Gaziantepli Sevinç Polat Kalender, 1992 yılında PKK terör örgütünün Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde bulunan Aktütün Jandarma Karakolu'na yaptığı baskında şehit olan kardeşi Asteğmen Halil Ejder Polat'ın adını yaşatmak ve ihtiyaç sahiplerine yardım ulaştırmak için Asteğmen Halil Ejder Polat İnsani Yardım Derneği’ni kurdu. Çağdaş Gazeteciler Derneği Gaziantep Şube Başkanı Aslı Emektar'ı ziyaret eden Kalender, ağabeyinin doğum günü olan 21.01.2021 tarihinde derneği resmi olarak kurdu.

Kalender, “Sadece ağabeyim değil bütün şehitlerimizin adı yaşasın diye faaliyetlerde bulunuyoruz. İhtiyaç sahiplerini gezerek bizzat ulaşıyorum. Derneğimizin asil üyeleri var ama ben kendim gitmek, görmek istiyorum. Kenar semtlere de gidiyorum. Gittiğim yerlerde ilk başta dernek başkanı olduğumu söylemiyorum. Sohbet esnasında yardım ihtiyaçlarını tespit ediyor. İhtiyaçlar doğrultusunda yardımlarımızı yapıyoruz. Bir yıl içinde beş bin kişiye ulaşmışız çok şükür” ifadelerini kullandı.

Bugüne Kadar 1770 Fidan Diktim

1979 Gaziantep doğumlu Sevinç Polat Kalender, ağabeyini kaybettiğinde henüz çocuk yaşlardaydı. Şehit yakını olarak devlet memurluğuna alınan Kalender, memur olur olmaz ağabeyi adına bir hesap açtırdığını ve her ay maaşının belirli bir kısmını onun hesabına yatırdığını söylüyor ve ekliyor: “Ben ağabeyimin şehit olmasıyla işe girdim. 25 yıl ağabeyimin ekmeğini yedim. Her ayın 15’inde maaşımı aldığımda belirli bir kısmını onun adına açtırdığım bir banka hesabına aktardım. O birikimle Oğuzeli’nde 47,5 dönüm bir arazi kiraladım. 1500 zeytin fidanı 270 fıstık fidanı diktim. Bu arazinin geliriyle çocuk okutacağız. Derneğimizi kurarken kimseden yardım istemeyelim, kendi ayaklarımız üzerinde duralım diye derneğin içinde bir satış mağazası açtık. Bijuteri, kadın çantaları kırtasiye ürünleri, endüstriyel temizlik gibi birçok kalem var. Bütün sermayesini en başta ben koydum. Oranın geliri tamamen derneğe aktarılıyor, o gelirle de ihtiyaç sahiplerine yetişiyoruz” dedi.

RIZAYI TÜM ŞEHİTLERİMİZ ADINA İSTİYORUM


“Biz şehitlerin adını ne kadar yaşatabilirsek hepimiz bir bütün olacağız unutursak birlik olamayız. Gelen şehit haberleri her gün canımızı sıkıyor ama bakın etrafınıza ne kadar normalleşti öyle değil mi. Hiç bu kadar normal görür müydünüz? Bunu normalleştirmekten çıkarmamız lazım” diyen Kalender’in en büyük arzusu daha fazla ihtiyaç sahibine ulaşmak ve toplumun refah seviyesini yükseltmede bir nebze de olsa katkı sağlamak. Onun en büyük motivasyonu ise ihtiyaç sahiplerinden duyacağı “Allah razı olsun” sözü. Vefalı kızkardeş Kalender, “O rızayı kendim için istemiyorum, bütün şehitlerimiz ve ağabeyim adına istiyorum. Bunun için de elimden geldiğinde kendi imkanlarımızı kullanıyorum. Biriktirdiğim parayla kendi yerimi açtım. Ben ağabeyimi hep ön plana atmak istemiyorum. Bu kendi işim, kendim yapmak istiyorum. Boynumu büküp şehit kardeşiyim demek istemiyorum. Ben kendim yapmalıyım ki bir kıymeti olsun” dedi.

REFAHI YÜKSELTMEYE ÇALIŞIYORUZ

Gaziantep İbrahimli’de bulunan Asteğmen Halil Ejder Polat İnsani Yardım Derneği, sadece şehit ve gaziler değil tüm halka, yardıma muhtaç insalara yardım etmek üzere çalışmalarını sürdürüyor. “Ben tüm yardıma muhtaç insanlara ulaşmak istiyorum. Refah seviyesini yükseltmeye çalışıyoruz. Aslında bu acı bir durum. Bu kadar fakir ve yoksulun olması aslında hepimizi üzüyor ama biz de elimizden geldiğince salçada tuzumuz olsun istiyoruz” diyen Kalender, derneğinin gönülden üyesinin çok fazla olduğunu söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Fakat ben çok fazla üye kaydı yapmak istemiyorum. Benim tek kaygım derneğimize ani ve nakdi yardımlar almak ve bunları gerçek ihtiyaç sahiplerine gerçek ulaştırmak. Ama gönülden üyemiz çok fazla, destek olan, yardımcı olan çok fazla kişi var. Belediye başkanımız, valimiz, tuğgenerallerimiz gönülden destekçimiz.”

AĞABEYİM SON PARASINI ARKADAŞIYLA PAYLAŞIRDI

Şehit Asteğmen Halil Ejder Polat’ın adı; Gaziantep Bostancı’da bir sokağa, 1999 yılında da Oğuzeli’nde kışlaya verilmişti. Bu yıl ağabeyinin mezun olduğu Özdemir Bey İlkokulunda bir kütüphane yaptığını söyleyen Kalender, “Bundan sonraki hedefim bir okul yaptırmak. İnsanların Allah razı olsun, yatanın mekanı cennet olsun demeleri bana yetiyor” diyor. Yoksul bir ailede büyüdüğünü kaydeden Kalender, paylaşmanın güzelliğini şöyle anlatıyor: “Biz çok fakirdik. Ağabeyim üniversite okuyordu. Şu anki Gaziantep Üniversitesi eskiden Ortadoğu Teknik Üniversitesi’ne bağlıydı. Bostancı Mahallesinde oturuyorduk, üniversiteye yürüyerek gidip geldiğindi bilirim. Ağabeyim gıda mühendisliğini birincilikle bitirdi. Bizde de yoktu ama o cebindeki son harçlığı daha ihtiyacı olan bir arkadaşıyla paylaşırdı.”

Kutu: Babam hiçbir zaman şehit maaşını almadı

Babasının şerbetçilik yaparak ailesini geçindirdiğini kaydeden Sevinç Polat Kalender, “Babam şerbet yapıp satardı. Babam ağabeyimin hiçbir zaman maaşını ve gelen yardımları almadı. Hiçbirimize de yedirmedi. O istedi ki hep kendimiz bir şeyler yapalım. 1993’te Şehit Aileleri Derneği’ni kurdu. Belki huzur hakkı alır dediler ama babam onu da yapmadı. Hatta ben işe girince üç ay benimle konuşmadı. Niçin işe girdin diye kızdı. Kanser hastası olunca derneği devretmek istedi ama o dönemin belediye başkanı Celal Doğan, Cahit Sarsılmaz Paşa ve Muammer Güler müsaade etmedi. Babam bir şehit gibi defnedildi” şeklinde konuştu.