Kırtasiye işletmecileri okul öncesi sezonunu dört gözle beklerken, alışverişten yana yüzü pek gülmeyen velilerin fiyatlara yaklaşımı işletmecileri hayal kırıklığına uğrattı. Yeni sezon ürünlerini raflara dizen işletmeciler, zincirli marketlerin veya seç al dükkanlarının kırtasiye ürünleri satışı yapmalarının sektörü dar boğaza soktuklarını ifade ederek tepki gösterdiler.

“SATIŞTA ZORLANIYORUZ”

Kırtasiye işletmecisi Şenel Dağ, sezon hazırlıklarını yaptıklarını dile getirirken satışların neredeyse durma noktasında olduğunu söyledi.

Pandemi döneminde okulların kapanması ile birlikte sektörün ağır hasar aldığını ifade eden Dağ, “Aslında işlerimizin yeni yeni düzene girmesi gereken zamanlar tam okul öncesi sezonu ancak maliyetler arttı. Kâğıt fiyatlarındaki yükseliş defterden test kitaplarına kadar neredeyse tüm malzemeleri etkiledi. Toner ve baskı gibi işlemlerde de maliyetler yüksek… Firmalar kendi maliyetlerini kurtarmak amacıyla fiyat belirliyor bize gelişi de bu yüzden ister istemez yüksek oluyor. Bizler de velilerimizin durumlarını bildiğimiz için ekleme yaparak fiyat vermek istemiyoruz, alan kişinin de cebinde parasının olmadığının farkındayız. Satış yaparken çok zorlanıyoruz” dedi.

Sezon boyunca bekledikleri tek anın okul açısı olduğunu söyleyen Kırtasiye İşletmecisi Dağ, “Çanta, matara, kırtasiye ürünlerinden neredeyse hepsinden satış yapacağız bu nedenle sezon önceleri raflarımıza sıfırdan ürünler diziyoruz ve bu satışlarımızın da maliyetimizi kurtarması gerekiyor ancak şu anda bin TL- bin 500 TL ile satışlarımızı kapatıyoruz. Kazanamadığımız için giderler konusunda sıkıntı yaşıyoruz, satışlar konusunda ve sektör sorunları noktasında devletimizden bizleri desteklemelerini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“SEKTÖRÜ KÖTÜ ETKİLİYOR”

İşletmeci Dağ, “Çanta, kitap gibi kırtasiye ürünlerinin fiyatları çok yüksek bu durumun bizlere olumlu bir geri dönüşü olmuyor. Zincirli marketlerde de kırtasiye ürünlerinin satışının yapılıyor olması bizim sektördeki tüm işletmeleri kötü etkiliyor. Sektörle alakasız olan giyim mağazalarının bir köşesinde bile malzemeler satışa sunulmuş olabiliyor bu durum bizleri çok zorluyor bu nedenle satışlarımız çok yoğun bir şekilde gerçekleşmiyor” şeklinde konuştu.

“ÜRÜNLERİ KIRTASİYEDEN ALIN”

Zincir marketlerin kırtasiye satışlarına tepki gösteren ve satışları olumsuz noktada etkilediğinden şikâyet eden bir diğer kırtasiye işletmecisi Murat Koska, “Güzel bir sezon olmasını umut ediyoruz ancak maalesef ülkemizde kendi mesleğinin dışında bir meslek icra etmek gibi bir durum söz konusu! Marketlerde her türlü ürünü alabiliyoruz ancak kırtasiye ürünlerinin kırtasiyeden alınması gerektiği kanaatindeyim” dedi.

“SATTIĞIMIZ ÜRÜNÜ AYNI FİYATTAN ALAMIYORUZ”

Sattıkları ürünü aynı fiyattan tekrar alamadıklarını dile getiren Koska, fiyat artışlarından işletmecilerin de etkilendiğini bu durumun sorumlusunun ise kırtasiyeciler olmadığını söyledi.

Koska, “Ürünü toptancıdan alış konusunda bizler de velilerimiz ile aynı potansiyeldeyiz, sattığımız ürünü aynı fiyattan bizler de alamıyoruz. Ürünü 5 TL’ye mal ederken alışımız 2 TL’ydi, şimdi mal ettiğim ürünün fiyatı aldığım fiyatla aynı ben o ürünü tekrar aynı fiyata satarsam benim giderlerimi kurtarmaz. Maliyet artışlarının önüne geçilmesini umut ediyoruz, toplum olarak çözülmesi gereken bir konu. Bu sirkülasyonun önüne nasıl geçileceğini bende bilmiyorum” diye konuştu.

KIRSALDA SERBEST PİYASA VAR!

Okullarla kırtasiyelerin arasında anlaşmalı kitap satışlarının ihale ile gerçekleştiğine vurgu yapan İşletmeci Murat Koska, şirketlerin okullarla anlaşma bağlamasının barkod sistemli satışlar gerçekleştiği için anlaşma sağlayamayan kırtasiyeleri çok fazla etkilemediğini ancak kırsal kesimlerde serbest piyasanın hâkim olduğunu ve fiyatlarda yüksek oynamalar yapılabildiğinin altını çizdi.