Resûlullah Efendimiz sallallahü aleyhivesellem buyurdular:"Muhakkak kalblerde domirin paslandığı gibi pas meydana gelir. Onun alası istiğfardır; Allahü Teala'dan günahlarının bağışlanmasını istemektir "Amel defterinde çok istiğfar bulunan kimseye müjdeler olsun Akıllı kimseye layık olan çok istigfar getirm esi, Allahü Teala'dan affini ve mağfiretini taleb etmesidir. Zira Hak Teala Tevvab'dir, kendisine tevbe ve istigfår edenin tevbesini kabul eder, günahlanni affeder. Nitekim Kur'an-ı Kerim'de -mealen-şöyle buyurmuştur. "Ve onlar ki bir kabahat yaptıklan veya nefislerine zulmettikleri vakit Allahü Teala'nın azabını veya azametini anarlar da derhal günahlarına istigfar ederler. Günahları da Allah'dan başka kim mağfiret eder? Hem yaptıklarına bile bile israr etmezler." (Ali Imran s., ayet 135)
Resûlullah Efendimiz aleyhisselam buyurdular: "Bir kul günah işler de: "Ya Rabbi, bir günah işledim, onu mağfiret et" diye dua eder. Rabbi de: "Kulum günahlarının hesabını soracak ve bağışlayacak Rabbi olduğunu bildi mi? İşte ben de kulumu bağışladım" buyurur. Sonra Allah'ın dilediği kadar müddet geçtikten sonra bir günah daha işler. Kul yine:"Ya Rabbi bir günah daha işledim, onu da bağışla der. Hak Teâlâ da:"Kulum günahlarının hesabını soracak ve bağışlayacak Rabbi olduğunu bildiği için ben de onun günahını bağışladım buyurur. Sonra Allah'ın dilediği kadar müddet geçtikten sonra bir günah daha işler. Kul yine: "Ya Rabbi, bir günah daha işledim, onu da bağışla" der. Hak Teálá: "Kulum günahlarının hesabını soracak ve bağışlayacak Rabbi olduğunu bildi mi? Ben onun günahını bağışladım" buyurur. Böyle no kadar tekrar etse yine Allahü teâlâ onu bağışlar.
"Allahü teâlâ şöyle buyurdu: Kim benim günahlan mağfirete kudret sahibi olduğumu bilirse onu mağfiret ederim. Bana hiçbir şeyi şirk koşmadıkça onun günahının çokluğuna bakmam."