Bu ürünler arasında en tehlikeli olanlardan biri ise Bisfenol A (BPA) olarak bilinen maddedir.

BPA: Tehlikeli Kimyasalın Adı

1960’lı yıllardan bu yana şirketler, plastik üretiminde BPA’yı yaygın bir şekilde kullanmaya başladı. Özellikle su şişeleri ve çeşitli plastik ürünlerin üretiminde tercih ediliyor.

Mayo Clinic’in açıklamasına göre, “yiyecek kutuları, şişe kapakları, konserve gibi metal ürünlerin iç kısımlarını kaplamak” amacıyla da BPA kullanılabiliyor.

Gıdalar, plastik, metal veya benzeri malzemelerle temas ettiğinde, az miktarda da olsa BPA kimyasalının yiyeceklere veya içeceklere geçme ihtimali bulunuyor. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), satışa sunulmadan önce gıdaların kontrol edildiğini ve az miktarda BPA tüketiminin güvenli olduğunu belirtiyor.

FDA’nın BPA Düzenlemeleri

2012 ve 2013 yıllarında FDA, BPA bazlı polikarbonat reçineleri içeren bazı plastik ürünlere yönelik düzenlemeleri değiştirdi. Biberonlar, mama kapları gibi ürünlerde BPA kullanımının yasaklanmasının nedeni, bu ürünlerin artık tamamen terk edilmiş olmasıdır.

FDA, bu değişikliğin, “bu kullanımın kalıcı ve tamamen terk edilmesi” sebebiyle yapıldığını belirtiyor. Mayo Clinic, doğmamış bebekler, bebekler ve çocukların BPA’ya maruz kalmasının prostat ve beyin üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğine dikkat çekiyor.

BPA ve Sağlık Üzerindeki Etkileri

Yapılan araştırmalar, yetişkinlerin BPA kimyasalına maruz kalmasıyla kan basıncının yükselmesi arasında bir ilişki olduğunu ortaya koyuyor. Harvard’lı uzmanlar, BPA içeren ürünlerin kullanımında dikkatli olunmasını öneriyor.

Uzmanlar, konserve yiyecekler yerine taze gıdaların tüketilmesini ve BPA içermeyen su şişeleri ile saklama kaplarının tercih edilmesini tavsiye ediyor.

BPA Maruziyetini Azaltmanın Yolları

Mayo Clinic, BPA’nın plastiğin zamanla parçalanmasıyla yiyeceklere veya içeceklere karışabileceğini belirtiyor. Özellikle yüksek ısı, bu süreci hızlandırabilir. Bu nedenle, “Çünkü ısı zamanla plastiği parçalayıp BPA’nın yiyeceklere karışmasına yol açabilir” şeklinde uyarıda bulunarak plastik kapların mikrodalgada veya bulaşık makinesinde kullanılmaması gerektiğini vurguluyor.

Vücudunuzdaki Elektriklenme Sorunundan Bu Yollarla Kurtulmak Mümkün! Vücudunuzdaki Elektriklenme Sorunundan Bu Yollarla Kurtulmak Mümkün!

Sağlığınızı korumak için cam veya paslanmaz çelik kapları tercih etmek ve plastik ürün kullanımını azaltmak, BPA maruziyetini minimuma indirmek adına etkili bir yöntemdir.

Kaynak: Haber Merkezi