Kadınlarda idrar kaçırmanın önemli bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bu durumun farklı türleri olduğuna işaret ediyor.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Berfin Can Gök, idrar kaçırma tedavisi hakkında bilgi vererek idrar kaçırmanın türlerini şöyle sıraladı:
"Kalıcı idrar kaçırma, stres tipi, sıkışma tipi, mix (karışık) tip, noktürnal enürezis (uykuda idrar kaçırma), fonksiyonel tip ve taşma tipi gibi çeşitli alt gruplar mevcuttur. En sık karşılaştığımız üç tip ise; öksürmek, hapşırmak veya ağır bir şey kaldırmak gibi durumlarda karın içi basınç artışıyla meydana gelen stres inkontinans, aniden gelen idrara sıkışma sonucu oluşan urge (sıkışma) inkontinans ve her iki tipin bir arada görüldüğü mix (karışık) inkontinanstır. İdrar kaçırma bazen gün içerisinde tüketilen yiyecek ve içeceklerin idrar söktürücü etkisiyle de ortaya çıkabilir. Alkol, kafein, gazlı ve asitli içecekler, yapay tatlandırıcılar, acı ve baharatlı yiyecekler, sakinleştirici ve kas gevşetici ilaçlar geçici idrar kaçırmaya neden olabilir."
İDRAR KAÇIRMANIN RİSK FAKTÖRLERİ
Op. Dr. Berfin Can Gök, idrar kaçırmada en önemli risk faktörünün yaş olduğunu belirterek, "Pelvik taban kaslarının yaş ilerledikçe zayıflaması, idrar inkontinansına yol açabilir. Araştırmalar, sıkışma tipi idrar kaçırmanın 54 yaşından sonra arttığını, stres tipi idrar kaçırmanın ise 35 yaştan itibaren risk oluşturduğunu göstermektedir. İleri yaşta, özellikle normal doğum ve zor doğumlar sonrası bu risk artmaktadır. Kronik kabızlık da yaygın risk faktörlerindendir. Menopoz, bağ doku hastalıkları, diyabet, hipertansiyon, kilo, alkol kullanımı gibi faktörler de riski artırmaktadır" dedi.
İDRAR KAÇIRMANIN TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Gök, idrar kaçırma tedavisini üç kategoriye ayırdıklarını ve hastalara bu doğrultuda tedavi planladıklarını belirtti:
"İdrar kaçırma yaşayan hastalar genellikle sosyal endikasyonlar nedeniyle polikliniklere başvururlar. Birçok kadın bu durumu dile getirmekten çekinir, ancak sosyal hayatlarını etkileyecek düzeyde sıkıntı yaşarlar. Tedavi yöntemleri davranışsal, farmakolojik (ilaç tedavisi) ve cerrahi olmak üzere üç ana kategoriye ayrılır. Davranışsal tedavilerde; kilo vermek, geceleri sıvı alımını kısıtlamak, kan şekerini düzenlemek gibi basit yaşam tarzı değişiklikleri öneriyoruz. Mesane eğitimi olarak adlandırılan yöntemde, kişinin belirli zaman aralıklarında idrar yapması ve mesanesini mümkün olduğunca boşaltması hedeflenir. Kegel egzersizleri ile idrar kontrolünü sağlayan kasları güçlendirmeyi amaçlıyoruz. İlaç tedavilerini daha çok urge ve karışık tip inkontinanslarda kullanıyoruz. Cerrahi uygulamalar ise; mesane kaslarına botilinum toksini (botox) uygulaması gibi işlemleri içerir. Cerrahi operasyonlar gerektiğinde hastanın idrar kaçırma tipine göre vajinal yoldan (sling, TOT, TVT vb.) veya karın içerisinden (Burch, MMK vb.) yapılabilir. Hastanemizde bu uygulamaların çoğu yapılmaktadır. Özellikle öksürünce, hapşırınca meydana gelen stres tipi idrar kaçırmada cerrahi müdahaleleri daha çok kullanıyoruz."