Neden her şeyi fazla düşünüyorum ?
Neden her şeyi abartıyorum ?

Klasik aşırı düşünme tanımı, “bir şeyi çok fazla veya çok uzun süre düşünmek” tir. Peki, düşünmek ne zaman aşırı düşünmeye dönüşür ? Endişelerinizi kapatamadığınız zamandır. 
Aşırı düşünmek , insan varoluşunun bir gerçeğinin sonucudur. Hepimizin davranış kalıpları vardır . Bu kalıplar , iyi ve kötü, yaşam deneyimlerine dayanarak zamanla gelişir. Ve kalıplar öğrenildiği gibi, aynı zamanda öğrenilmeyebilirler de.

İster kronik olarak fazla düşünen biri olun, ister zor bir karar vermeniz gerekiyorsa, muhtemelen beyniniz kapanmadığında uykusuz geceler geçirmişsinizdir . Hayatımızın bir noktasında hepimizin başına gelir. Hepimiz endişe veya strese neden olan olaylar yaşarız. Bir karar verirken veya bir durumu değerlendirirken bir şeyleri düşünmek insan doğası olsa da, kendi kafanızdan çıkamadığınız zaman aşırı düşünmeye başlarsınız. Bu kadar çok düşündüğünüzde gerçekten bir karar veremez veya herhangi bir eylemde bulunamazsınız da.
Yapılan araştırmalar; aşırı düşünmenin stres seviyenizi yükselttiğini, yaratıcılığınızı azalttığını, muhakeme yeteneğinizi bulandırdığını ve karar verme gücünüzü elinizden aldığını göstermiştir.
Aşırı düşünmeyi ele almanın birkaç yolu vardır. Bunlar bir gecede olmaz, bazılarının geliştirilmesi zaman alır ve bazıları hemen uygulanabilir. Ancak hepsi sizin tarafınızdan bilinçli bir çalışma gerektirecektir.
Kendinize Anlattığınız Hikayeyi Değiştirin
“Aşırı düşünen biriyim” veya “Aklımda çok fazla şey olduğu için her zaman endişelenirim” veya “Karar vermekte pek iyi değilimdir ve her şeyi fazla düşünürüm” gibi düşünceler size yarardan çok zarar verir.
Kendinize anlattığınız hikaye buysa, hemen durmalısınız çünkü bu, gücünüzü elinizden alıyor.
Çünkü biz kendimize anlattığımız hikayeleriz.
Kendinize tekrar tekrar söylediğiniz ve kendinizi tekrar tekrar tanımladığınız şey, inandığınız ve olduğunuz şeydir. Yaptığımız ve deneyimlediğimiz her şey kimliğimizden ve temel inançlarımızdan kaynaklanır.
O zaman soru şu, kendinize anlattığınız hikaye sizi güçlendiriyor mu yoksa sizi engelliyor mu?
Geçmişi Bırakın
Aşırı düşünenler genellikle geçmiş hakkında kafa yorarlar. Bunu yaptıklarında, “ya ​​olsaydı”, “keşke” ve “olsaydım” üzerine enerji harcarlar. Ama bu enerji onları şimdiki andan uzaklaştırıyor.
Geçmiş değiştirilemez, ancak ondan çıkardığınız dersleri, anlamları ve bakış açılarını değiştirebilirsiniz. Geçmişi olduğu gibi kabul ettiğinizde, onun ağırlığından kurtulursunuz. O zaman zihninizi, şimdiki zamanda harekete geçmenizi engelleyen geçmişin yüklerinden, hatalarından veya kinlerinden kurtaracaksınız.
Düşüncelerinizi O Anda Durdurun ve Var Olmayı Pratik Edin
“ Geçmiş önemli değil. Gelecek benim ulaşamayacağım kadar uzak. Kontrolümde olan tek şey ŞU AN. Bu yüzden geçmişi ya da bugünü düşünmeyi bırakacağım. Sadece burada ve şimdiyi düşüneceğim.”
Bu uygulama başlangıçta zor olacak, ancak her şeyde olduğu gibi, zamanla hayatınızı değiştirmeye ve daha doğal hale gelmeye başlayacak. Her şeyden önce, daha yüksek farkındalık, fazla düşünmenizi azaltmanıza yardımcı olacaktır.
Kontrol Edebileceklerinize Odaklanın

Kendinizi endişeli bulduğunuzda, kontrolünüz altında olan şeyleri incelemek için bir dakikanızı ayırın. İlk önce, aklınızdan geçeni kabul edin. İkincisi, bir adım geri atın ve bakış açınızı genişletin ve kendinize sorun: ‘Neyi kontrol edebilirim?’
“Yalnızca gücümüzde olana odaklanmak, gücümüzü büyütür ve geliştirir.”__Ryan Holiday
5. Korkularınızı Tanımlayın
Çoğu zaman, aşırı düşünmeye yol açan, zihnimizde ortaya çıkan mantıksız korkulardır. Başkalarının ne düşüneceğinden korkarız, hata yapmaktan korkarız, başarılı olmak için yeterince iyi olamamaktan korkarız. Ve bu korku içinde yaşamak, bizi bir kararsızlık kuyusunda dolaştıracak.
Genellikle “ne olabilir” hayalinden kaynaklanan korku, aşırı düşünmenize katkıda bulunur. Ve korkuyu yenmek için en iyi stratejilerden biri basitçe harekete geçmektir. Korkunuz yönünde küçük bir adım atın ve ne olduğunu görün. Harekete geçtiğiniz an, aşırı düşünmenizle bir savaşı kazandığınız andır. Daha fazla aksiyonla daha fazla savaş kazanın. 
“Gerçekten çok hayal gücümüzde acı çekiyoruz.” __Romalı Stoacı & Filozof Seneca

Çözümleri Yazın (Sorunları Değil)

Listelediğiniz sorunlar ve düşünceler, stres ve kaygı yaratan yabani otlardır, bu yüzden gücünüzü ve enerjinizi çözümlere verin. Duygularınızı, düşüncelerinizi ve zihninizi yönetmeyi ve düzenlemeyi öğrenin, böylece onlar hakkındaki farkındalığınızı arttırabilir ve onları gözlemleyebilirsiniz. Ardından, dikkatinizi onları rahatlatmak için oluşturabileceğiniz çözümlere çevirin.

7. Eylem Kişisi Olmaya Karar Verin
Burada iki temel nokta vardır; karar vermek ve harekete geçmek.
Aşırı düşünmenin zorluklarından biri, kafanızın içindeki sirkte kaybolmanızdır, bu da sizi kararsızlığa götürür. Burası içinde bulunulacak en kötü yerdir. Çünkü aynı yerde takılıp kalırsanız, düşüncelerinizin çemberinde dönerseniz, ileriye doğru hareket sizden kaçar. Yapmanız gereken, karar verme ve onlara bağlı kalma alıştırması yapmaktır.
Oku doğrultun ve tetiği çekin!
Ve bunu en küçük kararlar için de yapın. Kararlı olma pratiği ile otomatik olarak eylem insanı haline gelirsiniz. Çünkü eylem bir karardan kaynaklanır ve ikincisi sizden gelir.