Son zamanlarda Gaziantep’te son zamanlarda birçok bölgede mendil satan, dilenen, gül satan kişiler türemeye başladı. Bu durumdan en çok etkilenen bölgeler arasında Şehitkamil ilçesinde yer alan İncilipınar mahallesindeki Nişantaşı sokak bulunuyor. Nişantaşı sokakta yer alan Kafe sahipleri her gün karşı karşıya kaldıkları bu kişilerden dolayı yaka silkmeye başladı.

Nişantaşı sokağında işletmecilik yapan bir kişi konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Nişantaşı sokağına baktığımızda bütün hükümet binalarının bulunduğu bir bölgede yer alıyor. Burada insanlardan çokça ısrar ederek dilenen kişiler var. Burada çok sayıda mendil satan çocuk, gül satan adam bulunuyor. Özellikle gül satan kişiler insanları bıktıracak bir şekilde ısrar ederek insanları gül almaya zorluyor. Bu da ister istemez müşteriler üzerinde ters tepkiye neden oluyor” ifadelerini kullandı.

“Çocuklar üzerinden çok aşırı paralar dönüyor”
Bu çocukların Gaziantep’in birçok farklı noktasından geldiklerini söyleyen İşletmeci, “Sorduğumuz zaman hep aynı hikâyeyi anlatıyorlar. ‘Annen baban ne iş yapıyor’ dediğimizde ‘ikisi de hasta ve çalışamıyorlar’ cevabını alıyoruz. Bu çocukların birisi 5 yaşında diğer 9 yaşında. Sırtlarında bir çanta mendil satıyorlar. Bu çocuklar üzerinden çok aşırı paralar dönüyor. Burada zabıtaların bu çocuklara bir kere dahi müdahale ettiğini görmedik. Sadece sigara içen insanlar için geliyorlar” dedi.

“Asgari ücretin 2 katını belki de daha fazlasını kazanıyorlar”
Çocukların kullanılarak insanların vicdani duygularının sömürüldüğünü söyleyen İşletmeci, “İnsanlar böyle şeyleri görünce artık kimseye yardım etmeye yeltenmiyorlar. İnsanların durumu kötü olabilir. Bunun bir kıstas olduğunu düşünmüyorum. İş bulup çalışarak bu durumu bir şekilde yenebilirler. Ama 10 tane mendil alıyorlar sokaktan geçenlere satmaya çalışıyorlar. Bu çocukların günlük kazancı 200 lira seviyelerinde. Baktığımız zaman 6 bin liraya yakın aylık gelire denk bir kazanç bu. Çalışan insanlar asgari ücreti hakketmek için günde 8-10 saat 30 gün çalışıyor. Asgari ücretle çalışan insan bu kadar çalışmasına karşın dışarıda yemek yiyemiyor. Ama burada dilenen, zorla bireyler satmaya çalışan insanlar asgari ücretin 2 katını belki daha fazlasını kazanıyorlar” ifadelerini kullandı.

“Bu çocukların sokaklardan alınması gerekiyor”
Yetkililerin bu kişileri tespit edip sokaklardan toplaması gerektiğine değinen Kafe işletmecisi, “Bu çocukları çalıştıran ailelere caydırıcı cezaların uygulanması lazım. Bunların içinde madde kullanan insanlar var, 10 yaşında sigara içen çocuklar var. Bu çocukları kim çalıştırıyor? Ne için çalışıyorlar bu çocuklar? Bunların tespit edilmesi ve önüne geçilmesi lazım. Çocukları buradan alıp ailesine teslim etmek çözüm değil. Bunun için daha farklı çözümler olmalı, caydırıcı çözümler olmalı. Bu çocukların sokaklardan alınması gerekiyor. Okullara gitmesi gerekiyor. Çünkü bu şekilde devam ederse toplumun kanayan yarası haline gelecek. Bunun ülkemizde ne zaman patlak vereceği belli değil” ifadelerini kullandı.

“İşe ihtiyaçları varsa iş verelim”
Bu tip insanlar çalışmadan para kazanmaya alışıyorlar diyen İşletmeci, “Geçtiğimiz günlerde bir Şanlıurfa’da bir dilencide şu anki değeri 10 bin lira olan bir telefon olduğu görüldü. O insanları yakalayın bakalım üzerinden ne kadar para çıkacak. Biz istiyoruz ki bedavadan kazanmasınlar emek sarf etsinler. Eğer işe ihtiyaçları varsa iş verelim o insanlara. Bulaşık yıkasın, cam silsin, ev temizliğine gitsin ama artık dilenmesin. Şuna asla katılmıyorum, “Devlet bize bakmıyor o yüzden dileniyoruz” diyorlar. Ben devletin elinden geldiğince herkese baktığını düşünüyorum. Eksik yönleri olabilir. Mutlaka bunlar düzeltilir. Markete gidiyorum askıda ekmek gibi çok güzel uygulamalar görüyorum. İhtiyacı olan söyleyemez zaten. Bu dilenen insanların yaptığı bir nevi çirkeflik oluyor” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi