Kışın konserve yaparken kapakların tekrar kullanılması zehirlenmelere yol açabilir. Peki kutuların bozulduğunu nasıl anlarsınız?

AA'ya açıklama, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Prof. Memnune Şengül, "Konserve zehirlenmeleri çoğunlukla ev yapımı konservelerden kaynaklanıyor. Halkımızın konserve yapma sürecinde yaptığı en büyük hata, cam kavanoz kapaklarını tekrar kullanmaktır" dedi.

profesör. Doktora. Şengül, günümüzde ülke genelinde konservelerin yaygın olarak üretildiği günümüzde gıda zehirlenmelerinin önlenmesinde dikkat edilmesi gereken hususları anlattı.

topaksız meyveleri seçin

Şengül, yaz aylarında bol meyve ve sebzeyle yapılan konservelerin kullanılmasının, mevsimi dışında tüketilen ürünleri tüketmenin bir koruma yolu olduğunu belirterek, temizlik ve hijyen gibi çürümeyen, çökmeyen sağlıklı meyve ve sebzelerin kullanılmasının önemine dikkat çekti. ev ve endüstriyel konserveleme.

Şengül, konserve yaparken cam kavanozların çatlamadan, boyun tırnaklarında yıpranmadan defalarca kullanılabileceğini söyledi.

“Konserve kutular bir kez kullanılmalı”

Şengül, konservelemede "hermetik kapatma"nın (yani kapatmanın) önemini şöyle anlatıyor:

"Konserve zehirlenmesi çoğunlukla evde üretilen konservelerden kaynaklanmaktadır. Konserveleme sürecinde insanlarımızın en sık yaptığı hata, cam şişe kapaklarını tekrar kullanmaktır. Konserveleme işleminde konserveler yalnızca bir kez kullanılmalıdır çünkü bıçakla veya bıçakla kullanılmalıdır. kapağını ısıtın ve kavanozu ters çevirerek kapağını açın.Bu esnada kapak zarar görür ve işlevini kaybeder.Kapak hasar gördüğünde tırnak kısmında çatlak varsa, kapak oturmuyorsa düzgün bir şekilde ne yaparsanız yapın kavanoz havayla dolacak ve mikroorganizmaların girişi bozulacaktır."
havaya dikkat edin

profesör. Doktora. Şengül, ürünün kavanoza doldurulmasının ardından havasının alınması ve kapağın sıkıca kapatılması gerektiğini söyledi.

Konserve yiyeceklerdeki mikroorganizmaları öldürmek için ısıl işlemin (yeterli süre kaynatma) önemine değinen Şengül, şöyle konuştu: “Çünkü evde yeterli ısıl işlem olmadığı için, mutfak eşyaları kaçak temizlense bile sterilizasyon da yeterli olmuyor. Teneke kutuların saklanması sırasında teneke kutularda kalan mikroorganizmalar çoğalır. Konserve yemek de zehirlenmelere neden olabilir." dedi.

"Sıvısı sızan kavanozları kullanmayın"

Şengül, ısıl işlem sonrasında kavanozların ters çevrilerek bir gece bekletilmesi gerektiğini, sıvı sızıntısı varsa kullanılmaması gerektiğini söyledi.

Şengül, serin bir yerde saklanmasını ve açıldıktan sonra en fazla 2 gün içerisinde tüketilmesini öneriyor. Bu mikroptan zehirlenmeye botulizm diyoruz ve ölümle sonuçlanabiliyor. "Onun sözlerini kullandı.
Kavanozun kırılıp kırılmadığını nasıl anlarım?

profesör. Doktora. Şengül, bu prosedüre göre üretilen kapakların hafif göçüklü olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

"Tenekelerin kapakları şişmişse, kutular açıldığında koku, ekşime ve kabarcıklar oluşuyorsa zarar görmüş ve tüketime uygun değillerdir. Piyasadaki tenekelerde şişlik, ezik, ezik varsa, Kapak ve teneke kutular, Bunlar satın alınmamalıdır. Kavanozun kapağı kavanozda tek kullanımlık bir üründür. Kullanılmamalıdır. Kavanozun boynundaki çivide çatlak olmamalıdır."