2 Ağustos itibarıyla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından alınan karar neticesinde Türkiye'deki kullanıcılar Instagram'a erişim sağlayamıyor. BTK'nın resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre, sosyal medya devi Instagram'ın faaliyetleri durduruldu. Bu durum, siyasi çevrelerden ve vatandaşlardan geniş çaplı tepkileri de beraberinde getirdi.
Ulaştırma Bakanı'ndan Instagram Açıklaması
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram'ın yasaklanmasının ardından yaptığı açıklamada, platformun yasal düzenlemelere uyması halinde erişimin tekrar sağlanabileceğini ifade etti. Bakan Uraloğlu, "Kanuna uydukları anda Instagram açılır, kendilerini uyardık karşılık bulmadı" dedi.
Türkiye'deki Sosyal Medya Yasakları ve Uluslararası Örnekler
Çin, Kuzey Kore, İran, Türkmenistan ve Rusya gibi ülkeler de çeşitli nedenlerle bazı sosyal medya platformlarını yasaklamış durumda. Türkiye'de de benzer bir uygulamanın sürüp sürmeyeceği merak konusu olmaya devam ediyor.
İletişim Başkanı'ndan Instagram Eleştirisi
İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Instagram'ın Haniye ile ilgili taziye mesajlarını engellediğini belirterek, "Heniye'nin şehadetinden dolayı insanların taziye mesajını yayınlamamasını herhangi bir sebep göstermeden sosyal medya platformunu Instagram'ı da ben de kınıyorum. Bu, çok açık ve net bir sansürdür" ifadelerini kullandı.
Instagram Yasağının Ekonomiye Etkileri
Instagram'ın kapatılması, Türkiye'de ekonomik olarak da büyük yankılar uyandırdı. Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Ekmekçi, sosyal medyanın e-ticaret sektöründe önemli bir paya sahip olduğunu ve Instagram'ın kapatılmasının günlük yaklaşık 1,9 milyar TL'lik ciro kaybına neden olduğunu açıkladı.