Kemiklerin sağlıklı kalması için kalsiyum gereklidir. Peki, kalsiyum eksikliği nasıl anlaşılır ve günlük kalsiyum ihtiyacı nedir? 

Kalsiyum içeren besinleri yeterince tüketmediğimizde D vitamini eksikliği, magnezyum eksikliği ve kalsiyum eksikliği gibi sağlık sorunları yaşayabiliriz. Ayrıca bazı kanser ilaçları ile kortikosteroid türü ilaçlar da kalsiyum düşüklüğüne yol açabilir.

Kalsiyum Eksikliği ve Belirtileri

Kalsiyum eksikliği belirtileri arasında şunlar yer alır:

  • Kemiklerin zayıflaması, tırnaklarda deformasyon ve kırılmalar, deride kuruluk
  • Kas ağrıları ve kramplar, tetani, kısmi ya da yaygın epileptik nöbetler
  • Ağız çevresinde ve parmaklarda uyuşukluk ve karıncalanma hissi
  • Çocuklarda diş gelişim bozuklukları, diş çürümeleri
  • Uyku problemleri
  • Sık sık hastalanma
  • Kilo vermekte zorlanma
  • Adet öncesi ağrı ve şişkinliklerin artması
  • Katarakt ve görme bozuklukları
  • Kafa içi basınç artışı, mental durgunluk, sinirlilik, düşük entelektüel kapasite, kaygı ve kişilik bozuklukları, depresyon ve psikoz

Günlük Kalsiyum İhtiyacı Ne Kadar Olmalı 

Vücudun günlük ihtiyacı olan kalsiyum miktarı yaş, cinsiyet, fiziksel aktivite düzeyleri ve diğer faktörlere göre değişiklik gösterebilir. Genellikle uzmanlar, 19-50 yaş aralığındaki yetişkinler için günlük kalsiyum miktarının ortalama 1000 mg olduğunu belirtmektedir. Özellikle gelişim çağında olan çocuklar ve yaşlılar için kalsiyum ihtiyacı daha fazladır.

Bir anda 7 kilo verdiren, cayır cayır yağ yakan Türk kahvesi tarifi Bir anda 7 kilo verdiren, cayır cayır yağ yakan Türk kahvesi tarifi

Kalsiyum Kaynağı Besinler:

Nohut

Kalsiyum açısından zengin olan nohut, sağlık bakımından çeşitli faydalar sağlar. Yüksek bitki proteini ve diyet lifleri ile dikkat çeker. Nohut, antioksidan etkileriyle hastalıklara karşı savaşır ve kalsiyum ihtiyacını karşılamak için vegan beslenme programlarında önemli bir yere sahiptir.

Süt

Kalsiyumun en önemli kaynaklarından biri süttür ve düzenli tüketilmesi kemik sağlığı için oldukça önemlidir. Kalsiyumun vücut tarafından etkili bir biçimde emilimi için D vitaminiyle birlikte alınması gerekir. Bu nedenle, süt veya diğer kalsiyum içerikli gıdaları tüketirken D vitamini de almaya özen göstermek gereklidir.

Susam

Kalsiyum bakımından oldukça zengin olan susam, özellikle tohumlarıyla kalsiyum ihtiyacını karşılamak için mükemmel bir seçenektir. 100 gram susam, bir yetişkinin günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamak için yeterlidir.

Kalsiyum eksikliği ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, günlük beslenme düzeninde kalsiyum açısından zengin gıdalara yer vermek büyük önem taşır.

Kaynak: Haber Merkezi