Türkiye’nin en önemli sarımsak üretim merkezlerinden biri olan Gaziantep’in Araban ilçesinin sorunları bugünlerde daha da artıyor. Son yıllarda artan girdi maliyetlerinden dolayı uzun süredir zor durumda olan Arabanlı sarımsak üreticilerinin şimdiki sorunu hırsızlık oldu. Geçtiğimiz günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde de gündeme getirilen hırsızlık sorunu, sarımsak üreticilerinin en çok veryansın ettiği konuların başında geliyor. Sarımsak üretiminde kullanılan sulama sondajları, bakır teller, elektrik panoları ve elektrik kabloları gibi başlıca materyallerin çalınması hem üretimi sekteye uğratmakta hem de üreticilerin maliyetini ikiye katlamakta.
ÇETELEŞME ORANLARI ARTTI
Hırsızlık olaylarının inanılmaz seviyelere ulaştığını belirten çiftçiler, özellikle organize hırsızlığın son zamanlarda arttığını ve çeteleşmelerin oluştuğunu vurguladılar. İlçede sondajı olup kabloları ve panoları çalınmamış tek bir üreticinin kalmadığı belirtilerek oluşan zararın altı çizildi. Üretimde kullanılan materyallerin çalınması halinde çiftçiye ve ilgili kurumlara mal olan zarar değişken olmakla birlikte maliyetin daha da artabileceği belirtildi. Yaşanan hırsızlık olaylarını sürekli olarak dile getirmelerine rağmen henüz kayda değer bir takım önlemlerin alınmadığını belirten çiftçiler, tarlalarda nöbetçilerle önlemler alsalar da yeteri kadar başarlı olamadıklarını ifade ettiler. Tarım hırsızlığında çeteleşmenin dahi olduğunu belirten çiftçiler, önlemler noktasında taşra amirlerine önemli görevlerin düştüğünü ve hasat zamanı gece devriyeleri oluşturularak hırsızlığın önüne geçilebileceğini belirttiler.
MALİYETLER EL YAKIYOR
Son günlerde yaşanan hırsızlık olayları girdi maliyetlerini gölgede bıraksa da sezon başında gelen zamlarla beraber rakamlar artmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıla göre girdi maliyetleri yüzde 200 oranında artarak üreticiyi zor durumda bıraktı. Geçen yıl ton fiyatı 3 bin 500 tl olan gübrenin bu yılki maliyeti 7 ila 8 bin lira arasında değiştiği belirtildi. Diğer yandan sarımsak üretiminde büyük rol oynayan zirai ilaç maliyeti geçen yıl bin 500 lira iken bu sezon 2 bin 500 ila 3 bin 500 lira arasında bir fiyatta belirlendiği ifade edildi. Bunlara ek olarak hırsızlık sorunun da büyümesiyle dertleri günden güne sartan sarımsak üreticileri problemlerin en yakın zamanda bitmesini umut ediyor.