Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz günlerde illere göre her 100 bin kişide görülen koronavirüs vaka sayılarını açıkladı. Sağlık Bakanının açıkladığı verilere göre Gaziantep’te son haftada vaka sayılarında büyük bir artış olduğu görüldü. Konuya ilişkin gazetemize özel açıklamalarda bulunan Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, “Gaziantep’te Omicron varyantı şu an dominant varyant konumunda bulunuyor. Sağlık Bakanımızın haftalık olarak açıkladığı vaka artış oranlarında da bunun etkisi görmek mümkün” ifadelerini kullandı.

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Ümit Mutlu Tiryaki, Gaziantep’te son günlerdeki vaka artış oranları hakkında Gazetemiz Doğuş’a açıklamalarda bulundu. Gaziantep’te son bir haftada görülen artışın sebebinin Omicron varyantı olduğunu ifade eden İl Sağlık Müdürü Dr. Tiryaki, “Gaziantep’te Omicron varyantı şu an dominant varyant konumunda bulunuyor. Sağlık Bakanımızın haftalık olarak açıkladığı vaka artış oranlarında da bunun etkisi görmek mümkün. Bir haftada 39’lardan 114’lere çıkması da bunun göstergesidir” dedi

“Vaka sayıları artarken hastaneye yatış oranlarında artış olmadı”

Omicron varyantında hastaneye yatış oranlarının oldukça düşük olduğuna değinen Dr. Tiryaki, “Bu bizim için sevindirici bir şey. Bu şekilde bulaşıcılığı yüksek ama hastaneye yatış ve ölüm oranı düşük olan varyantlar pandeminin sonunu getirebilir. Örneğin dünyadaki bütün vakalar Omicron olsaydı ölüm oraları oldukça düşük olurdu. Ama yine de burada yapılacak en iyi iş bekleyip görmek. Şunu net olarak söyleyebiliriz ki vaka sayıları artarken hastaneye yatış oranlarımızda artış olmadı. Ya da vaka sayılarındaki artış kadar artış olmadı da diyebiliriz. Örneğin bin delta varyantlı hastanın 400 tanesi hastaneye yatarken, Omicron varyantına sahip bin hastadan en fazla 100 tanesi hastaneye yatıyor. Bundan dolayı yoğun bakım doluluk oranlarımızda da azalma var. Çünkü hastaneye yatış ne kadar az olursa yoğun bakıma yatma sayıları da bir o kadar düşük oluyor. Zaten dünya genelinde de Omicron pandeminin sonunu getirebilir diye konuşuluyor” ifadelerini kullandı.

Kış Günlerinin Etkisiyle Aşılamada Bir Yavaşlama Var

Türkiye genelinde aşılama sayılarında yavaşlama olduğunu söyleyen Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, “Özellikle büyükşehirlerde bu oranların artması için çok büyük miktarda aşı yapılması gerekiyor. Şu an Gaziantep nüfusu 2 milyon civarında. Bu nüfus yoğunluğunda günlük 20 binin üzerinde aşı yapılması lazım ki yüzde 1 oranında artış görülebilsin. Hem aşıya karşı duyarlılığın azalması hem de kış günlerinin etkisiyle aşılamada bir yavaşlama var” dedi.

“Turcovac Şu An Gaziantep’te Uygulanmıyor”

Bazı vatandaşların aşı olmak için Turkovac’ı beklediğini ifade eden Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, “Turkovac maalesef şu an Gaziantep’te uygulanmıyor. Yerli aşımız Türkiye’de sadece şehir hastanelerinde uygulanıyor. Bizden bu konuda çalışma istendi. Bu konuda personelimize de eğitimler verdik. Bakanlık bize ne zaman ‘Turkovac aşısını uygulayın’ derse o zaman başlamaya hazırız. Bunun için bize bir tarih söylenmedi ama mutlaka Gaziantep’te de uygulanmaya başlanacaktır” diye konuştu.

“Kar Yağışı Vaka Sayılarının Düşmesine Neden Olacaktır”

Yoğun kar yağışlarının vaka sayılarının düşmesine sebep olabileceğini söyleyen Dr. Tiryaki, “Vatandaşlar evden çıkamadığı zaman virüsün bulaşma imkânı ortadan kalkıyor. Özellikle vakaların artış gösterdiği zamanda kar yağışının başlaması belki hayatı olumsuz etkiledi ama bu vakaların azalması için çok iyi bir fırsat olacaktır. Çünkü pozitif kişiler daha fazla izole olacaktır. Bu da bulaşıcılığı azaltarak vaka sayılarının düşmesine neden olacaktır” şeklinde konuştu. (Ahmet Kuş)

Editör: Haber Merkezi