Kulakları Evde Temizlemenin Yolları Nelerdir?

Kulak kiri çeşitli nedenlerden dolayı rahatsızlık verebilir. İnsanlar genellikle bu durumu evde basit ev ürünleri kullanarak tedavi edebilirler. Bu tarz yöntemler şu şekilde listelenebilir:

Kulak kiri temizliği için solüsyon ve damlalar kullanılabilir. Bu tarz sıvılar özel yapılarıyla kulak kirini yumuşatır. İçinde bulunan hidrojen peroksit kulakta biriken kirin kendi kendine dağılmasını sağlar.

Pamuklu çubuk ve çeşitli uzun aksesuarların kulağı temizleyebileceği düşünülür. Ancak bunların hiçbiri doğru değil. Kulağınıza yabancı bir nesne sokmak kulak kirini kulağa daha fazla itebilir ve zarar verebilir. Bu durum ise işitme bozukluklarına ve farklı ciddi rahatsızlıklara neden olabilir.

Yumuşak bir bez ve biraz ılık su kullanarak, kulak kiri birikimini gidermek için kulağınızın dışını nazikçe kurulayın ve silin. Kulak kanalınıza zarar vermemek için su sıcaklığının ılık olduğundan emin olun. Bir bezi bu ılık su le nemlendirerek dış kulağınızın kıvrımlarını temizlemek için parmağınızı hafifçe kullanabilirsiniz. Unutmayın, zarar verme riskiniz olabileceğinden asla parmağınızı veya herhangi bir yabancı cismi kulak kanalının içine sokmamalısınız.

Bir kulak sulama kiti kullanarak kulak kanalınıza ılık su veya tuzlu su solüsyonu akıtın ve kulak kiri yumuşayana ve dış kulaktan akabilene kadar birkaç dakika bekletin. Bunu yapmanın en basit yolu, duş alırken kulak kanalınıza biraz ılık su damlatmaktır.

Kulak kiri neden oluşur?

Kulak kiri olarak adlandırılan buşon, normalde kulak tarafından düzenli olarak kulak kepçesine atılan, işlevini tamamlamış vücut salgısıdır. Bu yüzden kulak kiri olarak adlandırılması yanlıştır. Serumen, sürekli olarak üretilerek kulak zarını korur. Havayı sürekli olarak filtreleyen serumenin partikülleri yakalayarak kuruması, buşon olarak adlandırılan yarı katı cisimlerin oluşmasına yol açar. Farklı bir deyişle buşonun oluşmasının sebebi, havada bulunan partiküllerin kulak ile temasından kaynaklanır. Kulak kiri olarak bilinen kulak salgısının kulakta birikmesinin sebepleri aşağıda sıralanmıştır:

Tozlu ve kirli ortamlarda çalışmak ya da uzun süre bulunmak

Denize girdikten ya da banyo yaptıktan sonra buşonun şişmesi

Dış kulak yolunda var olan yapısal darlık nedeniyle buşonun kulak dışına atılamaması

İşitme cihazı, kulaklık ve tıkaç gibi cihazların kullanılması

Kulağın sürekli olarak yabancı cisimlerle temizlenmeye çalışılması

Kulak kirinin belirtileri nelerdir?

Buşonun kulak içinde birikmesi ya da farklı sebeplerden dolayı kulak dışına atılamaması şu belirtilere yol açabilir:

Kulak ağrısı

Kulakta dolgunluk hissi

Kulak tıkanıklığı veya kısmi işitme kaybı

Kulakta çınlama ya da uğultu

Kulaktan koku gelmesi

Kulağın kaşınması

Kulaktan koyu renkli akıntı gelmesi

Kuru öksürük

Bu gibi belirtilerin varlığında kulak temizleme aleti gibi yabancı cisimlerle kulağın temizliği yapılmamalı ve vakit kaybetmeden kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalıdır.