Aslına bakacak olursak sadece 24 Kasım değil her gün öğretmenler günüdür. O günü taçlandıran öğretmenlere olan minnetimizi anlatmaya çalıştığımız en özel gündür.
Eğitim evde başlayıp okulda da tamamlanır; bu vesile ile çocuklara gerçek bir anne, baba merhameti ile yaklaşıp onları güzel ahlaklarla yetiştirip öğretmenlerimizin işlerini kolaylaştıran bütün ebeveynlerimize de sonsuz teşekkürlerimi sunarım. Sizlerde iyi ki varsınız. Sizler sayesinde öğretmenlerimiz mesleklerini daha rahat ve daha başarılı bir şekilde inşa etmektedirler.
Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum’
Hz. Ali Efendimizin bu kısa sözünde çok büyük manalar yüklüdür. Her şeyden önce okumanın, ilim öğrenmenin, eğitimin önemi vurgulanmaktadır.
Kur’an, "De ki: Bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Doğrusu ancak aklıselim sahipleri öğüt alır." (Zümer, 39/9)

Bilmek öğrenmekle olur. Öğrenme ve öğretmede, medeniyetlerin ilerlemesi ve yükselmesinin en önemli aktörleri hep öğretmenler olmuştur. Öğretmen, insan yetiştiren bir sanatkardır. Bu sanatın adı, eğitim, davranışları değiştirme sanatı. Kişide olumlu, faydalı davranışların yerleşmesi, olumsuz davranışların sonlandırılması amacıyla sürdürülen sistematik bir program, insanı insan yapan bir süreçtir. İnsanın insan olabilmesi, onun beşikten mezara kadar bir eğitim sürecinden geçmesini zorunlu kılar. Bu sürecin en önemli öğesi öğretmendir. Öğretmen, kendisine emanet edilen çocukların “insan” olarak yetişebilmeleri için onları maddi ve manevi açıdan sevgiyle şekillendirir. Bu, öğretmenlerin, birer sanatkâr olduklarının bir göstergesidir. Öğretmen, yaratılanların en şereflisi olan insanı yetiştiren, gelişimine katkı sağlayan ve terbiye eden sanatkârdır, onları hakkı hiçbir zaman hiçbir koşulda ödenemez. Bana Bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum diyen; bir neslin evlatlarıyız. 
Öğretmenler sadece beynimizi değil, bütün yaşamımızı biçimlendiren eşsiz mimarlardır. Sevgiyi, saygıyı, hoşgörüyü, ahlaklı, birey olmayı bizlere öğretenlerdir. Geleceğimizin teminatı, aydınlığı olan nesillerin mimarları mum misali erirken öğrencilerini aydınlatan,  hayatımızın en büyük mimarları olan bütün öğretmenlerimizin; Şimdiden tüm eğitimcilerin günü kutlu olsun. 

Dünyada Her Şeye Değer Biçilebilir, Ama Öğretmenin Eserine Değer Biçilemez. Çünkü Onun Eseri Her Şeydir Ve Hem De Hiçbir Şeydir (Socrates)