile birlikte okullarımızın bahçesine yapılan spor alanlarının sayısı 450’yi buldu. Spora dönük olarak Gaziantep’te çok büyük yatırımlar var. Geçtiğimiz günlerde 400 okula spor malzemesi dağıtımı yapıldı. Bunun yanı sıra Gaziantep Valiliği 13 milyon liralık spor malzemesi alım ihalesine çıktı. Eskiden okullarımızda bulunamayan spor malzemeleri şimdi rahatlıkla temin edilir duruma geldi” diye konuştu. (Ahmet Kuş)

Editör: Haber Merkezi