Gaziantep’in batısında büyük bir deprem riski bulunuyor. Jeoloji Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Mehmet Emin Yılmaz, bölgedeki Yesemek segmentinin 200 yıldır herhangi bir büyük hareketlilik göstermediğini belirterek, bu fay hattında 7’nin üzerinde bir deprem olasılığının yüksek olduğunu ifade etti.
YESEMEK SEGMENTİ KIRILACAK
Ülkemizin deprem ülkesi olduğunu, fay hatlarının olduğu bölgelerin depreme açık olduğunu söyleyen Yılmaz, “Narlı segmenti, Türkoğlu segmenti bunlar kırıldı. Bundan sonrada o bölgede çok ciddi deprem şimdilik beklenmiyor. Zaten faylar enerjisini boşalttı. Ama o bölgede 7’nin üzerinde Yesemek segmenti kırılacak. Sayın Ercan sanırım bu segmenti kastediyor. Ancak Hocaya şurada katılmıyorum bu depremden şehir merkezi de etkilenecektir. Yesemek segmentinde olabilecek bir deprem şehir merkezine de zarar verecektir. Çünkü 1822 yılında yaşanan depremde 50 bin inan ölmüş. Gaziantep Kalesi yıkılmış” diye konuştu.
DEPREM UZMANI DA UYARDI
Japon deprem uzmanı megakenti terk etmeyi düşünenlere seslendi: Bir il için 'fay kırılmadı' uyarısı
Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye'nin deprem gerçeğiyle ilgili dikkat çekici uyarılarda bulundu. Olası İstanbul depremi nedeniyle kentten ayrılmayı düşünenlere seslenen Moriwaki, Ege Bölgesi'ni işaret ederek uyardı. Moriwaki, "İzmir depreminde asıl fay daha kırılmadı. Türkiye'nin fay hattı haritası kıpkırmızı. Nereye gidiyorsa tehlikeli" ifadelerini kullandı.
TUZLA YUMUŞAK ZEMİN
Yaşadığı İstanbul'da oturduğu sitedeki 2 katlı binanın, yumuşak zeminde konumlandığını ancak kendisinin genel kontrolleri yaptırdığını anlatan Moriwaki, "İstanbul'da kalmayı düşünüyorum. Tuzla yumuşak zemin ve iyi değil ancak genel olarak bakınca evim sadece iki katlı. Kendim kontrollerini yaptım. İstanbul'da özellikle kentsel dönüşümü çalışmak lazım. Marmara'da deprem olacak diye kaçan jeologlar var, binayı bilmedikleri için. İnşaat mühendisi olarak 'burası tehlikeli' diye kaçacak mıyız? Ben kaçmayacağım ve İstanbul'da yaşayacağım, bir çocuk daha kurtarabilirsem diye."