Nejla Demirci tarafından yönetilen ve KHK ile mesleklerinden ihraç edilen doktor Yasemin Demirci ile öğretmen Engin Karataş'ın hikayelerini konu alan "Kanun Hükmü" belgeseli, 19. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali'nin Ankara bölümünde açılış filmi olarak gösterilme planları, Çankaya Kaymakamlığı'nın aldığı son dakika kararıyla engellendi.
Yasaklama kararına, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu dayanak gösterildi.
“TÜRKİYE SİNEMASINA VURULMUŞ BİR DARBEDİR”
Belgeselin yönetmeni Nejla Demirci uygulanan yasakla ilgili şu ifadelere yer verdi:
"Öncelikle çok üzgünüm. Yapmak istediğimiz yürüyüşümüzü de engellediler. Teker teker gönderdiler. Sanat yürüyüşü olmasını istemediler. Festivalde bir açılış olacak ancak filmimiz gösterilemeyecek. Burada kötü olan şey festival filmi göstereceğini deklare etti. Yasak son dakikada geldi. Bu durumu değerlendiremiyorum bile. Tamamen her şey hukuksuz. Bir filmi suçlu ilan etmek Türkiye sinemasına vurulmuş bir darbedir. Seyretmedikleri bir filmi suçlu ilan ettiler. Antalya Film Festivali’nde bakanların izlemedikleri bir filme yorum yapmasını kınamıştım ve izlemeleri için çağrı yapmıştım. Kendilerine öneride bulunmuştum. Kültür Bakanlığı’na başvuruda bulunmuştuk. Filmi izledikten sonra da bu tavrı sergiliyorlarsa bu KHK meselesini asla tartıştırmak istemediklerinin göstergesidir. Bir filmi suçlu ilan edip onun gösterimini engellemek suçtur. Türkiye sinemasına yapılmış bir darbedir. Sansür de değil, sinema darbesidir."
GERGERLİOĞLU’NDAN TEPKİ
Çankaya Kaymakamlığı'nın "Kanun Hükmü" belgeseline yönelik yasak kararına tepki olarak Kuğulu Park'ta düzenlenen yürüyüşe polis müdahale etti. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, yasağın arkasındaki nedenlerle ilgili, "Bu gerçeklerin ortaya çıkmasından KHK gerçekliğinden korkuyorlar" ifadesini kullandı. Gergerlioğlu, polise yasaklama kararını görmek istediğini belirttiğinde, polis tarafından kararın Kaymakamlıkça tebliğ edildiği ve ilgili kişiye ulaşacağı cevabını aldı.
İŞÇİ FİLMLERİ FESTİVALİ'NDEN YASAKLAMAYA KINAMA
Festival yönetimi, yaşanan olaylar hakkında bir açıklama yaparak yönetmen Necla Demirci'ye desteklerini ifade etti. Yapılan açıklamada, "Sansürün karşısında duran bir festival olarak bu hukuksuz yasaklama kararını kınıyor ve yönetmen Necla Demirci ile dayanışma içinde olduğumuzu yineliyoruz" ifadelerine yer verildi.
NE OLMUŞTU?
Altın Portakal Film Festivali'nin "Ulusal Belgesel Yarışma" kategorisinde yer alan Nejla Demirci'nin yönettiği "Kanun Hükmü" belgeseli, festival programından çıkarıldı. Bu karara sanatçılar ve jüri üyeleri tepki gösterdi. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Belgesel Film Yarışması, Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması, Edebiyat Uyarlaması Senaryo Yarışması ve Belgesel Film Yarışması Seçici Kurulu bölümlerinde görevli jüri üyeleri görevlerinden ayrıldıklarını duyurdu. Yönetmen ve yapımcılar filmlerini festivalden çekti. Festival yönetimi, gelen tepkiler üzerine geri adım atarak "Kanun Hükmü" belgeselini yarışma seçkisine yeniden dahil etti. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın festivalden çekilmesinin ardından festival yönetimi, belgeseli ikinci kez programdan çıkardı.
Gençlik ve Spor Bakanlığı, "Kanun Hükmü" belgeselinde mağduriyet algısı üzerinden FETÖ terör örgütü propagandası yapıldığını iddia ederek Altın Portakal Film Festivali'nden desteğini çektiğini açıkladı. Festivalin yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, belgeselin varlığı nedeniyle kendisine soruşturma açıldığını ve can güvenliğinin tehlikede olduğunu belirterek, sinema sektöründen yeterli desteği göremediklerini ifade etti.
Son olarak, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, 60. Altın Portakal Film Festivali'nin iptal edildiğini duyurdu.