Öğrencilerimizle derslerde bazen sorunların ne olduğu üzerine sohbet ederiz. Dersimiz mikroiktisat olduğu için zaman zaman güncel ekonomik konuların yanısıra sosyal konulara da değindiğimiz olur. Geçenlerde sınıfta yönelttiğim bir soruya gelen cevapler üzerine bir şeyler yazmak istedim.

Ülkemizde öğrenci üniversite tercihi yaparken nelere dikkat edeceği konusunda kariyer günleri ve benzeri uygulamalarla bilinçlendiriliyor. Liseden üniversiteye oldukça zorlu bir sınav maratonunun ardından gelen öğrenciler farklı bir şehre gitti iseler bu şehre ve üniversiteye uyum sağlamaya çalışıyorlar. Üniversite hayatı esnasında ekstra okumalarla ve staj ve benzeri iş deneyimleri ile kendilerini geliştirmeleri gerekiyor.  Lisenin bittiği dönem genellikle kişinin kendisinin ne istediğini çok da bilmediği bir dönem oluyor.

Genç işsizliği diyoruz ama bunun arka planında ne gibi sorunlar olduğuna da bakılması gerekiyor. Okul hayatında öğrencilerin rehber hocalar aracılığıyla yönlendirilmeleri güzel bir uygulama..

Üniversitede okuyan bir öğrencinin karşılaştığı temel sorunlar nelerdir diye bir soru soracak olsak ilk akla gelen öğrencinin kendisi seçerek mi gelmiş aslında bu soru sorulmalı. Aldığı bir derse devam konusunda istek gösteren öğrencilerin oranı %20-50’lerde seyrediyor. Ailelerin yönlendirmesi ile veya kendi isteği ile devam etmenin dışında derse devam önemli bir kriter oluyor. Bu nedenle devam etmeyen öğrencinin zorla devam etmesini sağlamak da pek mümkün olmuyor. Başta farkına varılmayan ve gerekli önemi vermeyen öğrenciler ilerleyen yıllarda iş işten geçtikten sonra derslere asılıyor. Geçen zaman en değerli sahip olduğumuz şey. İş işten geçti demek belki yanlış bir deyim olabilir. Zira öğrenme hayat boyu söz konusu olan bir etkinlik, ancak kendi hayalini gerçekleştirebilmiş insanlara gıpta ile bakıyorum.

Yapılan çalışmalar, öğrencilerin sırasıyla ekonomik, akademik, uyum ve sosyal sorunlarının olduğunu gösteriyor. Bu konuda öğrencilerin hazırbulunuşluk düzeyleri ve risk almadaki farklılıkları da etkili olabilir. Derslerime giren öğrencilerim içerisinde çok çalışkan ve yüksek ortalamalı ortalama işlerde çalışanlar olduğu gibi daha düşük ortalamalarla yüksek risk alarak iş hayatında daha başarılı olanlar da vardır. Bu nedenle akademik başarının tek kriter olmaması gerektiğini düşünüyorum. Gençlerimizin öğrencilik hayatlarının güzel ve başarılı geçmesi dileklerimle..