Gaziantep’in Şahinbey İlçesindeki Şehreküstü semtinde bulunan tarihi Kılıçoğlu Cami’nin hali adeta yürek burkuyor. Tarihi 280 yıl öncesine dayanan cami bugünlerde hırsızların meskeni haline geldi. Yetkili makamların restorasyon yapmak adına hiçbir çaba ve ilgi göstermediği camide yerel vatandaş kendi imkanları dahilinde korumaya çalışıyor. Depreme dayanaksız olduğu gerekçesiyle yaklaşık üç yıl önce ibadete kapatılan ve bundan dolayı bakımsızlıktan adeta kaderine terkedilen cami bölgede yıllardır artan kaçak yapılaşmanın da tehdidi altında. Camiye kendi imkanları ölçüsünde gönüllü olarak bakmaya çalışan bölge sakinlerinden Cenan Duyan, yetkililere yaptıkları onca çağrıya rağmen hiçbir geri dönüş alamadıklarını ve caminin böyle kalmasında yetkililerin büyük payı olduğunu vurguladı.

CAMİ HIRSIZLARIN MEKANI OLDU

Kılıçoğlu Cami’nin son dönemlerde yaşadığı en büyük problem artan hırsızlık olayı olduğu belirtildi. Hırsızların caminin girilmedik yerini bırakmadıklarını belirten Duyan, klima ünitesi, kapı, pencere, lamba ve hatta musluk gibi materyalleri çaldıklarını ifade etti. Duyan ‘Sadece iş üstünde ben kendim 4-5 tane hırsız yakaladım. Haftada en az 3-4 defa hırsızlık olayı yaşanıyor. Klimadan kapıya, pencereden musluğa kadar çalabildikleri herşeyi çalıyorlar. Pekçok ahlaksız insan buranın değerini anlamıyor. Hırsızlar çaldıkları yetmezmiş gibi burda içki de içip cami avlusunu kirletiyorlar’ ifadelerini kullandı.

Polislerin hırsızlık konusunda hiçbir şekilde bir işlem yapmadıkları, yakalanan hırsızların bir süre sonra salıverildikleri ve bu durumun camideki hırsızlığın artmasına neden olduğu belirtildi. Duyan ‘yakaladığımız ya da ihbar ettiğimiz hırsızlık durumlarında emniyet ciddi bir hamle göstermiyor. Hırsızları bir sure sonra, bazen de hemen salıveriyorlar. Bu da haliyle hırsızlara cesaret veriyor. En azından bu olaylardan bir kaç kişi hapse atılsaydı sonrasında insanlar bird aha cesaret edemezdi’ sözleriyle durumun vahametini gözler önüne serdi.

BÜTÜN KURUMLARIN UTANCI!

Camiyi kendi çabalarıyla ayakta tutmaya çalışan Duyan, ilgilenebilecek her kuruma başvurduklarını ancak ilgisizlikten başka bir şey görmediklerini belirtti. Duyan ‘Hangi kuruma gittiysek hepsi de ilgisizlikten başka bir şey göstermedi. Diyanet Vakfı, deprem uzmanlarıyla beraber bu camiyi kapattığı günden beri gitmedik kurum bırakmadık. Diyanet işi belediyelere atıyor, belediyeler de derneklere yolluyor. Bu durum yaklaşık 3 yıl boyunca devam etti. Zamanında Mehmet Teymür buranın bakımını üstlenecekti fakat ömrü vefa etmedi. Vasileri de işleri başkalarına bırakm  ak zorunda kalınca o zamandan beri cami bu hale geldi’ ifadelerini kullandı. Bölgede her türlü ihalenin yapıldığını ancak camiye hiçbir şekilde vakit ayırmadıklarını belirten Duyan ‘Camiyi müze kategorisine almalarına rağmen hiç ilgilenmemeleri gerçekten üzüntü verici. En çok bu dönemde camiye bakım yapılması gerekirken kimsenin umursamamasını hayretle karşılıyorum’ sözleriyle yetkililere veryansın etti

BU UTANCA BİR SON VERİLMELİ!

Doğuş Gazetesi aracılığıyla sesini duyurmaya çalışan Cenan Duyan, duyarlı bir vatandaş olarak caminin bu halinden hayli üzüntü duyduğunu ve yetkililerin bir an evvel bu utanca son vermeleri gerektiğini belirtti. Duyan ‘Artık bu utanca bir son verilmeli. Bakımsızlıktan üzülüyoruz. Elimizden başka bir şey gelmemesi bizi daha da üzüyoruz. Böylesine tarihi bir mirası unutmak ve kaderine terk etmek başta yetkililerin sonra da hepimizin utancıdır. Bu camiye harcanacak bakım ve restorasyon masrafı emin olun çok fazla bir bütçe gerektirmez. Ancak buna hiçbir yetkili kılını kıpırdatmıyor. Herşeyi kenara bırakarak böylesine değerli bir mirası korumak hepimizin boynunun borcu’ sözleriyle yetkililere çağrıda bulundu.

Editör: Haber Merkezi