Fahiş kira artışları ve konut fiyatları ile ilgili açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘’Fahiş kira artışını ve konut fiyatlarını durdurmak için gerekirse ceza uygulamasına da gideceğiz. Vatandaşlarımızı açgözlü bir avuç azınlığın kar hırsına kurban edemeyiz. Vatandaşımızın alım gücünü düşürmemek, enflasyona ezdirmemek için yaptığımız zamlara göz diken ev sahipleri bunun bedelini ödemek zorunda kalacak. Hangi konuda olursa olsun fahiş fiyat artışlarına giden, piyasanın dengesini bozan yaptığı davranışın cezasını çekecektir’’ ifadelerini kullanmıştı.

EV SAHİBİ-KİRACI GERİLİMİ TIRMANIYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının ardından kira ve konut fiyatlarına ilişkin yaptığı açıklamaların ardından gözler, kira bedellerinin yüzde 150 oranında arttığı Gaziantep’e çevrildi. Konut fiyatlarının 1 milyon TL’den başladığı kentte, ev sahibi olmak hayal olurken, kiracı olmak ise adeta çileye dönüştü. Ev sahiplerinin yüzde 25 kira sınırlamasına uymadığı kentte, ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan gerilim de hızla tırmanıyor.

KİRACILARIN CANINA TAK ETTİ

Ev sahipleri kiracılarına yüzde 25'ten fazla zam yapabilmek için konuta kendisinin taşınacağını belirterek kiracıyı kapının önüne koyuyor. Yasalar gereği ev sahibinin vicdanına bırakılan kiracı ise kiralık ev bulamıyor. Zamların yarattığı konut kaosu kiracıların canına tak dedirtiyor.

GAZİANTEP’TE 30 BİN KONUTA İHTİYAÇ VAR

Gaziantep Emlakçılar Odası Başkanı Mehmet Aytaç, “Kimse yüzde 25’i dinlemiyor. Herkes kendi kafasına göre zam yapıyor. Kiralıkta çok sıkıntı çekiyoruz. Gaziantep’te kiralık daire az. Konut stokumuz yok. Zaten kiralık dairelerde sıkıntı vardı. Deprem de işin tuzu biberi oldu. Konut maliyetleri çok yüksek. Müteahhitler konut yapmakta sıkıntı çekiyor. Gaziantep’te konut ihtiyacı sürekli artıyor. Şu anda 30 bin konut eksikliği var. TOKi ve belediyelerin konut projelerinin bir an önce tamamlanması gerekiyor.’’

BİR YILDA YÜZDE 150 ARTTI

Kentte artan kira bedellerine değinen Aytaç, “Karataş’ta, Fıstıklık’ta 5 bin lira olan daireler için şu anda 12 bin lira kira isteniyor. İbrahimli’de ise 20 binin altında kiralık daire bulmakta zorlanılıyor. Ev sahibi yüzde 25’e uymamak için içindeki kiracıyı ben oturacağım diye çıkarıyor. Deprem korkusu daha sürer. İmkânı olanlar villalara taşındı, bağ evlerinde kalıyor, imkânı olmayanlar ise mecburen evlerinde oturuyor. Kiralarda geçen yıla oranla yüzde 150 artış var. İkinci el daire fiyatlarında artış yok, ancak yeni yapılanlar yüksek. Daire satışlarında ise düşüş var’’ diye konuştu.