Kekemeliğe neden olan faktörler tam olarak bilinmese de genetik, dil yapısı ve beyin gelişimi gibi durumlara neden olurlar. En çok belirtisi hece veya kelimelerin ise duraklayarak ve tekrarlayarak  söylenmesidir. 

Kekemelik Nasıl Geçer?
Kekemelik konuşma terapisi ile çözümlenebilen bir bozukluktur. Her yaşta tedavi edilme durumu olsa da çocukluk döneminde terapi yapıldığında daha hızlı sonuç verebilir. Kekemelikte konuşma terapisi eğitimi almış uzmanlar çalışır.

Kekemelik Ne Zaman Başlar?
Kekemelik genellikle 2 ile 5 yaş aralarındaki çocuklarda başlayabilmektedir. Bu yaşlar dil becerilerinin en çok gelişim gösterdiği dönemlerdir. Çocuklarının yüzde 5 ile 10’undayaşamlarının birkaç haftadan birkaç yıla kadar süren kekemelik sorunu görülür. 

Kekemelik Hangi Hastalığın Belirtisidir?
Kekemelik genel olarak dil gelişimi tamamlamamış, konuşma kaslarında koordinasyon bozuklukları ve nefes problemleri arasında yer alır. Bunların yanı sıra kekemelikte psikolojik olarak nedenlerden de kaynaklandığına da ihtimal verilmektedir. 
Bunların yanı sıra kekemeliğin psikolojik nedenlerden kaynaklandığına da ihtimal verilmektedir.

Her 8 kadından biri bu hastalığın pençesinde! Her 8 kadından biri bu hastalığın pençesinde!

Sakız Çiğnemek Kekemeliğe İyi Gelir mi?
Evde kekemelik tedavisi için çene egzersizleri, çene kaslarının gelişmesinde yardımcı olur. Bunun için sakız çiğnemek gibi egzersizler yardımcı olabilir. 

Kekemeliğin Ameliyatı Var mı?
Kekemeliğin ameliyatı ve ilacı yoktur. Bireylere dil ve konuşma terapistleri tarafından kekemelik terapisi uygulanır. 

Kekemeler Hangi Harflerde Zorlanır?
Kekemeler, (a,e,ı,i) ve (o,ö,u,ü) bu harfleri telafuz ederken dudakları hafifçe büzülür ve yuvarlak hale gelir. Kekemelerden bazıları sesli harflerle başlayan kelimeleri söyleyemezler.

Kaynak: Haber Merkezi