Karahan, “Aralık ayında kredi kartı harcamalarında bir artış gözlendi. Bunun geçici olup olmadığı henüz net değil. Bir argüman şu: Asgari ücretin artacağı beklentisiyle bazı harcamalar öne çekilmiş olabilir, bu geçici olabilir. Ancak bunun yanı sıra kredi kartlarında bir düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Birkaç fikrimiz var ama çalışmalarımız sürüyor. Şu aşamada bir şey söylemek için erken, belli bir noktaya geldiğimizde kamuoyuyla paylaşacağız” şeklinde konuştu.

Hangi Harcamalara Sınırlama Gelebilir?

Kredi kartlarına düzenleme nasıl olacak ve hangi sektörlerdeki harcamalara sınırlama gelebilir? Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, konuyla ilgili detayları açıkladı:

"Kredi kartı harcamalarında yüzde 115’lik bir artış var. Bunun önemli bir kısmı enflasyonist etkiden dolayı sabit gelirli olup maaşı yetmeyen kişilerin kredi kartlarına yüklenmesidir. Maaşınızın çok daha üzerinde kredi kartı limiti açılabiliyor. Bu limitten dolayı harcamalar da artabiliyor. Bir kredi kartından alıp diğer kredi kartına borcu yatırmak suretiyle harcamalar yapılabiliyor. Kredi kartının bu şekilde kullanılması enflasyonist etkiye sebep veriyor. Enflasyonla mücadele kapsamında amaç ısınan ekonominin soğutulması ve iç talebin kısılmasıdır. Bu nedenle kredi kartlarına bir sınırlama gelecektir."

Bayram, lokanta ve otel sektörünün son dönemde enflasyonun en yüksek çıktığı sektörlerden biri olduğunu belirterek, bu sektörlerde de kredi kartı sınırlaması beklentisi olduğunu ifade etti. Ayrıca eğitim ve ulaşım gibi sektörlerde de taksit sınırlaması getirilebileceğini söyledi.

Kredi Kartı Düzenlemesinin Enflasyona Etkisi

Kaçak elektrik ile mücadele, 70 bin dava dosyası Kaçak elektrik ile mücadele, 70 bin dava dosyası

Bayram, Merkez Bankası'nın aldığı önlemlerin iç talebi kısmayı ve ısınan ekonomiyi soğutmaya yönelik olduğunu belirtti. İç talebin güçlü bir şekilde devam etmesinin sürdürülebilir olmadığını vurgulayarak, enflasyonla mücadele kapsamında iç talebin durdurulmasının önemine dikkat çekti.