Aralarında Rusya, ABD, Çin, İran gibi kendi bölgelerinde önemli bir ekonomik güç olan devletlerin taraf olduğu Konvansiyona bugün itibariyle 55 Devlet taraf oldu. Singapur Arabuluculuk Konvansiyonu Belarus, Ekvator, Fiji, Honduras, Katar, Suudi Arabistan, Singapur’da yürürlüğe girmişti, 11 Nisan tarihinde bu ülkelere Türkiye de eklendi. Konvansiyon, arabuluculuk yoluyla çözümlenen uluslararası ihtilaflarda ulaşılan anlaşmanın icra edilebilirliğini güvence altına almak adına düzenlenmiş bir sözleşme olmuştur.

Birçok faydası olan konvansiyonun yürürlükte olduğu ülkelerde uluslararası ticari uyuşmazlıkların arabuluculuk yoluyla çözümlenmesinin ardından taraflarca varılan karar doğrudan icra edilebilir. Dava yöntemiyle kıyaslandığında arabuluculuk çok daha hızlı ve ekonomik bir yöntemdir. Tahkim yöntemi ile kıyaslandığında ise arabuluculuğun en büyük faydası, çözümü tarafların üretmesidir.

Arabuluculuk, ihtilaf yaşayan tarafların bu ihtilafı tarafsız üçüncü kişi konumunda olan arabulucunun yardımı ile çözmeleri anlamına gelir.

Hukuki bir güvenlik sağlayan arabuluculuk anlaşma gereğinin yerine getirilmemesi durumunda fayda sağlar. Arabuluculuk yönteminde kontrol tamamen uyuşmazlığın taraflarında olup tüm taraflar, kendileri için kabul edilebilir ortak çözümü kendileri üretir. Anlaşma gereklerinin yerine getirilmemesi durumunda sorunlar yaşanır bunun için ise icrai yöntemlerle yerine getirilmesini sağlar.

Singapur Arabuluculuk Konvansiyonu uluslararası ticaret alanında güvenlik sağlar.

Singapur Konvansiyonu’nu yürürlüğe koyan ülkeler, böylece barışçıl çözüm yöntemlerini desteklediklerini ve bu çözüm yöntemleri sonucunda ulaşılan anlaşmanın garanticisi olduklarını açıklamış oldular.

Editör: Haber Merkezi