Kültürel ve tarihi yapısıyla turistlerin uğrak noktası olan Gaziantep'te bu durumdan nasibini aldı ve otellerde doluluk oranı ciddi anlamda azaldı. Otellerin bu sene doluluk oranı yüzde 20'lere kadar düştü. 2023 yılından pek ümitlerinin olmadığını belirten Gaziantep E. Otelciler Odası Başkanı Ahmet Yılmaz, deprem bölgesinde olan otellerin vergilerinin 2024 yılına ertelenmesini istedi.

EN ÇOK KONUKLAMA SEKTÖRÜNÜ VURDU

Yaşanan deprem felaketin en çok turizm sektörünü etkilediğini belirten Yılmaz, “Bildiğimiz gibi Kahramanmaraş merkezli asrın felaketi depreminde özellikle turizm çok etkilendi. En çok da konaklama sektörü etkilendi. Pandemiden sonra özellikle Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin olarak ipek yolunu çok iyi kullanmıştık ne yazık ki deprem tam tersini yaşattı. Özellikle tarihi yerleri Gaziantep kalesi, müzesi tahribat görmesi ile turizmde konaklama sektörü çok zor bir süreçten geçiyor” dedi.

GAZİANTEP’TE TURLAR İPTAL EDİLDİ

Doluluk oranlarının yüzde 50’nin de altında olduğunu belirten Yılmaz, “Depremden sonra bir iki ay tadilat işleri ile uğraşıp durduk. Son bir ayda ufak bir hareket oldu ancak Gaziantep’te turlar iptal edildi. Gaziantep’in günlük turist kotası on bin civarıydı, 150 civarı tur otobüsleri geliyordu. Bunlar şu an yüzde 15-20 seyrinde, Gaziantep sanayi ticaret ve organizesi ile büyük bir şehir yine de ticaret olarak bir hareket var fakat geçen seneler göre yok” diye konuştu.

BİZ HAZIRLIKLARIMIZI 2024 E GÖRE YAPIYORUZ

Maliyetleri karşılayabilmeleri için doluluk oranının yüzde 75’lerde olması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, “Biz hazırlıklarımızı 2024’e göre yapıyoruz. 2023’ten çok büyük bir beklentimiz yok onun için konaklama sektörü zor bir süreçten geçiyor. Şu an da yüzde 40 gibi doluluk oranı var ama ne yazık ki maliyetler ve giderler çok yüksek. Bütün bunları karşılayabilmek için otellerimizin n doluluk oranının yüzde 75 olması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

ENFLASYONU DURDURAMIYORUZ

Enflasyonun günden güne arttığını söyleyen Yılmaz, “Ne yazık ki enflasyonu durduramadık. Enflasyon her gün otomatikman artıyor. Bütün girdi malzemeleri özellikle elektrik faturaları günlük artıyor buna da anlam veremiyoruz. Enflasyon ile savaşırken bir de turizm vergisi geldi. Turizme destek çıkılması bakımından vergilerin durdurulması gerekiyor. Deprem bölgelerine sonradan gelen vergilerin 2024’e kadar ertelenmesi gerekiyor ancak herhangi bir erteleme durumu olmadı bunun için de çok üzgünüz. Sesimizi duyurmaya çalışıyoruz fakat sesimiz dinlenilmiyor vergiler aynen devam ediyor. Deprem bölgesinde olmamıza rağmen yine aynı şekilde ödeme talep ediliyor. Yetkililerimizden bu vesile ile tekrar ricada bulunuyorum. Bir şehir turizmi ile güzeldir eğer bir şehirde turizm varsa modern bir şehirdir, Avrupai bir şehirdir. Bir şehirde turizm yoksa o şehrin bir anlamı yoktur. Özellikle konaklama sektöründe sonradan verilen ek vergileri kaldırsınlar çünkü maliyetleri karşılayamaz duruma geldik. Çünkü enflasyon ve pahalılıkla yarışıyoruz bunun için stres ve sıkıntı ile geçiyor işlerimiz” şeklinde açıklamalarda bulundu. (CEYDA BOZKURT)

Editör: Haber Merkezi