Gaziantep’in eski yerleşim yerleri arasında yer alan Şekeroğlu Mahallesi’nde sorunlar bitmek bilmiyor. Kültür Yolu üzerinde yer alan mahalle, bünyesinde pek çok tesis ve kültürel mirasa ev sahipliği yapıyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen, yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olan Şekeroğlu Mahallesi sakinleri adeta kabusu yaşıyor.

Metruk Yapıları Mesken Tuttular

6 Şubat tarihli Asrın Felaketi’nde ağır hasar alan mahalledeki eski yapılar, kaderine terk edildi. 25 kadar hasarlı evin bulunduğu mahallede, bu yapılar madde bağımlıları ve hırsızların meskeni oldu. Hemen her gün yaşanan hırsızlık, fuhuş ve asayiş olayları nedeniyle korku içinde yaşayan vatandaşlar, yetkililerden yardım istedi.

Şekeroğlu Mahallesi Sakinleri, Gazete 27’ye Konuştu

Deprem, Gaziantep'i susuz bıraktı Deprem, Gaziantep'i susuz bıraktı

Deprem nedeniyle boş kalan Şekeroğlu Mahallesi Muhtarı Cihangir Simitçi, ‘’Depremden dolayı Şekeroğlu Mahallesi’nde çok sayıda ağır hasarlı evimiz bulunuyor. Mahalle genelinde 25 kadar ağır yapının vatandaşlar tarafından boşaltılması ile sorunlarımız başladı. Bu evlerle ilgili yıkım kararı çıktı, gerekli tebligatlar çıktı ancak bölgenin sit alanı olması, sokakların yıkım araçlarının gireceği genişlikte olmaması yıkımların gecikmesinde etkili oldu. Riskli yapılar vatandaşların can güvenliği açısında tehlike yaratıyor.’’

Tehlike Yaratıyor

Açıklamalarını sürdüren Simitçi, ‘’Öte yandan bu yapıların sahipleri de mülkleri ile ilgilenmediği için bir süre sonra madde bağımlıları ve hırsızlar bu alanları mesken tuttu. Atıl durumda bulunan, kapı, pencereleri sökülmüş durumdaki evler, sorunlara neden oluyor. Madde bağımlıları ve hırsızlar, mahallede tehlike yaratıyor. Evlerimize hırsızlar giriyor, mahallede bulunan elektrik direkleri kablolar çalınıyor, araçlarda hırsızlık olayları yaşanıyor. Çocuklarımız, atıl vaziyetteki yapıların yakınlarından geçerek okullara gitmek durumunda kalıyor.  Yetkililerin buna bir çözüm bulması gerekiyor.’’

Tek Çözüm Yıkım!

Bu yapılarla ilgili defalarca kez şikayette bulunduklarını kaydeden Simitçi, ‘’Emniyet güçlerimiz ile birlikte defalarca kez bu yapılarda kalan kişilerle ilgili çalışma yaptık. Yapıların özel mülk olması emniyet güçlerinin de elini kolunu bağlıyor. Bu yapılarda kalan kişileri tahliye ediyoruz, ertesi gün yine geliyorlar. Ev sahipleri de bu yapılara sahip çıkmadığı için bu sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz. Şahinbey ve Büyükşehir Belediyelerimizden destek istiyoruz. Yıkım işlemleri gerçekleşmezse buralara duvar örülmesini istiyoruz. Hemen her gün yaşanan hırsızlık olaylarından bıkmış durumdayız. Kablo başta olmak üzere hemen her şey çalınıyor.’’

Kent Turizmine Zarar!

Şekeroğlu Mahallesi’nin kültürel alanlara ve turistik otellere ev sahipliği yaptığını anlatan Simitçi, ‘’Mahallemiz Kültür Yolu üzerinde yer alıyor. Tarihi ve turistik alanlara yerli ve yabancı turistler geliyor. Mahallemizin sokaklarında insanlar fotoğraf çektiriyor, dolaşıyorlar. Kültür Yolu üzerinde tanık olunan bu olaylar, turistlerin de tedirgin olmasına neden oluyor. Yetkililerin bu konuya bir el atmasını istiyoruz’’ dedi.

Şekeroğlu, Gaziantep’in Gözbebeği

Mahalle sakini Murat Soycan da yaşananlara tepki gösterdi. Soycan, ‘’Özellikle depremden sonra mahallemizde bulunan hasarlı yapılar, madde bağımlıları ve hırsızların meskeni oldu. Buralar dar sokaklar, kadınlar, çocuklar ve turistler bu sokaklardan geçiyor. Şekeroğlu Mahallesi, Gaziantep’in gözbebeği. Bölgeye gelen turistler, metruk yapıları ve içinde yaşananları görünce bundan rahatsız oluyorlar. Gelip bizlere söylüyorlar. Bazen geceleri silah sesleri geliyor. Eskiden hırsızlar gece yarısı evlere girmeye çalışıyordu, geçen hafta yaşanan olayda ise insanlar evlerinde otururken, hırsızlar evlerine girmeye çalıştı. Vatandaş tepki gösterdiği zaman silahla tehdit ettiler. Hırsızların bu cesareti nereden bulduklarını merak ediyoruz. Vatandaşlar bu durumda kendi önlemini almak durumunda kalıyor. Yetkililerin bu soruna karşı önlem almasını ve metruk yapıların bir an önce yıkılmasını istiyoruz’’ diye konuştu.

Hırsız Kovalamaktan Usandık

Mahalle sakinlerinden Hakan Benli de yaşananlardan isyan eden mahalle sakinlerinden oldu. Benli, ‘’Şekeroğlu Mahallesi, tarihi bir mahalle, sokaklarımız yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Ancak depremden sonra mahallemizde çok sayıda hasarlı ev ortaya çıktı. Sahipsiz kalan bu yapılar, kısa süre içerisinde madde bağımlıları ve hırsızlar tarafından mesken tutuldu. Ne yazık ki bu evlerde madde kullanılıyor, insanlar bu sokaklara girmeye korkar oldu. Camilerin bakırlarına kadar çalıyorlar. Hırsız kovalamaktan bıktık, usandık. Elektrik kablolarına kadar çalınıyor. Polise ihbar ediyoruz, ertesi sabah yine geliyorlar’’ dedi.

Hem Suçlu Hem Güçlü

Evine hırsız giren Fatih Öztekler de yaşadıklarını anlattı. Hırsızların, geçen hafta evine girdiğini söyleyen Öztekler, ‘’Evimde otururken, damdan gelen sesler üzerine yukarıya çıktım. Hırsız ile burun buruna geldik. Hırsız hemen kaçtı, peşinden koştum. Hırsızın, Güllüoğlu sokak no: 5’te bulunan hasarlı eve girdiğini gördüm. Oraya gittiğimiz zaman bir grup insanın burada bulunduğunu gördük. Mahalleli olarak tepki gösterince bizleri silahla tehdit ettiler. Baskı üzerine kısa sürede alanı terk ettiler. Mahallemizde hemen her gün hırsızlık olayı yaşanıyor. Biz bu olaylardan bıktık usandık’’ ifadelerini kullandı.

Asma Kilitleri Kırdılar

Hırsızların mağdur ettiği bir başka isim olan Kazım Gül ise garajından çalınan eşyalar nedeniyle maddi zarara uğradı. Gül, garaj kapasına vurduğu kalın zincire rağmen hırsızlar tarafından mağdur edildiğini söyledi. Gül, ‘’Garaj kapımı zincir ve kilitle kapatmama rağmen hırsızların hedefi olduk. Asma kilitlerimi defalarca kez kırdılar. Garajda bulunan matkap, hızar gibi cihazlarımı çaldılar’’ dedi.

Mahalle sakinleri, madde bağımlıları ve hırsızların neden olduğu sıkıntıların aşılması için metruk yapıların bir an önce yıkılması için çağrıda bulundular. 

Editör: Haber Merkezi