Gaziantep’te beklenmedik kızamık artışı olduğunu söyleyen  Eskiocak, “Kızamık görmeyi beklemediğiniz bir hastalık. Salgın açısından birbiriyle bağlantılı iki ya da daha fazla vaka oluşu bizi alarma ediyor ve önlemleri almaya sevk ediyor” dedi.

Gaziantep’te beklenmedik kızamık artışı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Muzaffer Eskiocak, “Kızamık görmeyi beklemediğiniz bir hastalık. Salgın açısından birbiriyle bağlantılı iki ya da daha fazla vaka oluşu bizi alarma ediyor ve önlemleri almaya sevk ediyor. Kızamık salgını Gaziantep’te hangi boyuttadır onu tam olarak tarif etmek mümkün değil. Türkiye'de haziran sonu itibariyle 2 bin 900’den fazla vaka var. 2 bin 900 üzerinde de Temmuz'da eklendi. Doğru kontrol için aşılama çabaları yoğunlaştı. Kontrolü önlemlerinin alınması için talimat verdi” ifadelerini kullandı.

15 YAŞINDAN KÜÇÜK ÇOCUKLARDA GÖRÜLÜYOR

Kızamık hastalığının daha çok çocuk yaşlarda görüldüğünü ve ölümcül yollara yol açtığını açıklayan Eskiocak, “Büyük ölçüde 10 yaşından küçükler özellikle de 15 yaşından küçük çocuklarda görülüyor. O yaş gruplarının ayrı da bir önemi var. Kızamık hastalığı bu yaş gruplarında daha ağır seyrediyor ve kalıcı hastalıklara sebep oluyor ve ölümcül olabilir. Onun için beş yaşından küçükler, on yaşından küçüklerin kızamıkları için yani dikkatli olmamız gerekiyor kızamık görülürse hem de onları korumak için eksik aşıların tamamlanması gerekiyor. Aşılı savaş son derece önem taşıyor” dedi.

AŞILARA ÇOK DİKKAT ETMELERİ GEREKİYOR

Yeterince aşılama olmadığının kızamık hastalığının daha çok yaygınlaştığını söyleyen Eskiocak, “Yeterince aşıların yapılmaması kızamık salgını ortaya çıkardı. Aşılara çok dikkat etmeleri gerekiyor. Çocuklarının kızamık aşısıyla ilgili eksiklerini kapatmaları gerekiyor bu aşamada dokuz ayını tamamlamış çocuklara kızamık aşısı yapılması gerekiyor. Eğer yapılmamışsa yapılsın bu dönemde çok önemli dikkat edilmesi gerekiyor. O eksiği tamamlamak için aile hekimlerine başvurmaları gerekiyor” dedi.

ÖLME OLASILIKLARI YÜKSEK

Kızamık hastalığının dikkate alınmadığı taktirde ölümle sonuçlandığını söyleyen Eskiocak, “Eğer dikkat edilmezse komplikasyon dediğimiz kimi sonuçları olabilir. Bunlardan biri sık nefes alıp vermeyle kentini gösteren belirtilerden biri eskisinden daha hızlı soluk alıp vermeye başlar. Ateşi yüksektir ve nabzı daha hızlı çarpar. Bir iki kişi de zayıflar. Yani bunların ölme olasılıkları yüksektir. Kızamığı olan her hastanın mutlaka bir doktor değerlendirmesinden geçmesi gerekiyor. Ateşli döküntülü bir hastada ishal varsa gene çok özenli davranmak gerekir. Onun bakıma almasını sağlamak lazım” şeklinde açıklamalarda bulundu.