Halkın sorunlarıyla yakından ilgilenen ve TBMM’de gündeme getiren HÜDA PAR Genel Sekreteri ve Gaziantep Milletvekili Şehzade Demir, Gaziantep’te 2019 yılından TOKİ tarafından başlatılan ancak halen bitirilemeyen 50 bin konutluk proje nedeniyle mağdur olan vatandaşların sorununu TBMM gündemine taşıdı.

TBMM’de düzenlediği basın toplantısında TOKİ mağdurlarının yıllardır yaşadıkları mağduriyetleri gündeme getiren Milletvekili Demir, Türkiye ve dünya gündeminin yanı sıra Gaziantep’in en önemli sorunları arasında yer alan “100 Bin Yeni Sosyal Konut Projesi" sorununa da değindi.

2019’da TOKİ tarafından başlatılan ancak halen bitirilemeyen ve teslim edilmeyen konutları nedeniyle vatandaşların 4 yıldır mağdur olduğuna dikkat çeken Demir, kura aşamasında hak kazanan ve ödeme yapmalarına rağmen halen evlerine kavuşamayan vatandaşların seslerini duyurmaya çalıştı.

Yaşanan sıkıntılı duruma dikkat çeken Milletvekili Demir, hak sahiplerinin yaşadığı sıkıntılı sürecin bir an önce sona erdirilmesi ve konunun aydınlatılması çağırısında bulundu.

“Vatandaşlarımız konutlarının bir an önce teslim edilmesini bekliyor”

2019’da Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen "100 Bin Yeni Sosyal Konut Projesi"ne toplam 1 milyon 211 bin 518 kişi başvurduğunu hatırlatan Demir, “Şu anda konut ve kiralık ev fiyatlarının tavan yaptığı Gaziantep’te de bu projeye yoğun bir ilgi gerçekleşmişti. Bu vatandaşlarımızdan 4100 kişi, 2020 yılında çekilen kuralarla hak sahibi olmuştu. Kuzeyşehir ve Güneykent projeleri kapsamında devam eden inşaatlar halen bitirilmemiş ve vatandaşlarımız mağdur edilmiştir. O tarihten şimdiye kadarki enflasyon ve yükselen maliyetler doğrultusunda fiyatların da güncellendiği bu projelerde son olarak daha önce sabit olduğu söylenen taksitlerin de sabit olmayacağı belirtilmiştir. Hak sahibi vatandaşlarımız, daha fazla mağdur olmamak için konutlarının bir an önce tamamlanarak kendilerine teslim edilmesini bekliyor.” dedi.

Libya’daki sel felaketi

Libya'yı vuran fırtınanın ülkenin doğu kesiminde yıkıcı bir sel dalgasına yol açtığını ifade eden Demir, “Daniel Kasırgası'nın yol açtığı yıkımda Akdeniz kıyısında bulunan Derne kenti harabeye döndü. Derne kenti başta olmak üzere birçok şehirde meydana gelen sel felaketlerinde bilançonun her an ağırlaştığı, can kaybının 5 bini aştığı 10 binden fazla kişinin de kayıp olduğu ifade edildi. Libya’da hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Kaybolan insanların da bir an önce bulunmasını temenni ediyoruz. Bu vesile ile Libya’lı kardeşlerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“2020 KPPS mağdurları için bir çözüm bulunmalıdır”

2020 yılına kadar öğretmen atamalarında iki yıllık KPSS puanlarının baz alındığını anımsatan Demir, “Yani 2019 yılında KPSS’ye giren bir öğretmen adayının buradan almış olduğu puan aynı zamanda 2020’de de geçerli oluyordu. Daha önceki yıllarda toplamda ortalama 40 bin öğretmen ataması yapılıyordu. Ancak 2020 yılında 17 bin öğretmen ataması yapıldı. Bu atamada 2019 yılının KPSS puanları da  baz alındı. 2021 yılında KPSS’deki puan geçerliliği bir yıla indirildi. Yani 2020 yılında iyi puan alıp atanabilecek durumda olan öğretmen adayları 2021 yılı atama planına dahil edilmedikleri için atanamadılar. Bundan dolayı 2020’de KPSS’ye girenler iki türlü mağdur oldu. Hem verilen kontenjan kısıtlı idi. Hem de bu kontenjandan 2019 yılında KPSS’ye girenler de faydalandı. 2021 yılında KPSS puanlarının geçerliliğinin bir yıla indirilmesi 2020’de KPSS’ye girenleri mağdur etmiştir. Bu mağduriyetin giderilmesi gereklidir. 2020’de 15 bin ek atama beklentisi vardı. Ancak pandemiden dolayı bu ek atama da yapılmadı. Hükümet ek bir yönetmelik ile 2020’deki KPSS’de mağdur olan öğretmen adaylarına yeni bir kontenjan belirlemeli ve bu mağduriyet giderilmelidir.” çağrısında bulundu.

“Emekli maaşları bir an önce iyileştirilmelidir”

Emeklilere seyyanen zam yapılmasını isteyen Demir, “Bugüne kadar emekli maaşları ile ilgili çok sayıda açıklama yaptık. Bu konu çözülene kadar gündemimizde yer almaya devam edecektir. Bu vesile ile bir kez daha söylüyoruz, yıl sonuna bırakılmadan, meclis açılır açılmaz bu konu gündeme getirilmeli ve gerekli düzenlemeler ivedilikle yapılmalıdır. Hayat pahalılığının her geçen saat arttığı günümüzde 7.500 lira ile insanların geçinebilmesi imkansızdır. Bu bir vicdan meselesidir. Emekli vatandaşlarımızın maaşları, açlık sınırının altında kalmayacak şekilde düzenlenmeli ve bu mağduriyet giderilmelidir.” diye konuştu.

“Yeni Anayasa için oluşan gündemi çok anlamlı buluyoruz”

Vatandaşların tamamını kapsayacak bir anayasa yapılması çağrısında bulunan Demir, “12 Eylül askeri darbesinin yıldönümünde, Sayın Cumhurbaşkanının 2023 yılında yeni bir anayasaya dair sarfettiği “2023 Anayasası” vurgusu önemlidir. Kuruluşumuzdan bu yana geçen 12 yılda sürekli dikkat çektiğimiz yeni, adil, çoğulcu anayasa toplumsal bir taleptir. 1982 yılından bu yana 20 kez değişikliğe uğrayarak bir yamalı bohçaya dönen bu anayasa çağın gereklerini karşılamadığı gibi yapılan değişiklikler, mevcut anayasanın bir cunta anayasası olduğu gerçeğini değiştirmemektedir. Toplumu kimlik ve değerler anlamında temsil etmeyen, sivil bir iradeyi yansıtmayan, temel hak ve özgürlükler açısından bir güvence sağlamaktan uzak olan bu anayasadan memleket bir an önce kurtulmalıdır. Bu sebeple toplumun tüm kesimlerini kucaklayan, siviller tarafından hazırlanacak ve milleti değerleri ile birlikte merkezde tutacak bir anayasa için biz de her türlü desteği vermeye hazırız.” şeklinde konuştu.