Kurban Bayramı yaklaşırken, gözler kurban fiyatlarına çevrildi. Büyükbaş hayvan sayısındaki azalma, yem fiyatları ve diğer maliyetler nedeniyle kurban fiyatları geçen yıla oranla yüzde 150 oranında artış gösterdi. Canlı hayvan besiciliği ve satışı yapan Atilla Doğan, kurbanlık fiyatlarına ve sektördeki duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

SEKTÖRÜN DURUMU KRİTİK

Henüz netlik kazanmamış fiyatlara göre değerlendirmelerde bulunan Doğan, “Kurbanlık fiyatları 90 ila 150 TL arasında hayvanına göre değişiyor, küçükbaş, büyükbaş, dişi, erkek, keçi, koyun gibi ama henüz netleşmiş bir fiyat yok. Fiyat aralıkları pazara ve pazarın durumuna göre de değişkenlik gösterebiliyor. Sektörün durumu biraz kritik! Hayvancılığın desteklenmesi lazım, maliyetler çok yüksek. Besiciler için yem maliyeti, çoban masrafları, veterinerlik hizmetleri hepsi bir maliyet ve hepsinin kalemi de pahalı” dedi.

KÜÇÜKBAŞ HAYVANDA DA AYNI SIKINTI BEKLENİYOR

Geçen yıllara oranla kesime giden hayvan sayısında yaşanan artışın sektörü ve fiyatları fazlasıyla etkilediğini söyleyen Doğan, “Giderleri karşılamadığı için çoğu üretici hayvanlarını kesime gönderdi. Kesime giden hayvan sayısında bu bayramda artacak fiyatların yükselmesinin temel sebebinde de tam olarak bu durum yatıyor. 2 yıl önce uzmanlar; sütlü ineklerin kesimi bundan sonraki dönemlerde süt ve süt ürünlerini, et ürünlerinin artışına sebep olacak şeklinde uyarılarda bulunmuşlardı. Her yıl büyükbaş hayvan, küçükbaştan daha ucuz olurdu fiyat olarak ama bu yıl itibariyle büyükbaş, küçükbaşın önüne geçmiş durumda. Yani şöyle söyleyeyim şu anda normal bir erkek toklu 125 lira olarak belirlendiyse bir erkek dana büyükbaş 140 liradan gidiyor. Çünkü sütlü hayvanlar kesildiği zaman damızlık inekler, büyükbaşlar arttı. Aynı sıkıntı şu an küçükbaş için bekleniyor” şeklinde konuştu.

MALİYETLER ÇOK FAZLA

Doğan, “Yem fiyatlarındaki artış geçen yılla hemen hemen aynı. Yem fiyatlarına bu yıl çok bir artış gelmedi. Geçen yıl çok fazla zam almıştı. Yemler yüzde 100-200’e yakın zamlar almıştı. Özellikle de arpa fiyatı. Yemin tonu şu anda 6 bin 500- 7 bin lira civarında satılıyor. Geçen yıl da yine bu fiyatlaraydı. Zam sadece yem fiyatlarında yok ama diğer veterinerlik dediğim gibi çoban masrafları yüzde 100’ün üzerinde artış gördü” diye konuştu.

“FİYATLARDAN ŞİKAYETÇİLER ANCAK TEPKİLER YETERSİZ”

Bayramdan sonra da süt ve süt ürünlerine zam geleceğini kaydeden Doğan, “Bayramdan sonra da zamlar gelmeye devam edecek çünkü üreticiler şu anda desteklenmiyor, gelirlerin kurtarmadığını söylüyorlar. Besiciler üretim yapan çiftliklerde bir litre süt için bir kilo yem alabilmesi lazım. Şu an bunu karşılamıyor. Özellikle büyükbaş için konuşuyorum küçükbaş da yine aynı keza. Hayvanları yılın belirli aylarında bir tek çoban maliyetiyle meralarda otlatabiliyoruz. Sonbahar ve kış yeşillikler kalmadığı için hayvanlar kapalı ahırlarda yemle besleniyor. Tabii ki bu da süt ve süt ürünlerini etkiliyor. Üretici için maliyet ne kadar yüksek olursa süt ve süt ürünleri de o kadar yükseliş gösterir” ifadelerini kullandı.

Geçen yıla kıyasla kurban kesen ailelerin sayısında bir değişiklik yaşanmayacağını ifade eden Doğan, “Çok fazla bir şey değişeceğini düşünmüyorum. İnsanlar bir şekilde ne yapıp edip o kurbanı kesmeyi düşünüyorlar. Çok az bir miktarda belki düşüş olabilir. Taksitli hayvan satışı da yapıyorlar. İnsanlar kredi çekip yine kurban kesiyor bu yüzden çok fazla bir şey değişeceğini düşünmüyorum. Diğer yandan da vatandaşlar fiyatların çok yükseldiğini söylüyorlar, bundan dolayı şikayetçiler. Sonuçta yılda bir kere Kurban Bayramı geliyor. İnsanlar kurban kesmek istiyorlar ancak kurbanı 8-9 bin liradan başlayan fiyatlarla kesmek istemiyorlar. Düşsün istiyorlar ama verilen tepkiler yersiz. Çünkü kasaptan alınan et fiyatları belli. Geçen yıl 50 TL’ye aldığınız eti şu anda 150 TL’ye alamıyorsunuz. 50-60 liraya alınan bir kıymayı şu anda 150 liraya alamıyorsunuz. Gerçekten sağlıklı ve düzgün koşullarda kesilmiş bir hayvansa insanlar fiyatların düşmesini bekliyor sadece. Ama piyasadaki her şeyin bu kadar artması, her şeye bu kadar zaman gelmesi, hayvan fiyatlarını düşürmez. Yemlere zam gelmemiş olması da hayvan fiyatlarını düşürmez. Çünkü hayvancılıkla uğraşan insanın tek maliyeti yem değil baktığınız zaman. Dediğim gibi daha farklı maliyetleri var. Besicinin hayatını idame ettirebilmesi için kendi sattığı ürüne de zam yapmasını gerekiyor” açıklamalarında bulundu.