Çocuklarda yaygın olarak görülen ve beşinci hastalık olarak bilinen Parvovirüs B19 vakalarının artış gösterdiği bildirildi.
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Alper Şener, "Tokatlanmış yanak sendromu" olarak da bilinen Parvovirüs B19'un yaz aylarında artış gösterdiğini ve çocukluk hastalıkları arasında en yaygın olanlardan biri olduğunu ifade etti.
Hastalığın genellikle okul çağındaki çocuklarda görüldüğünü belirten Prof. Dr. Şener, "Parvovirüs B19, 4 ila 7 yıllık aralıklarla salgın yapabilen bir virüs. Çocuklarda yüksek ateş, üç gün süren ateş, bazen döküntüler, boğaz ağrısı, yan ağrısı, eklem ve kas ağrılarıyla başlar. Üçüncü günün sonunda ise tipik olarak yanaklarda belirgin kızarıklıklar ortaya çıkar." dedi.
HAMİLELER VE NAKİL HASTALARI RİSK ALTINDA
Parvovirüs B19'un genellikle çocukluk çağı hastalıkları arasında ciddi bir tehdit oluşturmadığını belirten Prof. Dr. Şener, bu hastalığın yetişkinleri de etkileyebileceğini vurguladı.
Şener, "Özellikle hamile kadınlar için büyük bir risk oluşturuyor. Çünkü hamilelikte bu virüs, bebeğe olumsuz etkiler yapabiliyor ve sıkı takip gerektiriyor. Organ nakli ve kemik iliği nakli yapılan hastalar ise bu virüsle karşılaştıklarında ölümcül sonuçlar yaşayabiliyor. Yaşlılar ise genellikle üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileriyle hastalığı atlatıyor. Türkiye, Parvovirüs B19 enfeksiyonu açısından yüksek riskli ülkeler arasında yer alıyor. Covid-19 sürecinden sonra Avrupa ülkelerinde virüsün yeniden yükselişe geçtiği gözlemlendi." şeklinde konuştu.
BİRBİRİYLE KARIŞABİLİR
Covid-19 sürecinde virüsün ortadan kaybolduğunu belirten Prof. Dr. Şener, sözlerine şöyle devam etti:
"Beşinci hastalıkta yaz mevsiminin başlamasıyla birlikte bir artış gözlemliyoruz. Covid-19 döneminde virüsün dolaşımdan kaybolduğunu gördük. Ancak mevsim değişiklikleriyle birlikte virüs yeniden yayılmaya başladı. Parvovirüs B19 ve diğer çocukluk çağı hastalıkları birbirine benzeyebileceği için doğru teşhis önemlidir. Çocukların döküntülü hastalıklarının birbirine karıştırılmaması için mutlaka bir uzman tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir."
PARVOVİRÜS B19 TAŞIYAN ÇOCUKLARDAN UZAK DURULMALI
Prof. Dr. Şener, açıklamalarını şöyle tamamladı:
"Parvovirüs B19, beşinci hastalık olarak bilinir ve ateş genellikle üçüncü günde düşer. Eğer ateş üçüncü günden sonra devam ediyorsa başka bir hastalık söz konusu olabilir. Bu durumda antibiyotik tedavisi gerekebilir. Hamileler ve kemik iliği nakli yapılmış hastalar, Parvovirüs B19 taşıyan çocuklardan uzak durmalıdır. Virüsün bulaşıcılık süresi kısa olsa da, bu gruplar için tehlike oluşturabilir. Panik yapmadan, dikkatli ve bilinçli bir şekilde hareket edilmelidir."