Demir eksikliği, vücutta enerji düşüklüğü, halsizlik ve dikkat eksikliği gibi sorunlara neden olabilir. Bu nedenle, demir seviyelerini artırmak için aşağıdaki lezzetli ve etkili besinlere yönelmek faydalı olabilir…

Anında Kana Karışan Tek Besin!

Pekmez, karbonhidrat açısından zengin bir enerji kaynağı olarak bilinir ve içeriğindeki glikoz ve fruktoz sayesinde hızlı bir enerji sağlar. Sindirime gerek kalmadan tüketilen pekmez, kısa bir süre içinde kana karışarak vücuda enerji verir.

Ayrıca, içeriğindeki B vitaminleri (B1, B2, B3) ile kalsiyum, potasyum, magnezyum, krom ve demir gibi minerallerle de yüksek düzeyde bir vitamin ve mineral kaynağıdır.

Kalori: Ortalama 29 kalori olan bir yemek kaşığı (10 gram) pekmez yaklaşık 1 mg demir ve 40 mg kalsiyum içermektedir. Pekmezin 100 gramı, yaklaşık 293 kalorilik enerji sağlamaktadır.

Şeker Hastaları Dikkat

Pekmez, içeriğindeki basit şekerlerle yetişkinlerde ve çocuklarda görülen ağız içi yaralar, özellikle pamukçuk tedavisinde önemli bir rol oynar. Aynı zamanda, mineral bakımından zengin olması ve yüksek emilim oranlarıyla bilinmesi nedeniyle, hamile ve emziren anneler ile iyileşme dönemindeki hastaların diyetinde önerilen bir besindir.

Diyabeti olan bireylerin şeker ve bal gibi pekmezi de fazla tüketmemesi önerilmektedir.

A Vitamini İçeren Besinler

Yumurta sarısı,

Tavuk ve sığır eti,

Böbrek ve ciğer gibi sakatatlar,

Somon, alabalık, uskumru ve pisi balığı gibi yağlı balıklar,

Kavun, şeftali, kayısı, karpuz, papaya, portakal,

Mercimek, kırmızı biber, ıspanak, havuç, marul, pazı, koyu yeşil yapraklı bitkiler.

B Vitamini İçeren Besinler

Karaciğer, dalak gibi sakatatlar.

Midye, istiridye, karides gibi kabuklu deniz ürünleri.

Alabalık, ringa, uskumru ve ton balığı

Süt, yoğurt, peynir.

Yumurta B12 vitaminin en zengin kaynakları arasında yer alır.

B Vitamini İçeren Besinler

B vitaminleri genellikle vücuda dışarıdan besinler yolu ile alınır.

Bu besinler; tahıllar, kuru baklagiller, kuruyemişler, karaciğer, kırmızı et, tavuk, balık, sakatat, yumurta, süt ve süt ürünlerinden olan yoğurt, peynir, maya, ıspanak, mantar, brokoli, patates, portakal, limon olarak sıralanabilir

Bu besinleri düzenli olarak diyetinize eklemek, demir eksikliği sorununu hafifletmeye yardımcı olabilir. Ancak, sağlık sorunlarıyla karşılaştığınızda bir uzmana başvurmanız önemlidir.