Türk dünyasının 2022 Kültür Başkenti Bursa’da 8-9 Aralık günlerinde “Bursa’da Şuşa Günleri” düzenlendi. Bu etkinlikler sonrasında 2023 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanı Şuşa’ya devredildi.

           2023 yılı Kültür Başkenti Şuşa, Azerbaycan’ın geçen yıl 44 günlük savaş sonrasında Ermeni işgalinden kurtarılan, sosyal ve kültürel yaşamının en önemli merkezlerinden biri.

           “Şuşa Günleri’nin açılış törenine, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Reşat Eyneddin Memmedov, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Şuşa Özel Temsilcisi Aydın Kerimov, Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Günay Efendiyeva ve TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kubaniçbek Ömüraliyev, Azerbaycan İstanbul Başkonsolosu Nermine Mustafayeva, Kazakistan İstanbul Başkonsolosu Alim Bayel ve Gagavuzya Kültür Bakanı Marina Semenovave çok sayıda Bursalı sanatsever katıldı. Uluslararası Türk Kültürü ve Mirası Vakfı tarafından doğumunun 190. yılı dolayısıyla hazırlanan Azerbaycan’ın seçkin şairi Natevan konulu belgesel filmin gösterimi ardından, Şuşa'nın kuruluşunun 270. yıldönümüne adanan ve Karabağ'ın tarihi gerçeklerini canlandıran “Şuşa’da Yüreğim Kaldı” adlı oyu sahnelendi.

          Devir Teslim Törenindeki Etkinlikler

           Tayyare Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Bursa’da Şuşa Günleri”nde görkemli etkinlikler düzenlendi. “Şuşa’da Yüreğim Kaldı” adlı tiyatro eseri, XX. yüzyıl Azerbaycan Edebiyatı’nın klasiği İlyas Efendiyev imzalı  "Karabağname" (Hükümdar ve Kızı) adlı tiyatro eseri ile Azerbaycan'ın ünlü yazarı Elçin Efendiyev’in "Kafa" romanından yararlanan yönetmen, Azerbaycan Devlet Sanatçısı Merahim Ferzelibeyov tarafından oyunlaştırıldı Azerbaycanlı oyuncuların rol aldığı ve büyük bir beğeniyle izlenen “Şuşa’da Yüreğim Kaldı”, dakikalarca ayakta alkışlandı. 8 Aralık akşamı, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Osmangazi Salonu Fuaye Alanı’nda, Bursa’nın kültür başkenti olması dolayısıyla düzenlenen fotoğraf yarışmasında dereceye giren eserler sergilendi. Başarılı bulunan fotoğraf sanatçılarına ödülleri Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Uluslararası  Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Günay Efendiyeva ve Gagavuzya Kültür Bakanı Marina Semenova tarafından verildi.

           "Karabağ Milli Giyim Koleksiyonu" Defilesi Sergilendi

             9 Aralık gecesi, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde protokol ve konuklar onuruna verilen yemekte, Azerbaycan'ın tanınmış moda tasarımcısı Gülnare Helilova'nın "Karabağ Milli Giyim Koleksiyonu" konulu defilesi büyük bir beğeniyle izlendi. Yemekte ayrıca, Uluslararası Türk Kültürü ve Mirası Vakfı himayesinde kurulan ve kadın müzisyenlerden oluşan  "Yedi Güzel Müzik Grubu” Azerbaycan ve Türkiye şarkılarından seçme eserler sundular. Azerbaycan’ın dünyaca ünlü fotoğrafçısı Reza Deghati tarafından Karabağ kültürünü yansıtan "Azerbaycan'ın İncisi Şuşa" konulu fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı.                  

           “Başkentliğin Kutlu Olsun Şuşa”

            “Bursa’da Şuşa Günleri”nde, Türk dünyasının çeşitli ülke ve bölgelerinden gelen sanatçı grupların sergiledikleri görkemli gösteriler sonrasında, Bursa'nın “2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti” unvanı, “2023 Türk Dünyası Kültür Başkenti” seçilen Şuşa'ya devredildi.

          Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa'nın ‘Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanını Azerbaycan'ın Şuşa şehrine devredilmesi töreninde yaptığı konuşmada özetle şöyle dedi:

         “Türk dünyasına başkentlik yapmak, sizler gibi kadim dostlarımızı ilimizde ağırlamak kolay nasip olmayacak bir şerefti. Cumhurbaşkanımızın ve Kültür ve Turizm Bakanımızın desteği, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve ekibinin bu işe baş koyması ile muhteşem bir enerji ortaya çıkardık. Emeği geçen herkese şükranlarımı arz ediyorum. Bu ulu şehir bizi yanıltmadı. Bu iş babayiğitlik isteyen işti. Bunu başardık ve sözümüzü tuttuk. Bundan dolayı gururluyuz. Bu vazifeyi başka bir babayiğite devrediyoruz. Azerbaycan'ın yüzlerce yıllık geleneğini sergileyen açık hava müzesi konumunda olan 28 yıl susturulan, fakat kurtarılan Şuşa'ya devretmekten dolayı mutluluğumuzu belirtmek istiyorum. Layıkıyla başkentlik yapacaklarına inancımızı iletmek isterim. Çok sayıda seçkin bilim ve ilim insanı, doğal güzellikleri ve müzik kültürünün baş tacı olması Şuşa'nın önemini ortaya koymaktadır. Emanetin hayırlı, başkentliğin kutlu olsun. Bursalı hemşehrilerimiz adına Şuşa'ya ve Türk Dünyası’na selam olsun.”

          Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş devir-teslim töreninde bayrağı Şuşa’ya devrettiklerini belirterek şunları söyledi: “Emaneti aldığımız günden itibaren çok önemli işler yaptık. Türk Dünyası yazarlarını, sanatçılarını ağırladık. Yurtdışında şehrimizi ve ülkemizi çok güzel şekilde tanıttık. 300 milyonluk Türk Dünyası söz konusu. Ve dolayısıyla turizm çekim merkezi oldu. Şimdi can Azerbaycan'a, Karabağ zaferinin önemli kalesi Şuşa'ya devrediyoruz. Biz unvanımızı kıyamete kadar sürdüreceğiz. Yaptığımız etkinlikler, inşallah, Türk Dünyası’nın güçlenmesine vesile olacaktır. Bu vesileyle Cumhurbaşkanımıza Kültür ve Turizm Bakanımıza, TİKA’ya, Dışişleri Bakanlığı’mıza emeği geçen tüm paydaşlara yürekten teşekkür ediyorum. Birliğimiz daim olsun inşallah.”

          Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Türk Dünyası Kültür Başkenti” simgesini Azerbaycan Cumhurbaşkanı Şuşa Özel Temsilcisi Aydın Kerimov’a teslim etti. Bu devir-teslim töreniyle TÜRK DÜNYASI’NIN 2023 KÜLTÜR BAŞKENTİ Şuşa oldu.

        28 yıl Ermeni işgalinde kaldıktan sonra, geçtiğimiz yıl 44 günlük bir savaş sonucunda yeniden özgürlüğüne kavuşan, Şuşa’ya TÜRK DÜNYASI’NIN 2023 KÜLTÜR BAŞKENTİ unvanı çok yaraştı.

          Türk dünyası kültür başkenti Bursa, bu bayrağı layıkıyla taşıdı ve Karabağ’ın incisi Şuşa’ya devretti.

          2023 yılı gönül köprülerini ileriye taşımak için önemli fırsatlar sunuyor. Şuşa’nın zaferi Türk dünyası için önemli bir zafer.