Sonbahar mevsiminin gelişiyle birlikte pazar tezgahlarında sıkça rastlayabileceğiniz ve "mevsimi gelse de yesek" diye düşündüğünüz murt meyvesi, sağlığa olan faydaları ile öne çıkıyor. Özellikle Akdeniz ikliminde yetişen, Mersin'in gözdesi olan bu meyve, lezzeti ve kokusuyla ilgi topluyor. Murt meyvesinin yaprakları da vücut için adeta bir şifa kaynağı. Mevsiminde tüketilen murt, kolesterolün yanı sıra enfeksiyon gibi pek çok sağlık sorununa iyi geliyor.

Ege ve Marmara bölgelerinde de görülen murt meyvesi, küçük ağaç, ağaççık veya çalı şeklinde tanımlanan ve en fazla 5 metre yüksekliğe ulaşabilen bir bitki olarak biliniyor. Akdeniz iklimini seven bu meyve, Hambeles adıyla da tanınıyor.

Bilinçsiz botoks hayati tehlike arz ediyor! Bilinçsiz botoks hayati tehlike arz ediyor!

Murt meyvesi, antiseptik özellikleri sayesinde vücudu mikroplardan ve enfeksiyonlardan temizlemeye yardımcı oluyor. Doğal bir balgam sökücü olan bu meyve, kuru öksürüğe de iyi geliyor. Mevsiminde tüketilen Hambeles, kalp ve damar hastalıkları riskini minimuma indiriyor ve sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına katkı sağlıyor. İştah açıcı etkisi ile sindirim sistemini destekliyor.

Yaprakları çay gibi demlenip cilde uygulandığında, sivilce ve aknelerin hızlıca iyileşmesine yardımcı olarak cildin ışıl ışıl ve pürüzsüz olmasına katkı sağlıyor. Kötü kolesterol ve şeker sorunlarının çözümünde de önemli bir rol oynayan murt meyvesi, kolesterol ve şeker seviyelerinin dengelenmesine yardımcı oluyor.

Murt Meyvesi̇

Hafif buruk ve mayhoş bir lezzete sahip olan murt meyvesi, bolca çekirdeği ile damakta ilginç bir tat bırakıyor ancak ne yazık ki bol miktarda tüketilebilecek bir meyve değil. Seveni çok olsa da ölçülü tüketilmesi gerekiyor.

Aksi takdirde, boğaz ve dilde kaşıntı gibi şikayetlere yol açabilir. Ayrıca, yukarıda belirtilen birçok faydalı etkisi aşırı tüketim sonucunda zararlı hale gelebilir. Bu yüzden, bu meyveyi ölçülü bir şekilde tüketmekte fayda var.

Murt Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

  • Murt meyvesi cilde, metabolizmaya, organların çalışma biçimine ve vücuda oldukça faydalıdır. Antiseptik özelliği mikropların vücuttan uzak tutulmasında etkilidir.
  • Özel içeriği dolayısıyla doğal balgam sökücü olarak fayda sağlar.
  • Damarların sağlıklı kalmasında önemli rolü vardır. Kalp – damar hastalık ve rahatsızlıklarına karşı koruyucu olması ile dikkat çeker, varis oluşumunu önler ve varisli bölgelerin düzelmesinde etkili olur.
  • Mide sıkıntılarını bertaraf etmeye yardımcı olur; mide bulantısı ve kusma gibi sorunların yaşanmasının önüne geçer. Mideyi rahatlatma özelliği aynı zamanda sindirim sistemine pozitif yönlü katkı sağlar.
  • Sindirim sistemini düzenleyerek iştah açıcı ve artırıcı bir etkisi de vardır.
  • İltihaplanmaları iyileştirir. Egzama gibi deri iltihaplarından akciğer iltihaplanmalarına kadar geniş bir düzeltici etkisi vardır.
  • Cilde sürüldüğünde akne ve sivilce oluşumunu önler, hâlihazırda bunlar varsa gidermeye yardımcı olarak cildin canlı, parlak ve pürüzsüz görünmesini sağlar.
  • Kolesterol için faydalı olduğu bilinmektedir. Murt meyvesinden elde edilen “oligomeric acylphloroglucinol”lerin vücudu kolesterolden koruduğu bilinmektedir.
  • Yaprakları antibakteriyel özellik taşır.
  • Bağırsak ağrılarını giderme de murt meyvesinin faydaları arasında yer alır.
Kaynak: Haber Merkezi