Hangi Bölümler Dahil?

Yükseköğretim Kurulu Eğitim-Öğretim Dairesi tarafından yapılan açıklamaya göre, Çocuk Gelişimi, Felsefe, Sosyoloji, Tarih ve Türk Dili Edebiyatı bölümlerinin Açıköğretim programları, bu yeni dönemde sadece 35 yaş üstü lisans mezunlarına özel hale getiriliyor. Bu düzenleme, 2024-2025 eğitim ve öğretim yılından itibaren geçerli olacak.

Kararın Detayları ve Amaçları

Alınan karar ise şu şekilde duyuruldu:

"Yükseköğretim Yürütme Kurulu'nun 5 Haziran 2024 tarihli toplantısında, 2024-2025 eğitim ve öğretim yılından itibaren yükseköğretim kurumlarımız bünyesindeki Çocuk Gelişimi, Felsefe, Sosyoloji, Tarih ve Türk Dili Edebiyatı Açıköğretim programlarına sadece 35 yaş ve üzeri lisans programı mezunlarının ikinci üniversite kapsamında kayıt yaptırabilmelerine, diğer Açıköğretim programlarında ise mevcut uygulamanın devam etmesine karar verilmiştir."

Eğitimde Yoğunluğu Hafifletme Hedefi

Eğitim alanında uzman İskan Aydeniz, bu yeni düzenlemenin amacının eğitimdeki yoğunluğu azaltmak olduğunu vurguladı. Aydeniz, geçmişte lisans ya da ön lisans düzeyinde herhangi bir programa kayıtlı olan öğrencilerin bu alanlarda eğitim alabildiklerini hatırlatarak, bu düzenlemenin meslek odaklı eğitimi sınırlandırma amacı taşıdığını belirtti. Şu ifadeleri kullandı:
"Çocuk Gelişimi, Felsefe, Sosyoloji, Tarih ve Türk Dili Edebiyatı Açıköğretim programlarına sadece 35 yaş ve üzeri lisans programı mezunu ikinci üniversite kapsamında kayıt yaptırabilmeleri şartı getirildi. Bu programlara kayıt ilgisi fazla oluyordu ve bu bölümü bitirenler de bu programlardan aldıkları diplomalarla meslek edinmek istiyordu. YÖK'ün bu kararını sınavsız ikinci üniversite kapsamındaki bu programların artık meslek odaklı okunmasının engellemek şeklinde yorumluyoruz. Bu şartla bu bölümlere başvuracak öğrenci sayısı doğal olarak azalma olacak."

GAÜN’de mezuniyet coşkusu GAÜN’de mezuniyet coşkusu

Yeni Düzenlemenin Beklenen Etkileri

Bu yeni düzenleme ile birlikte, belirli yaş grubundaki lisans mezunlarının eğitimde daha esnek ve hedef odaklı fırsatlar elde etmesi amaçlanıyor. Eğitimde kaliteyi artırmak ve yoğunluğu azaltmak hedeflenirken, diğer Açıköğretim programlarına olan ilginin devam etmesi bekleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi