Çok sayıda üyenin katıldığı Türk Ocakları Gaziantep Şubesi 10. Olağan Genel Kurul Kongresi, Gaziantep Türk Ocakları binasında gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen Genel Kurul’da Doç. Dr. Mustafa Mete tekrar başkan seçilerek güven tazeledi.

Türk Ocakları Gaziantep Şubesi 10. Olağan Genel Kurul Kongresi Gaziantep Türk Ocakları binasında gerçekleştirildi. Büyük bir heyecanla gerçekleştirilen kongrede şube başkanlığına Doç. Dr. Mustafa Mete tekrar seçilirken Yönetim Kurulu ise Doç. Dr. Recep Kahramanoğlu, Dr. Öğr. Üyesi Fadime Tosik Dinç, Dr. Mehmet Bozaslan, Ökkeş Gün, Halil İbrahim Emrah Özcamus ve Fatih Gülerim’den oluştu.

Kongrede tekrar başkan seçilen, Türk Ocakları Gaziantep Şube Başkanı Mustafa Mete, Türk Ocaklarının amacını; “Türklerin harsi birliğine ve medeni kemaline çalışmak” olarak ifade edildiğini vurgulayarak, ocağın amaçlarını gerçekleştirmeye çalışırken “Sırf millî ve içtimai bir vaziyette” kalacağı asla siyasetle uğraşmayacağını da ifade etti.

Türk Ocaklarının; faaliyetlerinin odak noktasını temelde millî duygulardan kaynaklanan milliyetçilik fikrini “heyecan ve telkin” yoluyla uyandırmak ve canlı tutmak oluşturmak olduğunu beliten Doç. Dr. Mustafa Mete, “Türk toplumunun imparatorluktan milli devlete, ümmet anlayışından millet haline geçiş sürecinde Türkçülük-Milliyetçilik düşüncesinin merkezinde yer alan Türk ocakları, Türkçülük akımının temsilcisi olmuştur. Türk Ocakları, 1900’lü yıllarda Osmanlı Devletinin zor zamanlarında toplumda milli şuur, bilinç oluşturarak milli kimliğin inşasında önemli bir rol üstlenmiştir. Bu dönemde sosyal ve kültürel kimliği ile Türk Ocakları, Türk Milliyetçiliği fikri ile II. Meşrutiyet döneminde çeşitli düşünce atmosferi içinde teşkilanarak ortaya çıkmış sivil toplum kuruluşudur” ifadelerini kullandı.

Türk Ocakları enerjisini ve dinanmizmini gençlerden aldığı beliten Başkan Mete, “Türk Ocakları, bünyesinde bir çok aydını barındırmış, Türkçülük akımının önemli temsilcileri olmuştur. Ahmet Ferid, Akçuraoğlu Yusuf, Mehmet Ali Tevfik, Dr. Fuad Sabit, Hamdullah Suphi gibi aydın ve münevverler Türk Ocağı bünyesinde fikri mücadelede yer almışlardır. Bir aydın hareketi olarak 1912’den günümüze kadar devam ede gelen Türk Ocakları, milli devletin inşası, toplumda milli şuur oluşturulması ve Türkçülük düşüncesinin devletin yapı taşı olması mücadelesi sosyal ve kültürel bir mücadele olarak devam etmektedir. Manevi gücünü Türk Milletinden, fikri düşüncesini aydınlarından, enerjisini gençlerden alan Türk Ocakları cumhuriyetin kuruluş felsefesine bağlı kalarak varlığına ve amacına hizmet etmeye devam edecektir” dedi.

Editör: Haber Merkezi