Gaziantep’te son bir yıl içerisinde tarla ve arazi fiyatlarında büyük artış meydana geldi. Bazı bölgelerde yüzde 100 oranında gerçekleşen yükseliş ile ilgili konuşan Gaziantepli Emlakçı Mehmet Taş, gerçekleşen bu yükselişin 6-7 yıl daha süreceğini söyledi.

Son 2 yıl içerisinde dünyada meydana gelen küresel salgın ve akabinde gerçekleşen ekonomik krizler birçok sektörü olumsuz etkilemeye devam ediyor. Bununla beraber salgının etkisiyle imkânı olan vatandaşlar büyükşehirlerden uzaklaşarak kırsala yerleşmeye başladı. Kırsala kaçış ile birlikte arazi ve tarla fiyatlarında da yukarı yönlü yükseliş meydana geldi. Gerçekleşen bu yükseliş ile ilgili gazetemiz Doğuş’a konuşan Gaziantepli Emlakçı Mehmet Taş, “2021 yılında piyasalar tekrar hareketlendi. Şu an yükselen fiyatlar 7 yıllık bir birikimin eseri” dedi.

2014 yılında tarım yasası çıkan tarım yasası sonrası yaklaşık 7 yıllık bir durgunluk olduğunu ifade eden Taş, “Zaten bu yasadan önce fiyatlar belli bir rayiç değerinin üzerine çıkmıştı. Tarım yasasının çıkmasıyla beraber piyasalar kilitlendi. Bu yasaya göre bir şahsın 5 kilometre içerisinde 2 tane mülkü varsa birisini satamıyordu. Ya ikisini birden satacaktı ya da satmayacaktı. Eğer 10 dönüm ağaçlı bir parçası varsa içinden bir bölümünü çıkartıp satabiliyordu. 7 yıl boyunca bu nedenlerden dolayı bir durgunluk vardı. Bu nedenle fiyatlar olduğu gibi kaldı hatta bazı bölgelerde geriye dahi gitti. 2021 yılında piyasalar tekrar hareketlendi. Şu an yükselen fiyatlar 7 yıllık bir birikimin eseri. 2026 yılı bitene kadar arazi fiyatları yükselmeye devam edecek” ifadelerini kullandı.

Pandemi sürecinde uygulanan sokağa çıkma yasaklarının vatandaşların kırsala kaçışını hızlandırdığını ifade eden Mehmet Taş, “Bu yasaklar sırasında insanlar kırsalın değerini çok fazla anladı. Bunun sonucunda insanlar kırsalda bir evim olsun kaçabileceğim bir yer olsun düşüncesine girdi. Bunun sonucunda bağ evlerine ilgi arttı. Bunun yanında yolu olan küçük arazilere olan ilgi de buna paralel olarak arttı. Örnek veriyorum Kilis yolunda 200 bin lira olan bir dönümlük arazilerin fiyatları 500 bine hatta 700 bine çıktı” dedi.

Gaziantep’teki arazi fiyatlarına da değinen Taş, “Gaziantep’te arazi fiyatlarına baktığımızda çok değerli olan bölgeler de var fiyatı uygun olan bölgeler de var. Şehirde şu an fiyat olarak bakıldığında en yüksek değere sahip bölgeler Yamaçtepe ile Sarısalkım bölgeleri. Bu bölgelerde dönüm fiyatı 1,5 milyon lira olan araziler dahi bulunuyor. Şahinbey ilçesi sınırlarında en ucuz olan bölge Yığmatepe bölgesi, Şehitkamil ilçesinde ise Nizip sınırı olan bölgeler diyebiliriz. Nizip sınırı ve Yığmatepe bölgelerinde fiyatlar bayağı bir düşük. Buralarda dönümü 10 bin liradan arazi bulmak mümkün” diye konuştu. (Ahmet Kuş)

Editör: Haber Merkezi