Prof. Dr. Osman Bektaş, İstanbul depremine ilişkin yaptığı değerlendirmede, haritalar üzerinden önemli bilgiler aktardı.

Doğu’da 250 Yıllık Deprem Periyodu

Prof. Dr. Osman Bektaş, sosyal medya platformu X üzerinden bir harita paylaşarak, Marmara Denizi’ndeki fay hatlarının farklı bölümlerinin farklı deprem döngülerine sahip olduğunu belirtti. “Ana Marmara Fayı, farklı segmentleri farklı deprem döngüsüne sahiptir. Kuzey Anadolu Fayı’nın Kuzey Kolu Marmara’da 20-25 mm / yıl hızla hareket eder. Fay hareketi batıda sürüklenme şeklinde gelişirken doğuda tam kilitlenme nedeniyle fay hareketsiz kalarak büyük deprem enerjisi biriktirir. Sonuçta kilitlenme durumuna bağlı olarak fay batıda daha sık ( birkaç on yıl ) aralıklarla 7’den küçük deprem üretirken; doğuda daha seyrek ( 200-250 yıl aralıklarla ) 7’den büyük deprem üretir.” ifadelerini kullandı.

Tahmazoğlu’ndan Özgür Özel’e Tepki! Tahmazoğlu’ndan Özgür Özel’e Tepki!

İstanbul’da 7’den Küçük Deprem Riski

Bektaş, “Ana Marmara Fayı 20. Yüzyılda batıdan doğuya 1912-1963-1999 İzmit ve 1999 Düzce depremleriyle kırılmıştır” diyerek, olası İstanbul depremine ilişkin tahminlerini açıkladı. Bektaş’ın değerlendirmesine göre, İstanbul’u etkileyecek olası depremin büyüklüğü 7’den küçük olacak ve bu tür depremler daha sık aralıklarla batı ve orta Marmara’da meydana gelecek.

Bektaş’ın bu açıklamaları, İstanbul’da beklenen depremin büyüklüğüne ve etkilenebilecek bölgelere dair önemli ipuçları sunuyor.

Kaynak: Haber Merkezi