İşte, Krom madeni nedir?

Krom madeni aşınmaya ve ısınmaya karşı dayanıklı olduğu bilinen elementin endüstri alanında oldukça fazla tercih edilen bir element olduğu söyleniyor. Ayrıca kolay kırılabilen ve paslanmaz özelliğe de sahiptir.

Bir takım gıdalarda da belirli oranlarda krom olduğu söylenebilir. İçerisinde krom bulunan bazı gıdalar; yumurta sarısı, maya, yer fıstığı, peynir, istiridye ve üzüm suyu olarak da bilinir. Krom, doğada saf bir halde bulunmamaktadır. Genel olarak başka elementlerle bileşik halde bulunduğu söylenebilir. 19. yüzyıl ortalarında ise dünyada krom üreten tek devlet Osmanlı olarak bilinmektedir.

Gümüş gibi parlak, metalik görünümlü, sert ama kolay kırılan krom; 1907 derecede eritilebilir, 2672 derecede kaynar. 118 element arasında 24. sırada yer alır. Simgesi ‘Cr’dir. Atom ağırlığı 51,996 şeklindedir.

Krom madeni nerelerde kullanılır?

Krom, özellikle metalurji, kimya, refrakter (ateşe dayanıklı çeşitli malzemeler) ve döküm sanayiinde olmak üzere otomotiv, mutfak ve banyo metalleri gibi sektörlerde de kullanılmaktadır.

Metalurji sanayiinde krom cevherinin en önemli kullanım alanı paslanmaz çelik yapımında kullanılan ferrokrom üretimidir. Dünya krom üretiminin yaklaşık yüzde 95’i ferrokrom üretiminde kullanılmaktadır.

Ferrokrom, paslanmaz çelik metal ve silah sanayinin çok önemli bir maddesidir. Krom; çeliğe sertlik ile kırılma ve darbelere karşı direnç verir, aşınma ve oksitlenmeye karşı koruma sağlar.

Kromun çeşitli alaşımları mermi, denizaltı, gemi, uçak, top ve silahlarla ilgili destek sistemlerinde kullanılır. Estetik görünümü sayesinde, bu malzemenin son yıllarda otobüslerde ve tren vagonlarında, aydınlatma sistemlerinde, merdiven korkuluklarının yapımında ve petrol arama platformlarının yapımında kullanılmaktadır.

- Metalurji alanında

- Kimya alanında

- Refrakter, (ateşe dayanıklı değişik malzemeler)

- Döküm sanayisi

- Otomotiv sektörü

- Mutfak ve banyo metalleri

Bu gibi pek çok değişik sektörde krom en önemli metaller içerisinde yer almaktadır. Aynı zamanda krom çeşitli alaşımlar ile beraber mermi, denizaltı, top, uçak, gemi ve farklı silahlar için destek amaçlı değerlendirilen önemli bir elementtir. Böylece bu alanlarda oksitlenme ve aşınmayı engelleyerek uzun ömürlü kullanım imkânı sunuyor.

Kromun Özellikleri Nelerdir?

Krom madeninin özellikleri şu şekilde ifade edilebilmektedir. Krom element sert ama kolay kırılan bir element olarak bilinmektedir. Gümüş gri parlak ve metalik görünümde bulunan bir element olarak ifade edilebilir.