“İnsanlara nasıl yarar sağlıyoruz?”

Türkiye’de özellikle 90’lı yıllarda tanınmaya başlamış yazarlardan biri olan Lübnan’lı yazar Amin Maalouf, tarihi romanlar yazan ünlü yazarlardan biridir.

Maalouf’un 2009 yılında yazmış olduğu “Çivisi Çıkmış Dünya” isimli eseri, medeniyetler çatışmasını önlemek için hoşgörüye ihtiyacımız olduğunu haykırır.

Çünkü medeniyetin temelinde saygı ve hoşgörü vardır. Öyleyse birbirimize saygı duymak ve birlikte yaşamayı başarmamız gerekir.

Dünya üzerindeki bütün toplumlar ve tüm insanlık için bir yol haritası niteliğinde olan bu kitap, birlikteliğe ve çeşitliliğe alan açmanın mümkün olabileceğini öngörürken, herhangi bir medeniyetin bütün medeniyetleri yok etmesine yönelik çabaların ise boşuna bir çaba olduğunu belirtmektedir.

Çünkü savaş demek ‘yok etmek’ demektir ve savaşlar insanlığı daha az evrenselliğe, daha az akılcılığa, daha az laikliğe ve daha az özgürlüğe mahküm etmektedir.

Nitekim yeryüzündeki hiçbir halk kölelik, despotluk, zorbalık, cahillik için ya da kadınların köle olması için yaratılmamıştır.

Yazar Maalouf’a göre bu temel gerçekliği yadsımak demek, insanlığa, hatta insanın kendisine ihanet etmiş olması demektir.

İşte tam da bu anlamda yazar Maalouf ihaneti makul görenler ve görmeyenler için şöyle der:

“Ya bu yüzyılda herkesin kendisiyle özdeşleştirebileceği, aynı evrensel değerlerle bütün haline getirilen, insanlık serüveninde güçlü bir inancın rehberlik ettiği ve bütün kültürel çeşitliliklerimizle zenginleşecek bir uygarlık kurmayı başarırız, ya da ortaklaşa bir barbarlığın içince yok olup gideriz.”

İnsanların birlikte yaşamasını sağlamak ve bu yetiyi geliştirebilmek için Peygamper’in şu sözünü de unutmamak gerekir.

“İnsanların en iyisi, insanlara en çok yararı dokunandır!”

Bugün bireylerin, liderlerin, halkaların kendi içlerinde sorgulamaları gereken güçlü bir sözdür bu!

Onun için doğru sorular sormalı ve hiçbir dinde yeri olmayan ayrılıkları yadsımamalıyız.

Başkalarına ve kendimize ne getiriyoruz?

İnsanlara nasıl yarar sağlıyoruz?

İnançlara nasıl bir anlam yüklüyoruz?

İnsan çeşitlidir biliyoruz ama bu çeşitleri nasıl idare edebiliriz?

Dünyada dostça ilişkileri nasıl geliştirebiliriz?

Kendi adıma bu insanlar neyin savaşını veriyor diye sorgularken, hala endişeli bir bekleyiş içindeyim!

Çünkü ben de insanlar arasındaki çeşitliliğe günbegün daha çok saygı gösterildiği, her insanın seçtiği dilde kendini ifade edebildiği, inançlarının gereklerini huzur içinde yerine getirebildiği ve yetkililer ya da halk tarafından düşmanlıkla karşılaşmadan, yerilmeden serinkanlılıkla kökenlerini üstlenebildiği bir dünyanın, ilerleyen, gelişen, yükselen bir dünya olduğuna inanıyorum.

İslam düşünürü İbn-i Haldun’un da dediği gibi “Medeni olmayan hiçbir toplum, hiçbir halk yoktur. Hiçbir toplum medeniyetin dışında değildir.”

Manevi bilinç düzeyimizin kat ve kat arttığı bu kitabı okumanız dileğiyle.

Kitabın Adı: Çivisi Çıkmış Dünya

Yazarı: Amin Maalouf

Yayın evi: Yapı Kredi Yayınları

Sayfa:215