Dünya sağlık alanında bir ilke tanıklık ediyor: Akciğer kanseri tedavisine yönelik geliştirilen ve 'BNT116' adı verilen mRNA aşısı, Türkiye'nin de içinde bulunduğu yedi ülkede klinik denemelere başladı. BioNTech tarafından üretilen bu aşı, küçük hücreli olmayan akciğer kanseri gibi yaygın bir kanser türüne karşı geliştirildi. Aşının kanser hücrelerini tanıyıp yok etmesi ve hastalığın tekrarlamasını engellemesi hedefleniyor.
Türkiye’de Var
The Guardian'ın haberine göre, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Macaristan, Polonya, İspanya ve Türkiye'deki 34 araştırma merkezinde yürütülen birinci faz klinik denemelerinde yaklaşık 130 hasta aşıyı deneyecek. İlk dozunu alan hastanın da bulunduğu bu denemeler, immünoterapi ile birleştirilerek yürütülüyor.
University College London'dan Prof. Siow Ming Lee, bu yeni tedavi yönteminin potansiyelini vurgulayarak, " "Şu anda akciğer kanseri tedavisini araştırmak üzere mRNA temelli immünoterapi klinik denemelerinin çok heyecan verici bir dönemine giriyoruz" dedi. Bunun basit bir süreç olduğunu anlatan uzman, "Kanser hücresindeki belirlik antijenleri seçebilir, ardından onları hedef alırsınız. Bu teknoloji, kanser tedavisinin bir sonraki büyük safhası" dedi.